Bøkenes «Mamma Mia»

Estimert lesetid 3min
Når sypressene hvisker

Når sypressene hvisker er en fortelling om greske myter, kjærlighet og om å finne tilbake til seg selv når man er på feil spor i livet.

Det er bare noen uker til sommerferien, men hva passer da bedre enn en roman som gir deg umiddelbar lyst til å reise til Hellas. Sommertid er lesetid, og ja, man bør absolutt bruke den herlige tiden til å fordype seg i gode romaner, og samtidig kan man jo glede seg over romaner som først og fremst gir deg den gode følelsen. Når sypressene hvisker er en slik roman, der ingrediensene er en vakker gresk øy, kjærlighet, dramatikk, god mat, myter og solfylte dager. Her er det mat, lukt, stemning og kultur som setter en gammel Hellas-farer som meg i herlig gresk sommer-modus.

Daphne, som er datter av greske immigranter, har vokst opp i New York, og føler seg splittet mellom den greske og den amerikanske kulturen. Etter at hun mistet sin første ektemann (og Evies far) i en bilulykke, har hun begravd seg i arbeid og startet sin egen populære restaurant i New York. Så drar Daphne tilbake til den greske øya Erikousa, der hun som barn tilbrakte så mange lykkelige somre sammen med Yia-yia, hennes greske bestemor. Der er hun sammen med den vesle datteren Evie, og om bare noen dager kommer også Stephen, den travle finansmannen hun skal gifte seg med og som – under tvil – har gått med på at de skal holde bryllupet på øya, og etter gresk tradisjon.

Tilbake på Erikousa senker hun skuldrene, og den reserverte datteren blomstrer opp og knytter seg lett til både stedet og slektningene sine. Den aldrende bestemoren får Daphne til å innse at trygghet ikke er det samme som kjærlighet, og at livet kan fylles med ny mening. I løpet av noen intense dager på den frodige greske øya veves myter, magi og bestemorens hemmeligheter sammen til en vakker fortelling om kjærlighet og familieliv.

Det er vanskelig ikke å bli sjarmert av den frodige bestemorenYia-yia og denne deilige fortellingen. Når sypressene hvisker er skrevet av Yvette Manessis Corporon. Hun er debutant og romanen har akkurat kommet ut i USA. Yvette Manessis Corporon skriver på en levende og engasjerende måte, og hennes egen kjærlighet til Hellas skinner gjennom og er med på å gjøre historien ekte. Jeg er av den typen som gråt, nærmest hulket, under den rørende og sentimentale bryllupsscenen i «Mamma Mia»-filmen. Er du av samme type, vil du garanterte like Når sypressene hvisker.