Roy Jacobsen kan vinne en av verdens viktigste litterære priser

RomanerRomanerRoy Jacobsen kan vinne en av verdens viktigste litterære priser

Roy Jacobsens kritikerroste roman «De usynlige» er på kortlisten til Dublin Literary Award. Det er tredje gang han er nominert til denne prisen. Vi gratulerer!

Estimert lesetid 2min
roy jacobsen
Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Foto: Fredrik Arff

Av de 150 bøkene som var plukket ut på langlisten for 2018 står nå kun 10 igjen på kortlisten. Det er tredje gang Roy Jacobsen er nominert til Dublin Literary Award. Han har tidligere vært på nominert med romanene Hoggerne og Vidunderbarn.

– Dublin Literary Award er en av verdens viktigste litterære priser. Listen over nominerte forfattere er noe alle forleggere med respekt for seg selv orienterer seg etter. Nominasjonen viser akkurat hvor universell litteraturen til Roy Jacobsen er, og at han treffer bredt med det subtile og jordnære. Rettighetene til bøkene hans er solgt til nærmere 40 land, og interessen i utlandet er overveldende. Alt tyder på at det blir nok et stort år for Roy Jacobsen. Vi gleder oss sammen med ham, sier leder for Cappelen Damm Agency, Ingvild Haugland

Kan vinne nærmere en million


Dublin Literary Award (tidligere kalt Impac) deles ut en gang per år til en roman som er blitt publisert på engelsk. Prisen består av €100,000 og ble første gang utdelt i 1996. Det er bibliotek fra 37 ulike land og 111 byer som har oppnevnt bøkene som er nominert. Vinneren av prisen blir annonsert 13 juni.

200 000 i opplag


Roy Jacobsen har mottatt en rekke litterære priser og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Som første norske forfatter ble ​han​ i 2017 kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen for De usynlige. Den kritikerroste romanen er i Norge trykket i et opplag som nå nærmer seg 200 000 eksemplarer. Boken er foreløpig solgt til 23 land. Totalt er Roy Jacobsens bøker solgt til nærmere 40 språkområder.

Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd i 1991 med Seierherrene, en generasjonsroman som ble folkelesning. Her skrev han om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden.

I De usynlige er han tilbake i samme miljø som er skildret i første del av Seierherrene, og som han selv har kjent hele livet. Han skriver om kystproletariatet og handlingen utspiller seg på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, i årene fra 1913 til 1928. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett.» Etter utgivelsen av De usynlige har Jacobsen skrevet oppfølgerne Hvitt hav

og Rigels øyne.