Endelig er Elling tilbake!

RomanerUkategorisertEndelig er Elling tilbake!

Elling-bøkene er et fenomen i norsk bokverden. De har hatt rekordsalg og er samtidig blitt hyllet av kritikerne. Nå er Elling tilbake i «Ekko av en venn». Den lanseres 31. mai.

Estimert lesetid 4min
Fra omslaget til den femte boka om Elling, Ekko av en venn, av Ingvar Ambjørnsen
Elling er tilbake – like sår og morsom som tidligere, men enda mer alene. Den femte Elling-boka, «Ekko av en venn», lanseres 31. mai.

Et fenomen

Det hele begynte med Utsikt til paradiset i 1993. I den andre boken om Elling, Fugledansen, som kom ut i 1995, ble leserne også kjent med den populære figuren Kjell Bjarne. Da begynte Elling-bøkene virkelig å bli et fenomen blant det store lesende publikumet.

Året etter fortsatte suksessen med Brødre i blodet, før den foreløpig siste boken Elsk meg i morgen, kom ut i 1999. Bøkene har til nå solgt i over 500 000 eksemplarer her til lands. Det er også laget tre spillefilmer og diverse teaterstykker, som er blitt satt opp over hele verden.

– Selvsagt er en av grunnene til at Elling er blitt en folkekjær skikkelse at man selv kjenner seg igjen. Mange vet at jeg jobbet i psykiatrien, og har dermed trodd at jeg fant ham på en institusjon eller bak lukkede dører, men jeg traff ham på trikken, på 7-Eleven, på Coop og på toget, sier Ingvar Ambjørnsen. Foto: Marie Sjøvold

Både Brageprisen og Bokhandlerprisen

Elling-romanene gjorde Ingvar Ambjørnsen til en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess. Samtidig ble den hyllet av kritikerne, og innbrakte Ambjørnsen Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen.

Satte strek for Elling

Men Ingvar Ambjørnsen har også følt at alt som skjedde rundt bøkene tok Elling litt fra ham. Ikke minst gjennom de populære filmene fikk Kjell Bjarne kanskje en større rolle enn Ambjørnsen opprinnelig hadde tiltenkt ham. Han merket at hvis han skulle få tak på Elling igjen, måtte Kjell Bjarne tre til side.

I en sokkelleilighet på Grefsen

Men så, tjue år etter, dukker altså Elling opp igjen i bokform. Og da er han strippet helt ned til grunnfjellet. Ekko av en venn er en klassisk fortelling om en mann som kommer utenfra. Hvor han har vært i alle disse årene, sier han ikke noe om. Men nå flytter han inn i sokkelleiligheten i en villa på Grefsen i Oslo. Eid av en gammel enke som bor i selve huset, Annelore Frimann-Clausen.

Utflukter til den lokale Sparbutikken og legesenteret

Når han bare klarer å komme seg forbi Annelores kjøkkenvindu, foretar han forsiktige utflukter til den lokale Sparbutikken, der han kan velge mellom to kassadamer: en frodig rødtopp med melkehud og søte fregner, eller en mystisk sorthåret som har litt «gøy på danskebåten» over seg. Det er hun som blir hetende Spardam.

Elling drar også ofte innom legesenteret, der den velsignede forværelsesdamen Signe Hanssen lar ham sitte i fred på venteværelset selv om han ikke har time. Og etter hvert drister han seg ned på den litterære kafeen Svanen, der unge hipstere serverer ham gulrotkake og Assam-te, mens de prøver å finne ut hvem han er.

Et skjørt vennskap oppstår dessuten mellom huseier og leieboer. Når Annelore trekker i toalettsnoren der oppe, svarer Elling ved å trekke opp nede hos seg. Han rydder Sigurdsboden, oppkalt etter hennes avdøde mann. Han strever med å holde naboen bak granhekken, den vanskelige fru Mejer, på riktig avstand. Men det meste av handlingen i romanen foregår i Ellings tanker. Der får fantasiene fritt utløp.

Det ensomme mennesket

Endelig har vi altså fått Elling tilbake igjen! Like sår og morsom som tidligere, men enda mer alene. Ekko av en venn står ikke tilbake for noen av de andre fire bøkene, tvert imot, det er en nydelig og gripende og ytterst velskrevet skildring av et ensomt menneske, som svært mange vil kunne kjenne seg igjen i.