Ellings kamp mot Harry Hole

RomanerUkategorisertEllings kamp mot Harry Hole

I dag har Jo Nesbøs «Kniv» gått til topps på bestselgerlisten, tett fulgt av Ingvar Ambjørnsens «Ekko av en venn». Kan Elling vinne over overmakten Harry Hole i sommersalget?

Estimert lesetid 3min
Portrett av Ingvar Ambjørnsen
Ingvar Ambjønsens Elling får sterk konkurranse av Harry Hole på bestselgerlisten. Hvem vinner sommerleserne? (Foto: Tine Poppe)

Det er gledelig at mange folk løper til bokhandelen nå før ferien for å kjøpe nye romaner. De første ukene etter utgivelsene, er det gjerne forhåndssalget som avgjør, men så tar munn til munn-metoden over. Hvilken bok er det folk snakker om og liker? Sommerens store spørsmål i denne sammenheng er om den forsiktige, nevrotiske Elling kan ta opp kampen mot overmakten i den handlekraftige, men nesten like nevrotiske Harry Hole.

Tidenes raskeste signering

På Bokhandlerforeningens bestselgerliste inntok den nye Harry Hole-romanen Kniv ikke overraskende førsteplassen. Det skyldes ikke minst en slags Norges-rekord i forhåndssalg, der Jo Nesbø signerte i rekordtempo. For det er en mann som er konkurranseorientert. Sammen med et hjelpende team ville han forsøke å slå sin egen rekord fra tidligere i hvor fort man kan signere et stort antall bøker. Resultatet ble 2500 eksemplarer signert med et gjennomsnitt på 1,5 sekunder pr bok. 

En Ambjørnsen-roman har aldri solgt så fort

Det er flere store salgssuksesser som følger rett bak Harry Hole på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur. På plassen rett under Kniv følger den nye Elling-romanen Ekko av en venn. Den er allerede trykket i fire opplag på totalt 33 000. Aldri tidligere har en Ambjørnsen-roman solgt så fort ut av butikk. 

På tredjeplass på bestselgerlisten ligger Lucinda Rileys Sommerfuglrommet. Riley kan glede seg over enda en bok på listen, med Månesøsteren på åttende plass. Erlend Loes Helvete ligger på plassen foran, mens Trygve Skaugs poesisamling Følg med nå ligger på tiendeplass. Roy Jacobsens lille perle På randen av Vigeland er også inne på listen på en femtende plass.

Ny terningkast 6 til Elling

I går fikk Ekko av en venn enda en sekser av en anmelder. Det betyr at den til nå har fått tre seksere og tre femmere av kritikerne. Gårsdagens sekser var fra Tor Hammerø i Nettavisen: «I dette forunderlige hodet – både Elling sitt og Ambjørnsen sitt – foregår det fortsatt veldig mye spennende, unikt og morsomt. Sjølsagt føler en med Elling som fortsatt ikke lykkes med alt kan man si, men måten Ambjørnsen tar oss med inn i Ellings sinn og hverdag på er fortsatt noe av det flotteste jeg vet om i moderne norsk litteratur.»

Da gjelder det å ta side i kampen «lille» Elling mot «store» Harry Hole. Hvem skal vinne sommerens lesere?