Bill Clegg gikk fra narkoman agent til bestselgende forfatter

SkjønnlitteraturRomanerBill Clegg gikk fra narkoman agent til bestselgende forfatter

Den litterære agenten Bill Clegg gikk fra å være avhengig av crack til å bli verdenskjent som forfatter. Ukas perle, «Vi som hadde en familie», etterlater ingen leser uberørt.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Bill Clegg
Bill Clegg hadde en rekke stjerneforfattere i stallen da kontoret måtte stenge ned uten forklaring. Senere ble det klart at Clegg hadde problemer med bruk av crack. (Foto: NTB/Jessica Gow)

Bill Clegg jobbet i en årrekke som litterær agent med stor suksess. Han stod bak en rekke store forfatterskap, og hadde forfattere i stallen som Nicole KraussAnne Carson og Nick Flynn.

Men i 2005 ble Clegg fanget i rusmisbruk: i to måneder hadde han et så høyt forbruk av crack at det nesten ødela livet hans. Det kunne blitt enden på både ham og karrieren, men etter en rehabiliteringsperiode kom Clegg sterkere tilbake. Memoaret Portrett av misbrukeren som ung mann utkom på norsk i 2010 og ble en umiddelbar bestselger.

Med Vi som hadde en familie debuterte Clegg som romanforfatter, og det med et brak: boka ble nominert til Bookerprisen i England og fikk gode anmeldelser verden over:

«… en vidunderlig og dypt berørende roman som tvinger oss til å se den mørke natten av vår dypeste frykt i øynene, og deretter, skritt for bittelille skritt leder oss mot de første glimtene av morgengry», skrev Clare Clark i The Guardian om romanen. Mens Lucy Daniel i The Telegraph skrev at «På sitt beste minner det om Edmund Whites vakre, enkle renhet. Det nærmer seg sorgen varsomt, og stil sjuende og sist er det varsomheten i språket som blir bokas triumf.»

Her kan du bestille Vi som hadde en familie på tilbud til kr 99,-

En skjebnesvanger kveld

Vi som hadde en familie er fortellingen om en familie som blir utslettet, og om å leve med vissheten om at du slapp unna – og med usikkerheten om hva som egentlig skjedde.

I romanen treffer vi June i hagen sin en varm kveld. Dagen etter skal datteren gifte seg, og June har kranglet med sin langt yngre kjæreste, Luke. De vet at sladderen går om forholdet deres. Nå sitter hun alene i teltet de har gjort klart til bryllupsgjestene.

Det er mørkt og stille – før det plutselig smeller. Hele hennes verden går opp i flammer, når en gasseksplosjon inne i huset overtenner det på kort tid, og alle hennes nærmeste omkommer.

Hun er den eneste som overlever. Sjokket gjør henne ute av stand til å føle noe som helst. Alt hun vet er at hun må vekk: hun setter seg i bilen og kjører.

«Nydelig, ujålet prosa og et fyrverkeri av en sammensatt intrige gjør dette til et førsteklasses mysterium fra småbyamerika», konkluderte Rosamund Urwin i Evening Standard.

Leseren får også se det lille samfunnet gjennom øynene til en rekke av de andre som blir berørt. Fra gutten som hjalp til i hagen, til cateringbyrået som aldri fikk betalt og til Lukes mor som får sin sorg forurenset av sladderen om June og Luke. Den voldsomme tragedien binder dem sammen og fører noen ubehagelige sannheter frem i lyset.

En historie som måtte skrives

I flere intervjuer har Clegg fortalt om hvordan han har kommet seg tilbake etter det fatale året 2005, og hvordan det var å bli langlistet til den prestisjefulle prisen. Til Vanity Fair fortalte stjerneagenten at han pleier å gi et råd til forfattere som vurderer å skrive en historie:

– Hvis du føler at du ikke har et valg om å skrive det, skriv det. Hvis du føler at du har et valg, så gå videre, for det er så mange bøker i verden.

Vi som hadde en familie var nettopp en slik historie, forteller han, som ikke ville gi slipp, og som han bare måtte skrive. Prosessen tok syv år, hvorav fire av dem ble viet totalt til å grave frem karakterenes bakgrunner.

Boka er en hyllest til den familien vi fødes inn i, og den vi skaper oss selv. Og nettopp derfor er det en bok som angår oss alle.

Oversetter er Monica Carlsen.