Venner av Berlin

Hobby, mat og fritidReiseVenner av Berlin

Ich liebe dich, Berlin! Her er mine reisetips til alle venner av byen.

Estimert lesetid 4min

VENNER AV BERLIN



Den som bor i Europas kulturhovedstad får ofte spørsmål om hva man bør gjøre i Berlin. Når jeg forsøker å skrive en utfyllende liste, erkjenner jeg med én gang at dette blir den første av flere deler. Los geht’s!

Ümse berlinerisch: Personlige punkter

Gastronomi: Biergarten i Tiergarten. I sommerhalvåret kan Café am Neuen See i Tiergarten anbefales, her kan man drikke øl og spise nystekt pizza under eiketrærne. Å se innlandsfolkene prøve seg på robåtlivet i den lille sjøen like ved er ypperlig underholdning. Vil man promenere videre i retning Mitte og Brandenburger Tor, ligger Teehaus i den engelske haven på veien. Vel fremme i Mitte kan man besøke gastronomiavdelingen på Galeries Lafayette i Friedrichstrasse, der kan man få steak haché, østers, hummer, fransk vin og oster. Stedet har selvsagt egen champagnebar, i tillegg til en velassortert fransk bokhandel.

Museum. På Jüdisches Museum i Kreuzberg fortelles Tysklands jødiske historie på en levende måte. Man har tenkt på barna, som har sine egne små korridorer å leke seg i mellom utstillingsrommene.

Transport. Berlins monumentale arkitektur og avenyer ser du best fra sykkelsetet. De større gatene har egne felt for syklister, og bilistene er stort sett hensynsfulle. BVG frakter deg rundt i Berlin med sitt velutbygde kollektivtransportsystem. Flyselskapene Norwegian, AirBerlin og RyanAir har daglige direkteruter til Berlin. Det har lenge vært billigere og raskere å reise fra Oslo til Berlin enn til den norske provinsens ytterpunkter.

Bydeler. Ungdom under 30 trives best i bydelen Kreuzberg. Ungdom under 40 liker seg gjerne i Prenzlauer Berg, mens unge voksne over 40 sverger til Charlottenburg eller Schöneberg. Selv bor jeg i Mitte, og trives i stillheten mellom steinhusene.

Utelivet i Berlin er legendarisk. Dansefanatikerne sverger til homseklubben Berghain, hvor det til tider velges strengt i døren. Fetisjfolket holder seg til Kit Kat Club, like mye som de holder seg unna Insomnia. Mitt nattlige alter ego Sturmgeist rapporterer at klubbkonseptet Alter Ego på Asphalt Klub er et party über alles – som kun finner sted hver åttende fredag. Maske kan kjøpes i døren.

Entschüldigung: Litt sosietetsgossip

En oppdatering om de norske, middelaldrende forfattere med hårmanke: Torgrim Eggen har nylig flyttet fra Oslo til Berlin (det er ikke urimelig å anta at Herman Willis kommer på besøk). Dag Solstad bor ikke i Berlin, men derimot i Oslo. Ingvar Ambjørnsen, på sin side, bor i Hamburg.

Av den yngre litterære garde har tidsskriftet Vagant regelmessige redaksjonsheat i byen, da redaktør Audun Lindholm nylig har skaffet seg et hjem i gangstand til Alexanderplatz. Forfatterne Simen Hagerup, Annelie Axén og Tor Eystein Øverås har bodd i Berlin i lengre tid, mens Øystein Vidnes, Ole Robert Sunde, Gabriel Moro, Mazdak Shafieian, Jan Roar Leikvoll, Inger Elisabeth Hansen og Torgeir Schjerven har skriveopphold med ujevne mellomrom. Performancekunstner og poet Tone Avenstroup har hatt opphold i Berlin siden 1989. Kulturkritiker Erle Marie Sørheim kommenterer tingenes tilstand for Klassekampen fra sitt hjem i Neukölln. Hilde Lindset, bokdebutant av året, har nylig flyttet til Prenzlauer Berg sammen med sin mann, komponist Marcus Paus. Forlegger Richard Aarø og forfatter Selma Lønning Aarø sniker seg rundt i samme bydel, med backgammonbrett under armen.

Operaregissør Stefan Herheim har hatt sitt hjem i Berlin i over et tiår, selv om han oftest er andre steder. Elektroesset Sandra Kolstad jobber intenst med sitt andre album sør i Pankow. Den fremadstormende fotografen Ingrid Pop knipser for Natt & Dag. Gallerist Maria Veie har opprettet et lite privatgalleri i Karl-Marx-Allee. Tegneren Andreas Tellefsen vant nylig H.M. Dronning Sonjas kunstnerstipend, og har således frisk kapital å svi av i barene i Friedrichshain.

Idéhistoriker Kjetil Jakobsen, i Paris kjent for sin gastronomiske ekspertise, har vært Henrich Steffens-professor på Humboldt-universitetet i Berlin siden i fjor høst. Hver tirsdag kl. 18 holder han seminar på Nord-Europa-instituttet, hvor inviterte forelesere foredrar over så ulike tema som «Rolf Jacobsens og medienes metafysikk» (Marit Grøtta) og «Roald Amundsens sydpolerobring som mediebegivenhet» (Espen Ytreberg).

Berlins eksilmiljø av norske journalister og likesinnede legger gjerne turen innom Zwiebelfisch på Savignyplatz fredag ettermiddag. Ingvar Ambjørnsen skal ha fått tyn for å avsløre denne statshemmeligheten i sin bok Lang natt på jorden – selv har jeg ikke vært der ennå, og løper altså ingen risiko. En annen delberlinroman som bør leses er Dag Solstads 16/07/41. I Berliner logen til Jahn Ottos minde samles lutefiskvenner fra fjern og nær siste fredag i november, som regel på den norske ambassaden i Rauchstr. 1. Lutestormester Asbjørn Svarstad har forøvrig bortimot encyklopediske kunnskaper om byen. På bloggen www.berlin.no får man innsideinformasjon fra norsk-berlinere.

(Publisert i Klassekampens Paradoks-spalte fredag 10. februar 2012)