Australske Jane Harper med intelligent outback noir

KrimbøkerAustralske Jane Harper med intelligent outback noir

Med den lavmælte, men brutale spenningshistorien «Villspor» viser et av Australias største krimnavn oss samtidig landets mektige natur, og hva det å bo ute i ødemarken gjør med oss mennesker.

Estimert lesetid 3min
Omslag for Jane Harpers Villspor
Jane Harpers debutbok «Tørke» solgte over 1 million på verdensbasis. Nå er «Villspor» her. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Det hersker liten tvil om at Jane Harper er et av Australias største krimnavn internasjonalt. Debutboka hennes Tørke solgte over 1 million på verdensbasis, bøkene hennes utgis i 39 land og i høst kåret svenskene Villspor til årets beste oversatte krimroman.

Finner broren død i ørkenen

Villspor åpner med at to brødre møtes ved gjerdet som skiller deres ødeliggende storfegårder i Queenslands utmarker. Nathan og Bub Bright har ikke sett hverandre på flere måneder, selv om de er hverandres naboer. Mellom gårdene deres er en biltur på tre timer. Nå ligger deres tredje bror, Cameron, død på bakken mellom dem.

Hva fikk Cameron til å reise ut hit, alene, under den nådeløse solen? Er han drept av mennesker eller den ekstreme heten?

Fabelaktig atmosfære

The Guardian om Villspor

Bub, Nathan og hans sønn returnerer til Camerons etterlatte familie og de ansatte på gården. Mens de sørger over tapet av Cameron, vokser mistenksomheten, og Nathan blir tvunget til å grave i familiens hemmeligheter. For hvis noen tok livet av Cameron, innbefatter de isolerte utmarkene kun noen få mistenkte.

Kjøp Villspor som e-bok her

Det australske landskapet

Det australske landskapet og miljøet spiller en stor rolle i alle de tre bøkene Jane Harper hittil har utgitt. I Tørke opplever vi hvordan langvarig vannmangel fører til desperasjon i et sårbart gårdssamfunn. I Falsk natur går fem kvinner seg vill i den australske villmarken med fatale konsekvenser. I Villspor er isolasjon et tema, og hvilke fysiske og psykologiske effekter det har, spesielt på menn.

For å gjøre research til Villspor fløy Jane til Charleville. Derfra kjørte hun 800 kilometer til den lille byen Birdsville, mest kjent for at den høyeste temperatur noensinne i Queensland er målt der, hele 49,5 grader.

Fengslende […] Historiefortelling på sitt beste.

Associated Press om Villspor
Jane Harper har fått mye ros for sine mørke spenningshistorier satt til Australias ødemark.(Foto: Nicholas Purcell)

Debutboka solgte over 1 million

Før hun i det hele tatt fikk utgitt debuten Tørke, vant Jane Harper Victorian Premier’s Unpublished Manuscript Award for manuset til boka. Dette kom som en stor overraskelse på alle rundt henne, ettersom hun hadde skrevet i all hemmelighet.

Tørke ble hyllet av anmelderne og skulle komme til å selge over 1 millioner eksemplarer på verdensbasis. Filmversjonen er under innspilling, produsert av Bruna Papandrea som står bak HBOs suksess-serie «Big Little Lies». Suksessen til Jane Harper har ført til store omveltninger i livet hennes – bøkene er under utgivelse i hele 39 land og hun har vunnet en rekke prestisjefylte priser, blant disse prisen for årets beste oversatte krimroman i Sverige 2019.