Ingvar Ambjørnsen i samtale med Jena Kronitz

SkjønnlitteraturIngvar Ambjørnsen i samtale med Jena Kronitz
Estimert lesetid 4min
Ingvar Ambjørnsen
Foto: Marie Sjøvold

JK: Ingvar Ambjørnsen, den nye boken din har fått tittelen ”Ut av ilden”, og er bind nummer to i en bebudet roman-krets på seks til åtte bøker. Du er ikke redd for å ta motet fra deg selv, da? Når du går offentlig ut med dette allerede før første bind ”Natten drømmer om dagen” blir lagt ut til salg?

IA: Nei. Selvsagt er historien full av forfattere som drømmer høyt om trilogier, og serier av alle mulige slag. Men i og med at forbindelsen mellom disse romanene er såpass løs som den er, føler jeg meg på veldig trygg grunn. Derfor hadde jeg lyst til å si til leserne at denne gangen blir det langtur. Og kanskje den siste. I alle fall har jeg tenkt å oppholde meg i dette persongalleriet lenge.

JK: Hovedpersonen i den nye romanen er forfatteren Alexander Irgens. Han er bare så vidt nevnt i ”Natten drømmer om dagen”. Nærmest i en bisetning?

IA: Ja. Sune finner et par av bøkene til Irgens i ei hytte han bryter seg inn i. Og Sune er ikke en gang nevnt i ”Ut av ilden”. De to skal imidlertid komme til å møtes under dramatiske omstendigheter senere.

JK: Og Vale?

IA: Jeg kommer aldri til å kunne slippe henne. Jeg leter etter stemmen hennes hele tiden. Hun kommer helt sikkert tilbake.

JK: Så til ”Ut av ilden”. Hva slags type er egentlig Alexander Irgens? Jeg finner han ikke udelt sympatisk. Likevel er det vanskelig å avise ham. Jeg tror det er en stund siden du har gitt en av romanpersonene dine så mye juling?

IA: Han er en mann som svikter sitt talent. For meg som forfatter er det en dødssynd. Likevel er det nettopp som forfatter jeg kan forstå ham. Tidlig i karrieren leverer han to kritikerroste novellesamlinger. Pluss en stor roman. Og oppdager at han ikke kan leve av aviskritikker. Han opplever det de fleste unge forfattere opplever. Så å si null salg. Hardt arbeid for lite og ingen ting. Da vender du tilbake til lærergjerningen, eller hvor du nå kom fra.

JK: Som i Irgens`tilfelle vil si Arbeiderbladet, som han har hatt permisjon fra. Der virker han som krimjournalist i en årrekke før han så igjen vender tilbake til forfattergjerningen. Men denne gangen kommer han som krimforfatter. Og en temmelig vellykket en også.

IA: Ja, han vinner en stor krim-konkurranse, og så tar det helt av. Han er en dyktig forfatter, ikke sant? Han ligger nok godt over det norske gjennomsnittet.

JK: Det er et spørsmål som jeg naturligvis ikke kommer utenom. Er ”Ut av ilden” en kritikk av det norske bokmarkedet slik det ser ut i dag? Med stabelsalg av noen ganske få titler, som for en stor del er kriminalromaner og kjendisbiografier?

IA: Det er i hvert fall en kommentar til situasjonen. Men husk: Handlingen i denne romanen utspiller seg i 2010. Skulle jeg beskrive dagens situasjon ville jeg måtte gå langt hardere til verks. Jeg er helt enig med Dag Solstad. Det kan godt hende romanen dør.

I den forstand at den nye romanen er Kriminalromanen?

IA: Ja. Der er mer eller mindre der vi er nå.

JK: Men ”Ut av ilden er også en eksistensiell roman. En fortelling om skjebnesvangre valg og store tap. Jeg skal ikke røpe så mye av handlingen, men når romanen slutter er det ikke så veldig mye igjen av Alexander Irgens` imperium?

IA: Nei. Men det kan godt hende han er nettopp der han ønsker seg å være. På mange måter er det det jeg gjør til slutt. Gir ham en mulighet. Deler ut nye blanke ark og en ny penn. Jeg forventer egentlig å høre fra ham allerede i bok nummer tre eller fire.

JK: Som kommer når?

IA: Nummer tre bør komme til neste år, men jeg er litt usikker på hva som blir ferdig først.

JK: Du skriver på flere samtidig?

Ja, denne gangen gjør jeg det. Rettere sagt, i dette prosjektet. Slikt pleier ikke å være særlig lurt, men nå synes jeg det funker. Jeg begynte å skrive ”Ut av ilden” lenge før jeg skrev en setning i ”Natten drømmer om dagen”. Likevel ble det den som skulle ut først.

Ingvar Ambjørnsen. Foto: Tine Poppe.
Ingvar Ambjørnsen. Foto: Tine Poppe.