Nytt fra kontoret Nr 15

SkjønnlitteraturNytt fra kontoret Nr 15

Noen bøker kommer lettere enn andre, og noen må man rett og slett gi opp.

Estimert lesetid 3min

Det er en stund siden siste utgave av ”Nytt fra kontoret”, men det betyr i grunnen ikke noe annet enn at jeg er godt i gang med en ny bok. Alle som har interesse av å lese om hvordan en roman blir til, kan gå tilbake her på bloggen, og lese om hele prosessen da jeg skrev ”Natten drømmer om dagen”. Den romanen jeg arbeider med nå bærer tittelen ”Ut av ilden”, og er ment å være nummer to i den kretsen av bøker jeg nå planlegger. Bøker som på forskjellige måter griper inn i hverandre. Jeg skal selvsagt ikke gi en reprise på hvordan en roman blir til, det er i det store og det hele den samme prosedyren hver gang. Samtidig er hver ny skriveprosess forskjellig fra alle andre. Noen bøker kommer lettere enn andre, og noen må man rett og slett gi opp. ”Ut av ilden” (heretter kalt ”Ilden”) har vært et vanskelig barn i flere år. Jeg begynte på den lenge før ”Natten”, men måtte av ulike grunner legge den på vent. Det var faktisk ved å skrive ”Natten” at jeg fant ut hvordan ”Ilden” måtte bli, og også hvilket språk jeg skulle benytte meg av. (Morsomt nok sørger også ”Ilden” for reaktivere meg i forhold til en annen gammel og for lengst oppgitt tekst. Dette skal jeg skrive mye mer om når jeg føler meg sikrere, det er et godt eksempel på hvor mystisk en skriveprosess kan være. Det er faen ikke til å tro enkelte ganger.)

Mot slutten av ”Natten”, der Sune og Vale tar inn på den aller siste hytta sammen, leter Sune etter lesestoff. I hylla finner han bare Det Nye Testamentet, og et par kriminalromaner av en norsk forfatter som heter Alexander Irgens. Han velger Nytestamentet, siden han fra før av har lest alt av Irgens.
Det er Alexandet Irgens som har fortellerstemmen i ”Ut av ilden”. En norsk bestselger-produsent som vasser i penger og soler seg i priser og berømmelse, men som i løpet av handlingen roter seg inn i eksistensielle blindveier der bompengene må betales med ukjent valuta.
Handlingen utspiller seg i samtidig som Sunes reise gjennom skogen og på havet, høsten 2010. Hvilke forbindelseslinjer som finnes mellom de to bøkene skal ikke røpes her.
Når boken er ferdig skrevet, og når (eller om) den blir utgitt, vet jeg i skrivende stund svært lite om. Det er den konstante usikkerheten vi forfattere alltid må leve med.
Sagt på en annen måte: Frihetens pris

Ellers har jeg, som enkelte kanskje har fått med seg, fått sparken som spaltist i VG siden sist. Jeg starter opp i Dagsavisen isteden, og artiklene blir å finne her på bloggen, på Facebook, og på hjemmesiden min, som vanlig.