Fjorårets beste bøker: Norsk krim fra 2019

KrimbøkerPsykologisk krimFjorårets beste bøker: Norsk krim fra 2019

Fjorårets beste norske krimromaner bød på førsteklasses spenning – signert blant andre Jo Nesbø, Jørn Lier Horst, Hans Olav Lahlum, Anne Holt og Torkil Damhaug.

Estimert lesetid 9min
Kollasj av bøker til sak om årets beste norske krim 2019
Helene Flood, Torkil Damhaug og Jo Nesbø har skrevet noen av årets beste, norske krimbøker.

Siden jeg er sjef for Krimfestivalen er jeg så heldig at jeg har fått lest mange av årets krimbøker. Derfor har jeg laget mitt eget utvalg av det jeg mener er årets beste norske krimromaner fra 2019.

Harry Hole tilbake på sitt beste

Jo Nesbø: Kniv

Mange kritikere mente at den nye Harry Hole-romanen var av godt gammelt merke, og i hele sommer lå Kniv på toppen av bestselgerlisten.

Harry har mistet alt. Han har begynt å drikke igjen, Rakel har kastet ham ut, han har mistet jobben på Politihøgskolen, men får, som avdanket legende, aller nådigst jobbe som papirflytter på Politihuset. Når han tror det ikke er mer å tape, starter han en ensom jakt på en gammel fiende. Harry stilles overfor to valg: å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere. Kan hevntørsten redde Harry?

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug: Se en annen vei

Torkil Damhaug er i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. I høst mente Fædrelandsvennens anmelder Bjørn Fredhem at «det spørs om ikke forfatteren kan gjøre plass i våpenskapet til nok en Rivertonpris» for sin siste krim Se en annen vei. Torkil Damhaug regnes som kongen av psykologisk krim. Ikke så rart kanskje når han både er en strålende forfatter og psykiater.

Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødre Karol på 12 år og Marek på 10 år som lever av å rane folk. Så en dag raner de en veske fra feil dame. Vesken inneholder masse narkotika tilhørende ungarsk mafia. Dette er starten på en intens og nådeløs jakt.

Norges svar på John le Carré

Gard Sveen: Drømmenes gud

Gard Sveen har tidligere fått både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for beste nordiske krimroman. Hans forrige krimroman, Bjørnen, fikk strålende kritikker, og flere omtalte ham da som Norges svar på John le Carré.

Som barn så Gard Sveen tv-bildene fra massakren i Beirut i 1982. De grufulle hendelsene danner nå bakteppet for den femte boka i Tommy Bergman-serien, Drømmenes gud.

I det krigsherjede Beirut, befinner det seg en gruppe nordmenn. Blant dem den politisk radikale sykepleieren Hanna Svarstad og den norske ambassadøren, Leif Wilberg. Massakren på palestinerne blir et vannskille i livet deres.

Årets krimdebutant

Helene Flood: Terapeuten 

Helene Flood er uten tvil årets krimdebutant. Hennes Terapeuten har fått strålende kritikker og er solgt til 23 land.

Den unge psykologen Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

Norges mestselgende forfatter?

Jørn Lier Horst: Illvilje

Jørn Lier Horst er kanskje den norske forfatteren som selger best for tiden. TV-serien «Wisting» har bidratt til enda større entusiasme rundt Jørn Lier Horsts voksne krimbøker. Illvilje har en ny stil med en seriemorder og direkte ondskap.

Liket av en ung jente blir funnet i Svartskog. Det er partert på samme måte som seriemorderen Tom Kerr gjorde. Men Kerr sitter i fengsel på fjerde året, og alt tyder på at det er Kerrs medhjelper som står bak.

Mye må avklares

Hans Olav Lahlum: Avklaringene

Hans Olav Lahlum har ikke ligget på latsiden det siste året. I tillegg til å fullføre sin drøyt 600 sider lange storverk om Reiulf Steen, har forfatteren rukket å skrive nok en helstøpt psykologisk thriller.

Avklaringene er en original fortelling om et spesielt far-sønn-forhold. Når faren til idéhistoriestudenten Vegard dør i en bilulykke under uklare omstendigheter, dukker et 25 år gammelt mysterium opp i kjølvannet. Var det faren selv som drepte sin kjæreste på en hyttetur ved Hamar – eller var det en av de fem andre ungdommene som var til stede den fatale dagen i 1986?

Jakten på sannheten fører Vegard til drapsofferets niese, Marion Amalie, og de to blir «partners in crime» – et forhold som etterhvert føyer seg inn blant tingene som trenger en avklaring.

Dirty Harry fra Hedmarken

Sigbjørn Mostue: Himmelen skal gråte blod

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola har allerede laget film-manus av dette. Pål Gerhard Olsen i Aftenposten var begeistret for hovedpersonen Even Stubberud som han kalte «Dirty Harry fra Hedmarken».

Stubberud er en kreftsyk, tidligere spesialsoldaten. Han skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.

Actionfylt trikkethriller

Tom Egeland: Falken

I år har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile, og i stedet skrevet en actionfylt trikke-thriller. I Falken blir 19-trikken mellom Majorstuen og Ljabru kapret av en gruppe utenlandske terrorister.

De stripser fast ti gisler før trikken fortsetter sin skjebnesvangre ferd gjennom Oslos gater – fulgt av en lang kolonne med politibiler, ambulanser og brannbiler. I tillegg blir en jente på ti år kidnappet fra trikken.

Men hvem er kaprerne? Er de IS-terrorister, slik de gir inntrykk av? Eller er de skruppelløse gangstere som er ute etter løsepenger? For politiets Delta-tropp og operative stab står spørsmålene i kø. Samtidig utløser kapringen både et innenrikspolitisk og et utenrikspolitisk drama som skaper rystelser langt inn i den norske regjeringen. For hva er egentlig bakgrunnen for kapringen?

«Fullblods politiromanforfatter»

Terje Bjøranger: Business

Business er en medrivende krimroman med et realistisk blikk på Norge i dag. Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos – ikke rart han kan skrive det Frederik Wandrup har kalt «fullblods politiromaner».

En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Han drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer, setter bevisst fingeravtrykk, skriver en hilsen på innpakningspapiret og vinker til overvåknings-kameraet.

Mannen forsvinner, men politiet har tydelige spor. Alt tyder på at en profesjonell leiemorder er på banen, men verken fingeravtrykk eller DNA finnes i noen databaser. Under press vender Oslo politidistrikt seg til en av sine tidligere ansatte, Charlie Robertsen, som har sluttet og flyttet til Island.

Gutten fra Praha

Øistein Borge: Jeg er nummer 13

Høsten 1960 kommer et barn til verden på Bulovka–hospitalet i Praha. Jordmora husker ham som «en gutt med blekblå øyne, kalde som skaresnø i måneskinn». Åtte år senere invaderes Tsjekkoslovakia av sovjetiske styrker, og gutten blir foreldreløs. Dette blir starten på et fordervet liv, et liv som skal komme til å koste mange andre mennesker dyrt.

I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner også gutten fra Praha seg, en mann som nå kaller seg Rezník og betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner.

Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet…

#Metoo-krim

Trude Teige: Aldri tilgi

Trude Teige er krimforfatternes nye sjef ved at hun er presidenten i Rivertonklubben. Hennes nye krim Aldri tilgi understreker at hun er helt sjef.

Før den nye justisministeren skal gå på Stortingets talerstol for første gang, mottar han en tekstmelding fra en som kaller seg Hevneren. I Kanal 4 blir en profilert sjef beskyldt for seksuelle overgrep, like etter mottar også han en trusselmelding.

Samtidig arbeider Kajsa Coren med en TV-dokumentar om #Metoo i Norge. Arbeidet tar en uventet vending da politiet kobler en trusselmelding mot justisministeren, en og et drap.

Norges svar på John Grisham

Chris Tvedt: Formildende omstendigheter

Chris Tvedt er en av dem som slåss om tronen som Bergens krimkonge. Tvedt er advokat og skriver strålende rettsalsdramaer.

En natt blir forsvarsadvokat Mikael Brenne vekket av en telefon. Det er en klient, Nina Sunde, som ringer, og hun er livredd. Noen har tatt seg inn i huset hennes. Mikael kaster seg i bilen, men da han kommer frem er det for sent.

I stuen ligger Ninas eks-mann, skutt. Det ser ut som et soleklart tilfelle av nødverge og Mikael kjenner seg trygg på at han skal få Nina frikjent. Men det viser seg at hun ikke har fortalt sannheten. Bak løgnene kommer en annen historie til syne, så grusom at ingen tror på den.
Og selv om den skulle være sann, innser Mikael at det ikke er sikkert at det vil hjelpe Nina Sunde.

Hatprat og nett-troll

Anne Holt: Furet/værbitt

Anne Holt fortsetter å skrive dagsaktuelle og skremmende gode samtidskommentarer i sine krimromaner. Dette er den andre romanen med Selma Falck som hovedperson.

Selma Falck våkner til et mareritt – naken i en brennende hytte på snaufjellet. Hun husker ingenting og aner verken hvor hun er eller hvordan hun har havnet der. Mørbanket og blødende er det bare med nød og neppe hun berger seg ut av koia. Uten klær, men i et par altfor store gummistøvler, ser hun hytta brenne ned til ingenting. Det er ingen tegn til bebyggelse i nærheten, temperaturen synker og en snøstorm setter inn. Selma må overleve.

Mens Selma kjemper mot skader og frost, sult og tørst, kommer minnene tilbake i brokker. Hun strever med å sette dem sammen, men etterhvert danner det seg et skremmende bilde av det siste halvårets hendelser. Selma innser at det ikke bare er viktig å leve videre, men å komme seg raskt tilbake til sivilisasjonen. Drap er begått, stor urett må stanses. Det står om selve nasjonens framtid.