Seks medrivende romaner som varmer hjertet ditt i høst

Dikt om livetUkategorisertSeks medrivende romaner som varmer hjertet ditt i høst
Estimert lesetid 8min

Alle bokelskere vil nok si seg enig: Det er lite som kan slå en virkelig god leseopplevelse. Den fullstendig oppslukende leseopplevelsen der du forsvinner helt inn i romanens univers er noe vi er på konstant jakt etter. For at du skal spare både tid og krefter, deler vi her høstens liste med deg. God fornøyelse (og husk lommetørkleet!).

1. Der valmuene vokser, Kristin Harmel


For deg som liker: Lucinda Riley, historiske romaner, sterke fortellinger fra krigens dager.

Der valmuene vokser er oversatt av Benedicta Windt-Val. Kjøp den på cappelendamm.no.

Der valmuene vokser er en av de sjeldne leseopplevelsene som fanger deg allerede i første kapittel og ikke slipper taket før lenge etter at siste side er lest. I romanen følger vi tre menneskeskjebner som knyttes sammen av nazistenes grusomheter under andre verdenskrig i Paris.

Amerikanske Ruby flytter til Paris i 1939 sammen med sin franske ektemann. Hun gleder seg til å nyte livet i romantikkens hovedstad, men ting blir ikke som hun hadde forestilt seg. Når andre verdenskrig bryter løs, klarer ikke Ruby å sitte stille og se på alt det grusomme som skjer rundt henne.

Elleve år gamle Charlotte må mobilisere alt sitt mot og all sin styrke når jødeforfølgelsene snart er et faktum og hele familien hennes er i fare. Charlotte går fra å være en redd liten jentunge til å bli en tapper og sterk kvinne som sammen med Ruby gjør sitt for å vinne krigen.

Og til sist Thomas, som er flyver i Royal Air Force. Han gjør alt for å forsvare landet sitt, men etter at moren dør under et bombeangrep på London, begynner han å tvile på om han kan gjøre noen forskjell.

«Harmels intense og sterke fortelling formidler et budskap om at alle har en unik mulighet til å stå opp mot urett. Dette er en hyllest til de som tør.» Publishers Weekly


2. Himmelen er vår, Luke Allnutt


For deg som liker: Lori Nelson Spielman, Jojo Moyes, sterke historier om foreldre og barn

Himmelen er vår er oversatt av Miriam Lane. Kjøp den nå på cappelendamm.no.

Denne er en av redaksjonens absolutte favoritter nå i høst. «Tiden stoppet opp mens jeg leste Himmelen er vår, for den gjorde så utrolig sterkt inntrykk. Det er så ekte, så menneskelig og så overbevisende – jeg var der, totalt oppslukt.» skrev redaktøren.

Rob kan nesten ikke fatte hvor heldig han er. Han har sin fantastiske kone Anna, og det mest dyrebare av alt: sønnen Jack, som er med på å gjøre hver dag til et eventyr. Rob føler at han har trukket vinnerloddet. Eller rettere sagt: Han følte det sånn. Helt til den dagen Anna blir overbevist om at det er noe i veien med Jack, og alt blir totalt forandret.

Når det blir klart at sønnen er alvorlig syk, vil ikke Rob at noe skal være uprøvd i kampen mot sykdommen. Han begir seg dermed ut på en ferd som blir skjebnesvanger både for sønnen, kona og ham selv. Luke Allnutt skildrer den utfordrende reisen fra håp til desperasjon og tilbake igjen, samtidig som han viser at et knust hjerte alltid kan lære å slå igjen.

«Denne váre skildringen av en fars kjærlighet til sin sønn er fullstendig hjerteskjærende, og den vil bli værende hos deg lenge etter at boken er ferdiglest.» The Express


3. Den tapte familien, Jenna Blum


For deg som liker: Syrinpikene av Martha Hall Kelly, historiske romaner med et litterært språk.

Den tapte familien er oversatt av Børge Lund, og kommer i salg 27. september. Bestill den nå på cappelendamm.no.

Den tapte familien er et unikt og sjarmerende tidsbilde fra New York på 1960-, 70- og 80-tallet.

Manhattan 1965: Fiffen strømmer til restauranten Masha’s for å spise godt og for å beundre den flotte eieren Peter Rashkin. Han har en tragisk fortid – han har overlevd Auschwitz. Han er en ettertraktet ungkar, men har bestemt seg for å leve et liv i ensomhet. Å drive restauranten tar all hans tid, samtidig som han sliter med skyldfølelse fordi han selv overlevde grusomhetene i dødsleiren, mens kona Masha – som restauranten er oppkalt etter – og de to små døtrene omkom.

Så dukker den vakre og lovende unge modellen June Bouquet opp i restauranten, og Peter blir vippet av pinnen. Kanskje vil han endelig klare å gi slipp på grusomhetene fra fortiden …

«Blum går i dybden i sine skildringer av kjærlighet og tap i denne utsøkte sidevenderen.» People Magazine

4. Jenta fra toget, Irma Joubert


For deg som liker: Saras nøkkel av Tatiana de Rosnay, historiske romaner, fortellinger fra krigen.

Jenta fra toget er oversatt av Miriam Claire Lane. Kjøp den nå på cappelendamm.no.

Jenta fra toget er en god-vond fortelling som biter seg fast og som ikke gir slipp før lenge etter at du har lest ferdig. Vevd inn i dette sterke portrettet av en skadeskutt liten jente som utvikler seg til en sterk og stolt kvinne, er også en vakker og helt spesiell kjærlighetshistorie.

Da andre verdenskrig nærmer seg slutten, kjemper Jakób Kowalski og den polske motstandsbevegelsen mot de tyske og russiske styrkene. De planlegger å bombe en tysk troppetransport, men seks år gamle Gretls uanmeldte tog mot Auschwitz når først frem.

Gretl er eneste overlevende, og når Jakób finner henne, gjør kombinasjonen av skyldfølelse og omsorg at han tar henne til seg. Det vokser frem et sterkt bånd mellom dem, men hun kan ikke bli værende hos ham for alltid.

Gretl blir sendt til Sør-Afrika, der tyske foreldreløse barn loves en lys fremtid hos protestantiske adoptivfamilier. Det innebærer at Gretls jødiske bakgrunn, den katolske skolegangen og forbindelsene til det kommunistiske Polen aldri må komme for en dag.

«Helt fra starten skaper Joubert en håndgripelig og intens steming, og skriver fram et landskap det er lett å se for seg.» RT Book Reviews

5. Perler på en snor, P.I. Paris


For deg som liker: en god latter, En mann ved navn Ove, Potensgiverne og de andre bøkene til Karin Brunk Holmqvist.  

Perler på en snor er oversatt av Line Gustad Fitzgerald. Kjøp den på cappelendamm.no.

Denne humorperlen av en roman er også så mye mer. Den er en livsbejaende fortelling fra det skotske høylandet, og moralen er verdt å merke seg for lesere i alle aldre: Det er aldri for sent å prøve noe nytt!

Når beboerne på et eldrehjem i det skotske høylandet oppdager at de nye eierne har planer om å sette opp husleia ganske så ettertrykkelig, må de gå drastisk til verks. Men hva kan en gjeng med seniorer stille opp med mot en mektig organisasjon? For Dorothy er situasjonen ekstra alvorlig. Hvis hun ikke kan skaffe nok penger, må hun forlate alle vennene sine, blant andre den gode venninnen frøken Ross.

I protest forskanser beboerne seg i oppholdsrommet. Det lykkes ikke helt, så den verdensvante Joan kommer med et høyst uvanlig forslag for å klare å betale økningen. Etter hvert tar livet mange nye vendinger og ting er i ferd med å komme helt ut av kontroll … Denne gjengen er ikke tapt bak en vogn, og du kan glede deg til å bli kjent med dem.

⭐⭐⭐⭐⭐
«Den morsomste boken jeg har lest i år!» goodreads.com

6. Den jeg var, Eliza Graham


For deg som liker: Barna fra toget av Christina Baker Kline, sterke fortellinger fra krigen. 

Den jeg var er oversatt av Kurt Hanssen. Kjøp den på cappelendamm.no.

Rosamond Hunter har hele livet flyktet fra fortiden, og har skyldfølelse for ufrivillig å ha forårsaket morens død. Når jobben som sykepleier bringer henne tilbake til barndomshjemmet Fairfleet for å pleie en eldre mann, en flyktning fra andre verdenskrig, blir hun tvunget til å konfrontere spøkelsene som har hjemsøkt henne så lenge.

Pasienten, Benny Gault, kom til Fairfleet første gang i 1939, etter å ha flyktet fra nazi-Tyskland på et «kindertransport»-tog. Etter hvert som helsen svekkes, begynner han og Rosamond å betro seg til hverandre. Begge var svært glad i Rosamonds bestemor Harriet, og etter hvert som de lærer hverandre å kjenne, blir hemmeligheter avslørt og historien snudd på hodet.

⭐⭐⭐⭐⭐
«Jeg elsket virkelig denne boken. Den er velskrevet og grundig og holdt meg på tå hev. Det er en fortelling om seire og tap og om å akseptere at man må gi slipp.» goodreads.com

Vil du ha lesetips og informasjon om nye utgivelser rett i innboksen? Meld deg på Cappelen Damms nyhetsbrev!