Krittmannen – døden i svart og kritt

Britisk krimBritisk krimKrittmannen – døden i svart og kritt
Estimert lesetid 3min

Tom Egeland anmeldte årets store krim-gjennombrudd Krittmannen av britiske C.J. Tudor da den utkom i Norge. Han gav den terningkast 5, og skrev: «Tonen og atmosfæren i boken kan minne om Stephen Kings barndomsskildringer, der naiv, barnlig lykke går i hånd i hånd med frykten for alt det uhyggelige som skjuler seg i mørket – og menneskesinnet. Hvis du så tv-serien «Stranger Things» på Netflix – minus de Lovecraft-aktige monstrene – vet du sånn omtrent hvilket landskap vi befinner oss i.»

«Usedvanlig vellykket krimdebut»

– Krittmannen er en usedvanlig vellykket krimdebut, kjapp, effektiv og full av cliffhangere til siste side. Denne vil definitivt fenge enten du liker Clare Mackintosh eller Harlan Coben, sier Mariann Fugelsø Nilssen, redaksjonssjef for krim i Cappelen Damm og redaktør for boken.

Solgt til 39 land før den kom ut

Kjøp «Krittmannen» på cappelendamm.no.

Krittmannen er årets store krim-sensasjon i bokverdenen. Den er solgt til 39 land før den er kommet ut. I dag kom den ut på norsk samtidig som den lanseres i England. Krittmannen er C.J. Tudors krimdebut, og forfatteren kommer til Krimfestivalen 8. mars.

Skumle krittfigurer i mørke

C.J.Tudor hadde skrevet i over ti år, opplevd en rekke refusjoner og erkjent at hun aldri kom til å få noe gjennombrudd da den strålende ideen kom. Den lille datteren hennes fikk en boks med kritt i bursdagsgave, og sammen tegnet de figurer i hele oppkjørselen. Da Tudor gikk ut om kvelden, oppdaget hun at krittfigurene så skumle ut i mørket – veldig skumle! Det er nettopp disse figurene som er utgangspunktet for Krittmannen.

En skummel historie

C.J. Tudors «Krittmannen» var i 2018 en stor krim-debut. Den ble solgt til 39 land før den kom ut i England.

Vi møter 12 år gamle Eddie i romanen. Han og vennene bruker krittfigurer til å overlevere hemmelige beskjeder med. Og det var gøy til å begynne med, helt til figurene førte dem til liket av en ung jente. Tretti år senere trodde Ed at fortiden lå bak ham. En dag mottar han et brev som inneholder to ting: et stykke kritt og en tegning av en krittmann. Da historien begynner å gjenta seg, skjønner Ed at leken aldri var over.

«Mørk, men med hjerte»

Selv beskriver C.J Tudor boken sin som «mørk, men med hjerte»: «Dårlige handlinger blir ikke skumle med mindre du bryr deg om menneskene det skjer med. Det er utrolig viktig. For meg handler en bok om personene. De eier historien, og derfor blir den oppfattet som skummel.»

Årets debutant

C.J. Tudor har hatt en rekke forskjellige jobber opp gjennom årene, blant annet hundepasser, butikkassistent og tekstforfatter. Krittmannen er hennes første roman, men definitivt ikke den siste.

LES OGSÅ:


Årets beste krimromaner