Tore Renberg begeistrer anmelderne: «Gripende om mor-datter-forhold»

SkjønnlitteraturRomanerTore Renberg begeistrer anmelderne: «Gripende om mor-datter-forhold»

«Ingen tid å miste» av Tore Renberg slår an hos anmelderne, og reaksjoner blant Renbergs fanskare tyder på at stoffet treffer noe i mange lesere der ute.

Estimert lesetid 3min
Portrett av forfatter Tore Renberg
Tore Renberg har åpenbart truffet en nerve hos både anmeldere og lesere med sin nye roman «Ingen tid å miste» (Foto: Marie von Krogh)

I sin nye bok Ingen tid å miste viser Tore Renberg igjen hvor dyktig han er på å skildre kvinnelige karakterer. Boka tar oss med på ukentlige møter mellom en nyslått enke på 84 og hennes datter – slående enkelt, kraftfullt lysende og humørfylt.

«Tore Renberg skriver gripende og nærgående om et mor-datter-forhold – sterkt inspirert av sin egen mormor», skriver VGs anmelder Arne Hugo Stølan. Han gir boka terningkast 5.

Stølan karakteriserer romanen som stilsikker, og skriver videre at «Renberg imponerer både tematisk, språklig og kompositorisk med denne romanen. […] Her er ingen unaturlige avsløringer, ingen sensasjonelle effekter. Hver gang romanen nærmer seg det forutsigbare, bryter forfatteren av og dikter fram en ny virkelighetsnær scene. Det er dyktig gjort.»

Tett på det forgjengelige og forfengelige

Stavanger Aftenblad triller også en femmer på terningen, og anmelder Sigmund Jensen skriver at «Ingen tid å miste tar oss tett på det forgjengelige og det forfengelige […] Tore Renberg har med andre ord skapt nok en minneverdig og interessant romanperson – og skrevet en ny leseverdig roman.»

– Viktig samtidslitteratur

«På sporet av den tapte tid» bruker Vårt Land som overskrift i sin anmeldelse av boka, og anmelder Rolv Nøtvik Jakobsen skriver at «Den siste boka til Tore Renberg er ei utforsking av tap […] Nettopp ved å tørre å vere utidsmessig, er Ingen tid å miste viktig samtidslitteratur. Det er stadig nødvendig å halde minnet om det som var og om dei som har gått føre, ­levande. Også for at vi sjølv skal bli i stand til å leve våre eigne, heilt annleise, men likevel menneskelege, liv.»

– Les og bli varm

Fem øyne på terningen får boka også av Fædrelandsvennen. Anmelder Emil Otto Syvertsen slår ganske enkelt fast at «Tore Renberg er en stor forteller. […] Romanen «Ingen tid å miste» er en uvanlig fortelling om et vanlig tema i en ganske sær form, poetisk, vakker, velformet og velformulert.» Syvertsen mener videre at Ingen tid å miste er «ei bok som er rik, full av menneskelig varme, av livskraft og livsglød. Alle som har mistet, eller som kommer til å miste, en av sine kjære, vil finne noe gjenkjennelig i denne boka. […] Og jeg elsker denne boka. Les og bli varm.»

Tore Renbergs post om mormoren tar av på nett

Møtene mellom Edel og Tove i Ingen tid å miste er sterkt inspirert av møtene mellom Tore Renbergs mormor og mor. I tillegg har Renberg latt seg inspirere av de mange brevene, hele 107 i antallet, som han selv mottok da han brevvekslet med mormoren i årene før hun døde.

I går la Renberg ut en Facebook-post om mormoren. Posten fikk over 1000 likerklikk og stor organisk spredning bare i løpet av den første timen, en helt eksepsjonelt positiv reaksjon! Det er liten tvil om at mange har et sterkt forhold til tematikken som går igjen i Ingen tid å miste.