Dette visste du neppe om Tokyo

Hobby, mat og fritidReiseDette visste du neppe om Tokyo
Estimert lesetid 6min



Reise til Japan og Tokyo i nærmeste framtid? Boken Alt dette er Tokyo er en svært velskrevet og underholdende bok om japansk kultur, tankesett og historie – fortalt fra gateplan i tolv av Tokyos unike nabolag. Disse bydelene er svært forskjellige – i arkitektur, tempo, mennesketyper, historie, grøntområder. Ina Strøm vandrer rundt i byen, møter folk, opplever ting, bruker seg selv, og byr på et engasjement som både smitter og inspirerer.

Ina Strøm er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Hun har vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo og reist jevnlig til Japan. Her er hennes ti-på-topp-liste over ting du nok ikke vet om Tokyo:

reise til Tokyo
Boken Alt dette er Tokyo er en svært velskrevet og underholdende bok om japansk kultur, tankesett og historie.

1. Byens beste kaffe håndtraktes av snille onkler


I de fleste nabolag i Tokyo finnes minst én kissaten, en gammeldags kaffebar hvor tiden går sakte og kaffen tilberedes med en kunstners presisjon. Den typiske innehaveren er en aldrende mann med forkle og interesse for porselensservise. Kaffe Bon i Shinjuku og Chatei Hatou i Shibuya er nydelige oaser midt i byens mylder og moro.

reise til Tokyo
Å drikke kaffe er en opplevelse i Tokyo! Bildene i saken (utenom banankakebildet) er tatt av forfatter Ina Strøm.

2. Byen forbindes med banankaker


Den offisielle Tokyo-kaken er en svampaktig kake fylt med banankrem, Tokyo Banana. I japansk kultur er god skikk å ta med seg spiselige suvenirer, miyagegashi når man har vært på reise. Dette er gjerne søte greier som skal passe sammen med grønn te, og som gjenspeiler hvilke råvarer området er kjent for. Paradoksalt nok produseres Tokyo banana i nabofylket Saitama, men det ser de færreste til å bry seg om. Hvert år selges Tokyo banana for mer enn 4 milliarder yen (omtrent 290 milioner kroner) noe som gjør kakene til Japans mest kjøpte suvenir.

reise til Tokyo
Banan-bonanza! Den offisielle Tokyo-kaken er en svampaktig kake fylt med banankrem, Tokyo Banana 🙂 Foto: Produsenten

3. Du kan overnatte i gamle dager


Et rimelig alternativ til konvensjonelle hoteller er tradisjonelle gjestgiverier, kalt minshuku eller ryokan. Både Katsutaro og Sawanoya ryokan ved Ueno-parken, Ryokan Daisou ved fiskemarkedet Tsukiji og Sansuiso ved Gotanda stasjon er hyggelige og budsjettvennlige overnattingssteder som gir deg følelsen av å ha reist tilbake i tid.

I Tokyo-området finnes også tusenvis av buddhistiske templer. Templene i Japan har tilbudt husly for pilegrimer i mer enn tusen år, og i våre dager er man velkommen uansett religion, så lenge du viser respekt og følger reglene.

Midt i Tokyo kan du overnatte på Rengeso, som drives av et av byens templer. For å oppleve tradisjonell tempelovernatting, shukubo og zen-meditasjon i naturskjønne omgivelser trenger du heller ikke å dra langt. Daihonzan Kofukusan Kenchoji i den gamle hovedstaden Kamakura, Daihonzan Kofukusan Kenchoji i Chiba og Taiyoji i Okutama-fjellene er alle kun en relativt kort reise fra sentrale Tokyo.

4. Det er ingen sak å få seg nye venner


Det er en myte at japanere er umulige å komme innpå. Oppskriften er enkel: Finn en uformell izakaya-pub, eller sett deg på en av de mange bittesmå barene for eksempel i Golden Gai, hev glasset mot noen som ser vennlige ut og si: Kampai! Skål!

reise til Tokyo
Japanerne er lettere å komme innpå enn du skulle tro. Sett deg på en av de bittesmå barene eller bli med på en av de mange årlige lokale festivalene, kalt bon odori og matsuri.

5. Rådhusets kantine er åpen for alle


Du kan spise god og billig lunsj med helt ekte byråkrater og nyte super utsikt i 32. etasje i rådhuset Tokyo metropolitan government building. I stedet for å ta heisen opp til utsiktspunktet som de andre turistene bør du skrive deg inn i resepsjonen på bakkeplan, ta heisen til 32. etasje og følge skiltingen (eller matlukten) til messa.

6. Det er overraskende stille og fredelig


Nesten ingen av reiseskildringene fra Tokyo nevner girlanderne av sorte strøm-ledninger mot himmelen, skyene av stekeos som velter ut i bakgatene, de skjeve, lave trehusene, de utallige miniatyrparkene og de falmede femtitallsbygningene. At byen består av like mye stille småbysjarm som neonglødende futurisme, er det få som vet før de har vært der. Rundt de store togstasjonene som Shibuya, Shinjuku, Ikebukuro og Ueno finnes det herlige, støyende Tokyo-kaoset med neonskilt og store folkehav, men man trenger faktisk ikke gå mange minuttene før man kommer til fredelige nabolag hvor folk sykler midt i gata og bestemødrene tusler hjem fra badehuset i pysjen.

reise til Tokyo
Rundt de store togstasjonene som Shibuya (bildet) finnes det herlig, støyende Tokyo-kaoset med neonskilt og store folkehav. Ønsker du å oppsøke fredelige nabolag, er det kun noen få minutters gange unna.

7. Du trenger egentlig ikke ta med deg noe som helst


Alt kan kjøpes i Tokyo, til og med brunost, hvis du av en eller annen grunn skulle få et akutt behov for det. På de fleste hotellrom finnes tannbørste, tannkrem, shampo og balsam. Hos altmuligbutikken Don Quixote (døgnåpne avdelinger flere steder i byen) finner du hva du skulle trenge, fra duftlys til kostymer.

8. Tokyo innehar rekordmange rekorder


Tre eksempler: Av alle verdens byer har Tokyo flest stjerner i Michelin-guiden. Tokyo er byen med flest universiteter, over 100 stykker. Verdens travleste togstasjon ligger i Shinjuku-distriktet og betjener mer enn tre millioner mennesker hver dag.

9. Du er egentlig ganske trendy i deg selv


Hver dag strømmer hippe tokyoitter til den norske kafeen Fuglen i Shibuya, hvor de nipper kvalitetskaffe blant i en kul, skandinavisk retro-atmosfære med norsk femtitallsinteriør og Biri-tapet på veggene. Da folka bak Fuglen og interiørbutikken Norwegian Icons åpnet en utstilling med norske designklassikere, kom det 4000 ivrige japanere på åpningsdagen alene. For å gi et hipt, nordisk inntrykk, puttes æ, ø, å vilkårlig inn i produktnavn. Skal det være en Mårsmållow? Og barn av trendy japanere spiser ikke sjelden kveldsmaten sin på Peter Opsviks klassiske tripp-trapp-stol.

reise til Tokyo
Søtsaker i Yanaka er et must – og det er nok å velge i.

10. Det finnes museer for de utroligste ting


Når du er ferdig med Nasjonalmuseet i Ueno-parken og Ghibli-museet i Mitaka, kan du for eksempel velge mellom parasittmuseet i Meguro, leketøysmuseet i Yotsuya, tobakk- og saltmuseet i Sumida og Meiji-universitetes museum over redskaper brukt til tortur og avstraffelse.

Ina Strøms bok Alt dette er Tokyo – Japan sett fra gateplan er ute for salg nå. Kjøp den på CappelenDamm.no