Nytt fra kontoret (18): Ut av ilden

SkjønnlitteraturNytt fra kontoret (18): Ut av ilden
Estimert lesetid 2min
Ingvar Ambjørnsen
Foto Marie Sjøvold

Romaner kan bli til på ulike vis. Vanligvis skriver jeg hele teksten igjennom fra begynnelse til slutt, helst uten avbrudd av noe slag. Men av og til skjer det ting underveis, som gjør at et prosjekt legges bort for kortere elle lengre tid. Slikt er farlig. Et manus kan dø dersom man ikke holder det varmt. Med Ut av ilden, som jeg nå er i ferd med å rette opp, gikk det heldigvis bra. Boken ble påbegynt lenge før Natten drømmer om dagen, (som den er i familie med), men måtte av forskjellige grunner settes på vent. Hvis det går som jeg tror og håper, kommer den ut en gang på våren.

HZIHCXGJJPFPMXE-599addbb8e754c409018ed542ac223c1.png

Ut av ilden er bind nummer to i min planlagte romankrets. Handlingen foregår i Norge, på Island, og i Tyskland, og utspiller seg delvis samtidig med handlingen i Natten drømmer om dagen. Høsten 2010. Hovedpersonen er krimforfatteren Alexander Irgens. Han er høyt oppe, selger masse bøker, og tjener penger i bøtter og spann. Men så, en mørk kveld på Lillehammer, begynner tilværelsen å slå sprekker.

Boken er ingen direkte oppfølger av Natten drømmer om dagen, men enkelte av bipersonene fra Natten drømmer om dagen, får viktige roller i Ut av ilden. Som for eksempel Stein Skute og islandske Birna. Og mange nye kommer til, blant andre Alexanders barndomsvenn Fred Magnus Dolven, en mann med ideer og visjoner, Kalle Sol, poet og sporveisansatt, samt de Cappelen Damm-ansatte Gudrun Valleger og Bjørg Larsen. Men den som setter handlingen i gang for alvor, er Alexanders elskerinne, den noe humørsyke Vilde, som ikke er særlig begeistret når en annen legger beslag på plassen hennes i baren på hotell Mølla på Lillehammer. Da hjelper det ikke at fyren er blodfan av Alexander. Tvert imot.