Stieg Larssons hovedteori i Palme-saken pekte mot det sør-afrikanske apartheidregimet

KrimbøkerTrue CrimeStieg Larssons hovedteori i Palme-saken pekte mot det sør-afrikanske apartheidregimet

Stieg Larsson etterforsket en av de mest sensasjonelle mordgåtene i moderne tid. I Stieg Larssons arv gir journalist Jan Stocklassa oss tilgang til Larssons hemmelige livsprosjekt.

Estimert lesetid 2min
Olov Palme i 1970
Olov Palme i Stockholm tidlig på 70-tallet. (Foto: Wikipedia Commons)

I går ble det klart at politiet mistenker den såkalte Skandiamannen for å stå bak drapet på Olov Palme. Etterforskningen av hva som egentlig skjedde på Sveavägen februarnatten i 1986 er blant annet basert på Stieg Larssons mangeårige jakt på Palme-morderen.

Jan Stocklassa står bak boken Stieg Larssons arv: Nøkkelen til Palme-mordet, basert på Larssons ukjente etterforskning. Han overlot for noen år siden alt av eget materiale fra etterforskningen til politiet.

Boken er blitt en pulserende true crime-skildring for dokumentarelskeren like mye som for elskeren av Stieg Larssons krim. Jan Stocklassas fortsettelse på Stieg Larssons påbegynte Palme-utredning er like vanskelig å legge fra seg som Larssons romaner om Lisbeth Salander.

Hovedteori pekte mot det sør-afrikanske apartheidregimet

Da boken ble lanserte i Norge våren 2019 uttalte Stocklassa til VG:

– I min bok, hvor 30 sider direkte er hentet fra Stieg Larssons arkiv, går det helt klart fram at Stiegs research og hovedteori pekte mot at det var det sør-afrikanske apartheidregimet, svenske høyreekstremister og en svensk mellommann bosatt i utlandet, som i samarbeid sto bak drapet på Olof Palme. 

Hemmelig arkiv

Det var i 2014 at journalist og tidligere svensk diplomat Jan Stocklassa først fikk eksklusiv tilgang til Millenium-forfatteren Stieg Larssons arkiver. Fordelt i tyve esker lå Larssons hemmelige livsprosjekt: etterforskningen av drapet på Olof Palme. Arkivet viste forfatterens teori om hvordan drapet ble gjennomført – en teori bestående av personer som kunne vært karakterer i en av hans thrillere.

Stocklassa satt sammen bitene og fortsatte i Larssons spor i en av de mest gåtefulle drapssakene i moderne historie. Han brukte Larssons arkiv som bakgrunn for boken Stieg Larsson arv, og fant i arbeidet med boken koblinger mellom etterretningstjenesten i Sør-Afrika og Palme-drapet, men ikke klare bevis.