Julegave-guiden 2019: Julegavetips til litteraturinteresserte

SkjønnlitteraturJulegave-guiden 2019: Julegavetips til litteraturinteresserte

Usikker på hvilke bøker du bør gi din litteraturinteresserte venn i julegave? Eller hva du skal ønske deg selv? Her er åtte julegavetips med høy litterær kvalitet.

Estimert lesetid 5min
Kollasj til sak om julegavetips til litteraturinteresserte
Ingvild Schade, Agota Kristof, Michel Houellebecq og Mari Andreassen er fire av åtte forfattere vi har plukket ut til årets litterære julegaveliste.

Det er vanskelig å velge noe i en jungel av gode utgivelser, men vi har likevel gjort et utvalg romaner, noveller og poesi fra 2019 som vi synes fortjener en plass under juletreet i år.

Mari Andreassen, Hvor lenge varer vi

En lignende brakdebut som Mari Andreassen sin skal man lete lenge etter i norsk samtidslitteratur. Etter en runde med seksere hos kritikerne gikk hun hen og ble nominert til Brageprisen (og Ungdommens kritikerpris) for sin debutbok, novellesamlingen Hvor lenge varer vi.  Her er det snakk om emosjonelt høgtrykk, uttalte Marta Nordheim i NRK.

«Med stor psykologisk innsikt, imponerende språkbevissthet og et skarpt blikk for detaljer gjør forfatteren det lett å kjenne seg igjen i livene hun skisserer opp for oss. (…) Dette er noveller som blir værende,» het det i Brageprisens juryuttalelse.

Franzobel, Medusas flåte

I denne boken tar den østerrikske forfatteren Franzobel utgangspunkt i et av verdenshistoriens mest kjente forlis.

Medusas flåte handler om hva som skjedde på den sammensnekrede redningsflåten etter den franske fregatten Medusa, som forliste i 1816. 147 mennesker ble sendt ut på havet og overlatt til seg selv, mens bare 15 personer overlevde og ble funnet på vannet, utsultet og forbrente, to uker senere.

En grotesk, humoristisk og uforglemmelig roman.

Ingvild Schade, Bergverket

Med et ekstraordinært driv og en språklig virtuositet uten sidestykke forteller Ingvild Schade historien om den merkelige 14-åringen Karsten. Han vokser opp i en nokså vanlig familie, men med et helt uvanlig blikk på livet. Når guttene i nabolaget begynner å sende ham trusler gjør Karsten seg selv til strøkets detektiv som får en mordgåte å oppklare. 

Schade er nominert til Ungdommens kritikerpris for boka. «Med en bok som ikke ligner noe annet vi har lest dette året, gir hun leseren en sjelden opplevelse,» uttaler nominasjonsjuryen.  

Lars Saabye Christensen, Byens spor – Skyggeboken

Dette er siste bok i Lars Saabye Christensens trilogi om Oslo. Et høydepunkt i forfatterskapet, skrev VG. Og det sier ikke lite. Vi snakker om en av Norges mest solide og folkekjære forfattere.

Lars Saabye Christensen er en av de få forfatterne som mestrer å skrive bøker av ypperste klasse med så gode historier og hverdagsbetraktninger at du kan gi boken i gave til nesten hvem som helst og gjøre dem lykkelige.

Skyggeboken møter vi Maj Kristoffersen på Fagerborg i Oslo. Saabye Christensen skildrer skjebnen hennes slik den veves inn i byen og gatene i nabolaget sammen med forfatterens egen historie. 

Jan Jakob Tønseth, Andre morgener

Denne diktsamlingen ble den siste Jan Jakob Tønseth skrev før han døde. Andre morgener er en ettertenksom og nydelig bok om å være nært på både livet og døden. Når alt, også poesien, blir brutt ned til det viktigste og mest menneskelige.

Tønseth hadde en god venn og kollega i Lars Saabye Christensen, som skriver:

«Dikterens sorg og tvil kommer til syne, men ikke uten latter, aldri uten latter, den forsonende gest. Å lese Andre morgener er å nærme seg og berøre avslutningen på et stort forfatterskap.»

Morten Wintervold, Byen byen babyen

Det har blitt snakket mye om morskaps-romaner og barselsbølger i litteraturen i det siste. Men mannen, til tross for hans sentrale rolle i det hele, har fått lite oppmerksomhet. Morten Wintervolds Byen, byen, babyen er på samme tid en lett og dyp diktsamling om å bli pappa. En utrolig fin bok om å bli forelder og se verden på nytt gjennom barnets øyne. 

Agota Kristof , Tvillingenes dagbok

Det skjer en gang i blant at en eldre bok kommer tilbake og slår oss overende. For noen år siden var det Stoner. I år var det Agota Kristofs Tvillingenes Dagbok.

Med glitrende intelligens forteller denne boka historien om et tvillingpar som vokser opp hos sin bestemor på landsbygda mens krigen herjer i landet. 

Med råskap og overlevelsesinstinkt forsøker enhver person i bygda å kjempe for sitt. Tvillingene blir nødt til å tåle det meste, men de er smarte og har en sterk rettferdighetssans som driver dem videre. En sterk bok om hva krigen gjør med menneskene. Agota Krisof har et rent og skarpt språk som drar deg inn i en nådeløs historie. 

Michel Houellebecq, Serotonin

«Suveren underholdning,» skriver Morgenbladet i sin oppsummering av årets kulturelle høydepunkter.

2019 var året da Michel Houellebecq gikk fra å være en av de ultimate kred-forfatterne, til å slå igjennom på de norske bestselgerlistene. Han har en nærmest overnaturlig evne til å ta det moderne mennesket på kornet når det er på sitt mest tarvelige. Nettopp derfor er han så gøy å lese. Nettopp derfor er han så gøy å elske og hate. I tillegg skriver han godt om hvordan enkeltmennesker påvirkes av politiske strøminger og samfunnsendringer.

I Serotonin møter vi franskmannen Florent-Claude Labrouste, en skakkkjørt småpervers skjørtejeger som nettopp har forlatt kjæresten sin og gått inn for en frivillig forsvinning. Han flytter til landsbygda og et bondesamfunn i oppløsning.