Kunsten å tilgi

Estimert lesetid 4min



Lori Nelson Spielman brakdebuterte med En liste for livet. Nå gjentar hun suksessen med Tilgi meg, som ligger på bestselgerlisten her hjemme.

I Tilgi meg møter vi talkshow-vertinnen Hannah Farr, som har fått brev fra en gammel klassevenninne som mobbet henne i flere år. Nå ber hun om tilgivelse. Det følger to steiner med brevet, og en oppfordring. Den ene steinen skal hun returnere, for å vise at hun har tilgitt. Den andre skal hun gi til en hun selv ønsker å be om tilgivelse.

Portrett_Lori_Nelson_Spielman
Lori Nelson Spielman

Fikk smake sin egen medisin


Lori Nelson Spielman fikk ideen til tilgivelsessteinene da hun så filmen «Pay it Forward» og samtidig begynte å legge merke til et fenomen på skolen hun jobbet.

– Jeg la merke til at jentene på skolen drev og byttet fargerike makramé-armbånd. På den måten erklærte de sine vennskap. Det fikk meg til å begynne å fundere på hvilke følelser vi voksne ville velge å kommunisere hvis vi skulle ha gjort noe tilsvarende. Tilgivelse, slo det meg. Hva om den som mottok armbåndet ble bedt om å tilgi, og deretter oppfordret til å gi et armbånd og en unnskyldning videre til noen andre? Men så syntes jeg armbånd ble for offentlig for en så privat sak som tilgivelse, og da var det jeg kom på dette med steinene. Steiner er eldgamle og lett tilgjengelige, og jeg liker godt at de symboliserer styrke. De kan brukes til å bygge broer, men også reise murer. Akkurat som ord, forklarer Lori Nelson Spielman.

Tilgi meg er oversatt til norsk av Kirsti Vogt.
«Tilgi meg» er oversatt til norsk av Kirsti Vogt.

Har prøvd metoden selv


– Som så mange andre har også jeg angret på ting og hatt skyldfølelse. En av mine beste venner er Cindy. Da vi var tolv år gamle, byttet vi skole. Jeg var helt desperat etter å bli akseptert av de nye klassekameratene, og da de nye vennene mine bestemte seg for at de ikke likte Cindy, begynte jeg å ignorere henne. Hun ler av den historien nå, for hun skjønner jo at jeg bare var et usikkert barn, men jeg skammer meg fortsatt over det. Jeg tenkte ofte på Cindy mens jeg skrev Tilgi meg, så da boken kom ut, ga jeg henne et sett med tilgivelsessteiner og en formell unnskyldning. Heldigvis aksepterte hun unnskyldningen – nok en gang!

Ønsket seg en datter


En liste for livet og Tilgi meg har én ting felles: Begge romanene handler om forholdet mellom mor og datter, og dette er et tema Lori Nelson Spielman er opptatt av og liker å skrive om.

– Kanskje har det sammenheng med at jeg har et nært forhold til min egen mor, og kanskje er det fordi jeg alltid ønsket meg en datter. Uansett er forholdet mellom mor og barn så grunnleggende, og særlig mor/datter-relasjonen kan være både kompleks og konfliktfylt. En mors oppgave er å gi næring, men også å veilede, og – til slutt – å gi slipp. Når en av disse oppgavene er i ubalanse, blir det vanskelig. Forventninger og håp kan bli ødeleggende når morens mål ikke samsvarer med datterens. Og dette er selvsagt godt drivstoff når man skal fortelle historier, sier Lori Nelson Spielman.

Hun avslører samtidig at også den tredje romanen, som snart er ferdig, kommer til å ha denne tematikken.


– Den handler om en vellykket og ambisiøs kvinne som er enslig mor til to døtre. Døtrene hennes befinner seg på et tog som sporer av, og den biologiske datteren blir drept, mens adoptivdatteren overlever. Historien blir fortalt fra to synsvinkler: morens og den overlevende datterens. Moren begynner å motta anonyme eposter og tror at datteren fortsatt er i live, mens adoptivdatteren er full av skyldfølelse og bare vil ha morens kjærlighet.