Vinterens beste krimromaner i pocket

KrimbøkerVinterens beste krimromaner i pocket
Estimert lesetid 15min

Her er ti av vinterens beste krimromaner i pocket av blant annet Malin Persson Giolito, Eystein Hanssen, Clare Mackintosh, Terje Bjøranger, Hans Olav Lahlum og Mostue & Brenna.

Nordens beste krimroman – Malin Persson Giolito: Størst av alt  Oversatt av Monica Carlsen.

Kjøp «Størst av alt» i cappelendamm.no.

Størst av alt ble i august tildelt Glassnøkkelen som Nordens beste krimroman. Malin Persson Giolito har skrevet tre krimromaner tidligere, men det er med Størst av alt hun har fått sitt store gjennombrudd. Hun har bokstavelig talt krimroman-blod i årene siden hun er datteren til en av Sveriges største krimforfatter gjennom tidene, Leif GW Persson.

Størst av alt åpner i stillheten etter en skoleskyting. Første kapittel avsluttes slik: «Det stinker råtne egg. Luften er grå og dim av kruttrøyk. Alle er blitt skutt bortsett fra meg. Jeg har ikke så mye som et blåmerke.»

Fortelleren i romanen er Maja Nordberg. Hun er 18 år og resten av romanen handler om rettsaken mot henne. Hun er tiltalt for skoleskyting av mange av hennes medelever inkludert hennes kjæreste og hennes bestevenninne. Det gjennomgående spørsmålet er om Maja er et uskyldig offer eller en kaldblodig morder.

Anmeldersitater:

«En utmerket roman» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Skremmende virkelighetsnær, gysende, medrivende – og overraskende.» Tom Egeland, VG

«Dette er uten sammenlikning den beste boken jeg har lest hittil i år.» DAST Magazine  

Den beste Elli-krimmen til nå: Eystein Hanssen: Jaget

Kjøp «Jaget» hos cappelendamm.no.

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen, De ingen savnerJaget er den sjette boken om Elisabeth Sunee Rathke eller Elli som hun kalles. Alle de fem tidligere bøkene om Elli var på strømmetjenesten Storytels topp ti-liste over de bøkene som var mest lyttet på i 2016. Flere anmeldere mener at Jaget er den beste Elli-romanen til nå.

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Elli og hennes nye kollega, Sverre Brenner, finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Samtidig, i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Ellis etterforskning peker mot en mann beredskapstroppen Delta allerede har anholdt, Jonathan Smith. USA og PST har spilt en rolle i saken. Når Basma og hennes to barn endelig entrer den skrøpelige båten over Middelhavet, er Elli på sporet av morderen i Oslo. Men PST, E-tjenesten og CIA synes å gjøre det de kan for å hindre at hun løser saken. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo. Elli, Brenner og Jan Nereng er byens eneste håp.

Anmeldersitater:

«Eystein Hanssen viser at krim fortsatt kan være samfunnskritisk i sin sjette og beste bok til nå». Elin Brend Bjørhei VG

«Kjempespennende lesing og en skremmende realistisk historie.(…). For meg er det den beste Elli-krim hittil.» Iza Zomorska, Den kriminelle bokverden

Den nye store stjernen i britisk krim
Clare Mackintosh: Jeg ser deg Oversatt av Ulrik Farestad

Jeg ser deg
Kjøp «Jeg ser deg» hos cappelendamm.no.

Britiske Clare Mackintosh er frilansjournalist, blogger og forfatter. Hun jobbet tolv år i politiet, før hun 2011 begynt å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra tiden i politiet som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som har fått overveldende mottakelse internasjonalt. Romanen er solgt til over 24 land. Fjorårets roman Jeg ser deg har også fått svært gode anmeldelser.

Hver morgen tar Zoe Walker samme rute til jernbanestasjonen, venter på et bestemt sted på plattformen, og finner sitt favorittsete i vognen. Men på vei hjem fra jobben en dag blar hun gjennom lokalavisen. Da ser Zoe sitt eget ansikt stirre tilbake på henne fra en annonse i avisen, et kornete bilde sammen med et telefonnummer og en nettadresse.

Dagen etter er det bilde av en annen kvinne i samme annonse, og det samme skjer neste dag. Zoe oppdager til sitt sjokk at disse kvinnene er ofre for voldelige forbrytelser. Med hjelp av en politimann avdekker hun annonsens formål … en oppdagelse som snur paranoiaen hennes til fullstendig panikk. For nå er Zoe helt sikker på at hun er det neste offeret. Tar du samme buss hver dag? Kjøper du stadig kaffe på den samme kaffebaren? Ikke etter å ha lest Jeg ser deg!

Anmeldersitater:

«Jeg ser deg er en velskrevet, vellykket og intenst spennende oppfølger til den tidligere politietterforskeren Clare Macintoshs debutroman Jeg lar deg gå.» Tom Egeland, VG

«Mackintosh har lyktes overmåte godt med sitt thrillerhåndverk.» Ola Hegdal, NRKP2

«En fullendt roman … fengslende … genial» Sunday Times

«En fullblods politiromanforfatter» Terje Bjøranger: Barcode

Kjøp «Barcode» på cappelendamm.no.

Terje Bjøranger debuterte med Den tredje søsteren. Den handler om tvangsekteskap og æresdrap i et norsk-pakistansk miljø. Til tross for at det er en kriminalroman, brukes den i undervisning i politiet og i barnevernet. Bjøranger er selv politi og blant annet ekspert på tvangsekteskap og æresdrap. Barcode kom ut i januar 2017 og fikk en strålende mottakelse med bl.a. fem på terningen i Dagbladet og Adresseavisen. I Dagbladet skrev Fredrik Wandrup: «I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter». Ole Jacob Hoel var like overbevist i Adresseavisen: «Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner».

Barcode blir en ung kvinne funnet brutalt drept ved Sognsvann, hun er kledd i politiuniform og har en påfallende tatovering på brystet. Dagen etter hopper en toppolitiker fra Arbeiderpartiet foran toget på Lillestrøm stasjon. Etter hvert som politietterforsker Charlie Robertsen dykker ned i disse sakene ser han sammenhenger ingen andre er villige til å se. Robertsen og teamet hans vikler seg inn i et beksvart Oslo hvor narkotikaen flyter, og prostitusjon og menneskehandel er dagligdags.

Anmeldersitater:

««Solid, og overraskende god norsk politikrim som godt kan ende som en av årets sterkeste spenningsromaner.»  Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«I sin andre roman trer Terje Bjøranger frem som en fullblods politiromanforfatter»  Fredrik Wandrup, Dagbladet

«En klassisk krimbok! Man blir revet med helt fra starten av.» Sindre Hovdenakk, VG

Et rystende hevndrama med røtter i andre verdenskrig: Hans Olav Lahlum: De fems tegn.

De fems tegn
Kjøp «De fems tegn» på cappelendamm.no.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) har usedvanlig mange jern i ilden. Han er kjent som sjakk-ekspert, historiker og satte dessuten verdensrekord i direkte maraton TV-intervju med VG-TV. Som forfatter debuterte han i 2007 med den kritikerroste biografien om Oscar Torp. Krimleserne kjenner Lahlum som en slags moderne utgave av Agatha Christie. Til nå har han skrevet åtte bøker med klassiske kriminalmysterier med K2 og hans lynende intelligente hemmelige rådgiver, Patricia. Disse bøkene er bl.a. oversatt til dansk, engelsk, gresk, koreansk, portugisisk, russisk og vietnamesisk.

De fems tegn er en historisk roman med dypere mening, tilegnet de mange menneskene som helt opp i vår tid har fått sine liv preget av hendelser fra 2. verdenskrig.

Minnene fra krigen driver en ensom gammel mann ut på et brutalt hevntokt gjennom fire europeiske land. Han har akkurat mistet sitt eneste barnebarn som var siste gjenlevende familiemedlem. Sorgen tar ham tilbake til et mørkt og lenge avlåst rom i hukommelsen. Den farlige historien om hvorfor han mistet sin kone og hvorfor han nå er uten barn og barnebarn, kryper ut derfra.

Tankene vender tilbake til hendelser fra de siste krigsmånedene, og han undrer på hva som skjedde videre med de fem unge menneskene som den gang ødela hans liv. Ønsket om å vite blir til et ønske om rettferdighet, og leder ham nå 60 år senere ut på et hevntokt gjennom fire europeiske land. Jakten på de gjenlevende fiendene blir til et kappløp med tiden dels fordi hans eget hjerte er i ferd med å svikte, og dels fordi politiet anført av en ung dansk politikvinne med litt for god hukommelse gradvis kommer på sporet av ham.

Anmeldersitater:

«Lahlums beste spenningsbok. Denne originale thrilleren er en forfriskende god utforskning av skyldfølelse og tap, hevn og forsoning.» Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

«De fems tegn» er en vellykket og drivende spennende thriller. Dristig, men forfatteren har lykkes nok engang.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«De fems tegn er annerledes, spennende og drivende godt skrevet. Jeg tror på Lahlum hele veien, plottet er realistisk og persongalleriet er troverdig.(…) Dette er nemlig krimlitteratur på aller øverste internasjonale nivå.» Tor Hammerø, Tor de jazz

Vinneren av Golden Dagger-prisen Jane Harper: Tørke  Oversatt av Tore Aurstad

Tørke
Kjøp «Tørke» på cappelendamm.no.

Jane Harpers Tørke er en av de første krimromanene som virkelig har satt Australia på krimkartet. Harper er en ny favoritt for mange bl.a. den amerikanske krimstjernen John Hart: «Jeg elsket hvert minutt av det. Takk, Jane Harper.» Like før jul fikk Tørke en av verdens mest prestisjefylte krimroman-priser The Golden Dagger for årets beste krimroman som har kommet ut på engelsk.

Handlingen i Tørke utspiller seg i den lille byen Kiewarra i Australia der den verste tørken i manns minne herjer. Det har ikke regnet på to år. Spenningen blant innbyggerne er på bristepunktet, og den blir uutholdelig etter dødsfallene til tre medlemmer av Hadler-familien. Alle tror Luke Hadler, som begikk selvmord etter å drept sin kone og seks år gamle sønn, er skyldig.

Politimann Aaron Falk har vokst opp i Kiewarra og reiser hjem for å delta i begravelsen til Luke, bestevennen fra barndommen. Falk prøver å gjøre besøket så kort som mulig, men han blir ufrivillig trukket inn i etterforskningen. Spørsmål og mistenksomhet spres som ild i tørt gress blant innbyggerne i den tørkerammede byen.

Anmeldersitater:

«En intenst spennende og medrivende historie» Tom Egeland, VG

«Fortalt med hjerteskjærende presisjon og stor emosjonell kraft» Daily Mail

«Du kommer til å føle heten og kjenne smaken av støv i munnen (…) Tørke er en fantastisk krimroman.» Michael Robotham

Hyperaktuell, realistisk og nervepirrende thriller: Mostue & Brenna: Operasjon Hades

Operasjon Hades er Mostue & Brennas fjerde krimroman. Mostue & Brenna har siden deres første bok rettet søkelyset mot saker som har vist seg å bli meget aktuelle: utenlandske organiserte ligaer som styrer narkotrafikken i Norge, tidligere ransligaer som samler seg for det siste, historiske kuppet og terror mot sivilbefolkningen. Operasjon Hades handler om hvordan russisk mafia inntar Norge og er en rystende aktuell thriller.

Hades er navnet på dødsguden og det underjordiske dødsriket han ifølge gresk mytologi hersket over. Det er ikke tilfeldig at tittelen på denne romanen har hentet navnet herfra. De to spanerkollegaene Axel og Tobben står denne gang overfor nettopp «underverdenens» aller mektigste: bratva, russisk mafia – en hensynsløs organisasjon som har tatt over det kriminelle landskapet hvor enn de har etablert seg. Nå står Norge for tur. Klarer de å få fotfeste, vil alt endre seg i vårt tross alt fredelige, skandinaviske velferdssamfunn.

I denne neglebitende thrilleren trekkes vi med i et plot som spenner seg fra den tsjetsjenske borgerkrigen, via avsidesliggende bygder på Østlandet og en dyreverngruppe som ikke skyr noen midler for å sette dyrs velferd på dagsordenen, til flyktningkrisen i Midtøsten styrt av kyniske og pengegriske bakmenn. Oppi det hele blir ikke bare Tobbens familie hardt rammet, men han selv blir utsatt for en karriereknusende mistanke. Axel Th. Munthe må ikke bare kjempe for sitt eget liv denne gang, men også for kollegaens – og det norske samfunnet!

Anmeldersitater:

«(…) meget spennende og underholdende. Kjappe replikker og korte kapitler drar leseren raskt gjennom boken – da den er vanskelig å legge fra seg.» Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«Det mangler verken på spenning eller vold i denne romanen, som er duoens beste så langt.»  Rune Fjellvang, Romerikes Blad

«Boken er skrevet lett og med god flyt, innmari vanskelig å legge fra seg. Imponerende plot med detaljert innblikk i både spaner- og kriminellmiljø. Samtidig skremmende realistisk. Perfekt påskekrim.» Iza Zimorska, Den kriminelle bokverden

Ikke les denne hvis barnet ditt pleier å dra på sommerleir. Viveca Sten: I sannhetens navn Oversatt av Kari Engen

Viveca Sten sammenliknes ofte med Camilla Läckberg: begge skriver krim med handling fra den svenske skjærgården, men i mange land selger Viveca Sten langt flere eksemplarer.

I sannhetens navn er Stens åttende krimroman, og hennes til nå mest kritikerroste. Den er så skummel at den kanskje burde hatt en advarsel. Det er sol og sommer i Sandhamn. Havet glitrer, og ute på Løkholmen er årets seilerleir i gang. Men det som skal være en uke med seiling og kameratskap, blir i stedet et mareritt for elleve år gamle Benjamin.

Benjamin er hakkekyllingen ingen bryr seg om, og mobbes av de eldre barna. Leirlederne har det altfor travelt. De får ikke med seg det som skjer. Samtidig lurer noen i skyggene, noen som overvåker hvert skritt barna tar. En dag kommer ikke Benjamin til frokost. Han er sporløst borte.

Anmeldersitater:

«I denne boken er Viveca Sten bedre enn noen gang: Hun briljerer med ulike muligheter, vendinger og vrier, slik at leseren hjelpeløst blir borte i alle slags ledetråder, og hun leverer overraskelser til siste side.» Dagens Nyheter

«I midten av boken tar historien fyr og leseren må stadig øke tempoet for å få vite hvordan det vil ende, til slutt stopper man nesten å puste mens hårene på armene reiser seg.» DAST magazine

«Økonomiske forbrytelser, seksualforbrytelser, gamling, lånevirksomhet og skilsmissedrama. Alt dette og mer til porsjoneres ut på beste måte. Spennende, atmosfærisk og underholdende.» Kristandsbladet

Crime Noir fra Manchester. Joseph Knox: Sirenene. Oversatt av Stian Omland

Joseph Knox er hovedinnkjøper av krim for bokkjeden Waterstones i England, og i kaffepausene på jobben, i helger og ferier har han skrevet den første boken i det han selv sier skal bli en serie om politietterforskeren Aidan Waits i Manchester. Første bok ut er Sirenene, og den fikk en svært god mottakelse.

Isabelle Rossiter har stukket hjemmefra igjen. Når Aidan Waitts, politietterforsker i trøbbel, blir innkalt til å møte Isabelles far i den luksuriøse takleiligheten hans treffer han en manipulerende mann med mektige venner. Men når han følger sporene etter Isabelle gjennom Manchesters mørke underverden finner han noe uventet. En livredd gatesmart søttenåring som ikke vil hjem for noen pris. Og mens han etterforsker Isabelles sak, og den uoppklarte ti år gamle forsvinningssaken til en annen jente, en jente som Isabelle, går det opp for ham at hun gjorde rett i å rømme. Det tar ikke lang tid før Waits er uønsket hos sine overordnede, forfulgt av en ukjent morder og farlig tiltrukket av en kvinne han burde holde seg langt unna. Han er på dypt vann og tiden er i ferd med å renne ut for ham. Hvordan kan han redde jenta når han selv må sloss for livet?

Anmeldersitater:

«Dette er årets påskekrim for venner av crime noir.» Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Sirenene er en noir kraftpakke. Joseph Knox eier Manchester og maler byen i alle dens grimmeste farger.» Val McDermid

«Knivskarp urban noir – noe helt for seg selv.» Lee Child  

Tar pusten fra deg: Mikaela Bley: Liv. Oversatt av Heidi Grinde

Kjøp «Liv» på cappelendamm.no

Mikaela Bley har med denne andre krimromanen sin virkelig tatt opp kampen mot de to store krimdronningene i Sverige: Camilla Läckberg og Viveca Sten. Dramaet begynner da Ellen Tamm er på vei til foreldrenes hjem i Sörmland. Hun får vite at en kvinne er funnet brutalt myrdet et lite stykke unna. Ingen synes å vite hvem kvinnen var eller hva hun gjorde i nabolaget. Mordet opprører det lille samfunnet, og Ellen begynner å grave i saken. Jo mer hun forsøker å komme til bunns i hva som skjedde, jo mer innser hun at den idylliske lille byen bærer på mørke og dystre hemmeligheter.

I tillegg til å være neglebitende spennende kretser fortellingen i Liv rundt alvorlige temaer som troskap, tillit og om man egentlig kan elske flere personer like mye. Går det i teorien an å leve med mer enn en familie, og hva skjer når sjalusien løper løpsk.

Anmeldersitater:

«Liv tok fullstendig pusten fra meg. Det er lenge siden en bok gjorde så sterkt inntrykk på meg, det er så mye hat, kjærlighet, intensitet og maktkamp. Ellens sårbarhet og Livs gåtefullhet blir en kombinasjon som slår det meste! […] … elsker den!» @annasdeckartips

«Denne boken var fryktelig god, en skikkelig strekklesningsbok som er umulig å legge fra seg, man må vite hvordan det går.» Bokraden

«Fantastisk spennende, fengslende og gripende!»  @Jenniesboklista