En historisk serie om et helt spesielt vennskap

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerEn historisk serie om et helt spesielt vennskap

Hvordan opplevde fire venninner å gjennomleve to verdenskriger? Carmen Korns «Døtre av en ny tid» er et historisk drama uten sidestykke. Nå er den endelig ute i pocket.

Estimert lesetid 3min
Vennskapet mellom hovedpersonene i «Døtre av en ny tid» blir satt på prøve under andre verdenskrig. Men de fire jentene ender opp med å bli hverandres nærmeste. (Foto: Åsmund Holien Mo)

I denne historien følger vi fire jenter som utvikler et helt spesielt vennskap, gjennom et århundre fylt av dramatikk og elendighet. I likhet med Ferrantes Napoli-kvartett er det de dype vennskapene som står i sentrum i disse romanene.

Døtre av en ny tid er rett og slett en bok for deg som elsker å dykke ned i fortellinger som strekker seg over generasjoner, om konflikter, vennskap og kjærlighet.

Dette er den første av i alt tre Carmen Korn-bøker om Henny og hennes venninner som skal utgis.

Født inn i en dramatisk tid

I året 1900 var fødselstallene i Tyskland rekordhøye. Lite visste mødrene det året, at døtrene de fødte skulle leve gjennom to verdenskriger. Forfatter Carmen Korn har grepet fatt i en slik skjebne og levendegjort den i karakteren Henny Godhusen.

Hennys plan da hun våren 1919 begynner på jordmorskolen i Hamburg, er å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden. Hun og barndomsvenninnen Käthe er bare 19 år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og Henny lengter etter livet.

Henny og Käthe blir raskt kjent med to andre unge kvinner. Til tross for ulikheter dem i mellom blir de fire kvinnene venninner, og de kommende tiårene følger vi de fire i medgang og motgang, omveltninger i verdenspolitikken og fremveksten av nazismen. Etterhvert blir de selv mødre, og må leve gjennom en ny verdenskrig. En krig som også setter vennskapet på prøve.

Døtre av en ny tid har solgt 1,7 millioner bøker og høstet svært gode kritikker i Korns hjemland Tyskland:

– Korn viser et stort omfang av følelser: av krigens lidelse og elendighet, men også av håp, og av menneskene som levde i en tid med forandring, har Hamburger Abendblatt skrevet om boka.

Roper etter filmatisering

Dette er altså begynnelsen på en trilogi om Henny og tre av hennes venninner. For Henny skal disse tre bli hennes viktigste følgesvenner i livet.

Når man leser Døtre av en ny tid kan man formerlig snuse inn gatene i Tyskland for hundre år siden, der de fire venninnene går utenfor jordmorskolen. Sånn sett er det ikke så rart at den tyske avisa Ostfriesen-Zeitung ønsker seg en filmatisering av historien:

– Denne romanen roper etter en film! De som elsker å fordype seg i livet til en annen generasjon over flere tiår, bør lese Døtre av en ny tid, skrev anmelderen i den avisen da boka kom ut i hjemlandet.

Carmen Korn er også journalist, blant annet med bakgrunn fra Stern Magazine. Hun er for øvrig datter av en kjent tysk komponist, Heinz Korn.

Vi venter i spenning på de to neste bøkene i trilogien.

Døtre av en ny tid finnes også å laste ned som e-bok.