En nydelig bok om fedre og sønner, autisme og Minecraft

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerEn nydelig bok om fedre og sønner, autisme og Minecraft

Hva ville du gjort dersom du fikk et barn med autisme og opplevde at dere ikke snakket samme språk? Ukas lesetips er en varm og sterk roman som handler om å finne de møtepunktene man kan i livet, om raushet og kjærlighet og om å utforske nye verdener sammen. Du vil ikke være den samme etter å ha lest Den klossete gutten av Keith Stuart.

Estimert lesetid 3min

Møt Alex og Sam

«Den klossete gutten» er en nydelig bok om fedre og sønner, autisme og Minecraft.

Alex er en ung far som elsker både sin sønn og sin kone. Men sønnen Sam er ikke et enkelt barn. Han gråter mye, er redd for alt mulig og er helt avhengig av faste rutiner. Han klarer heller ikke å leke med andre barn. Alex har rett og slett problemer med å forholde seg til ham, og han sliter med å se på at kona takler situasjonen så mye bedre enn ham selv. Til slutt blir det så ille at Alex flytter ut, full av dårlig samvittighet og med en følelse av å mislykkes fullstendig som far.

Men så begynner Sam å spille Minecraft. Og fra den lille ungkarsleiligheten sin kan Alex logge seg på og møte sønnen sin inne i Minecraft-universet. Det åpner seg en vakker verden for dem som de kan utforske sammen.

Strålende mottagelse

Boken er solgt til over 20 land og har fått en strålende mottagelse. Her er noe av hva anmelderne skriver om den.

«Den klossete gutten har ikke bare et fremragende plot, den er også usedvanlig ærlig og innsiktsfull.» Guardian

«Selv de kaldeste blant oss vil tø opp av denne gripende fortellingen.» Mail on Sunday

«En varm og innsiktsfull roman om familie, vennskap og kjærlighet, som røsker i hjerterøttene dine.» Daily Mail

«Trist, morsom og full av rørende øyeblikk som får tårene til å trille.» Daily Express

«En sjarmerende og aktuell fortelling om nærhet i den digitale tidsalderen.» Kirkus

Keith Stuart har basert «Den klossete gutten» på sine egne opplevelser med sin sønn.

Basert på forfatterens egne opplevelser

Den klossete gutten er inspirert av forfatter Keith Stuarts egne opplevelser med sin sønn. Den er en virkelighetsnær fortelling som i bunn og grunn handler om kjærlighet, forpliktelse og familiebånd.

«Livet setter opp så mange sperringer for de som er litt annerledes. Ethvert redskap som hjelper oss med å sette pris på disse menneskene – uansett hvem de er og hvordan de skiller seg fra oss – er verdifullt. Det er det jeg har lært, og det er det denne boken handler om.» Keith Stuart

Keith Stuart er spillredaktør i avisen «The Guardian», og han har ofte skrevet om hvordan hans yngste sønn, som tidlig ble diagnostisert med autisme, elsker å spille dataspill. Hver gang han skriver noe om sønnen, får avisen masse positive henvendelser fra lesere som vil fortelle om sine barn. Til slutt ble Keith Stuart kontaktet av et forlag, og ikke lenge etter hadde han skrevet utkastet til Den klossete gutten. Keith Stuart skriver nå på sin andre roman.

Gløtt av nærhet

Jeg gir opp og reiser meg igjen, tar hånden hans og går videre, tenker at det er over, dette lille gløttet av nærhet. Men når vi stopper ved et veikryss, drar han hånden sin ut av min og klapper meg på ryggen. «Pappaen min,» sier han. Og øyeblikket er så fullkomment at det føles som om stjernene vil falle ned fra himmelen.  

Når livet er et mysterium, kan kjærlighet være løsningen.