Norgesferie: Tips til deg som skal til Helgeland og Lofoten

Hobby, mat og fritidReiseNorgesferie: Tips til deg som skal til Helgeland og Lofoten

Grønt vann, sandstrender og kajakkturer. Natur som tar pusten fra alle og enhver. Endelig din tur til å dra til Helgeland og Lofoten? Vi viser veien!

Estimert lesetid 6min
Mann på Rødøyløva Visit Helgeland
Langs hele kysten finnes muligheter for toppturer med spektakulær utsikt. Her fra Rødøy. (Foto: Stefan Barth/Visit Helgeland)

Nå som vi alle skal feriere i Norge, er det mange som har planer om å kjøre nordover. Og det er ikke så rart – dette er en av de vakreste delene av landet vårt! Det som enda bedre er: I år er det ingen køer av utenlandske bobiler i Lofoten. Derimot må man regne med å møte noen norske bilister som skal manøvrere de nyinnkjøpte bobilene og campingvognene sine.

Dette er med andre ord en perfekt anledning til å se den flotte kyststrekningen på Helgeland, kjøre opp via Bodø og over til Lofoten. Der kan du nyte natta på ei rorbu i Lofoten med midnattsola utenfor vinduet.

Det som er viktig å tenke på før avreisen, er at Nord-Norge byr på all slags vær, og gjerne med korte mellomrom. Ta derfor med vind- og vanntett, fleece og shorts for en behagelig tilværelse.

National Geographic har kåret denne veien til en av de vakreste

Først: Kommer du med bil er det to ruter opp. Du kan kjøre E6 som går i innlandet, og som er det raske ruta. Eller du kan kjøre kystriksveien som er den vakre, men den mer langsomme ruta. Her er det nemlig mindre veier og en del fergestrekninger. Til gjengjeld er utsikten tidvis helt fantastisk.

Kajakkpadling på Rødøy. Rødøy er et av stedene langs RV17. (Foto: Terje Rakke/Visit Helgeland)

Fra Steinkjer til Bodø kan du kjøre RV 17, Kystriksveien. Sett av god tid, det vanlige er å bruke minst 4-5 dager på strekningen. Her er det høydepunkter på rekke og rad; Torghatten, Vega, Sandnessjøen og Svartisen. Ta deg også tid til å reise ut til øyene med hurtigbåt eller ferge. Dette er veien som blant annet National Geographic har løftet opp som en av de mest spektakulære kjøreopplevelsene i verden. Her finner du flere detaljer om strekningen.

Det ligger flere campingplasser langs kystriksveien, som Havblikk camping på Nesna. Her kan du la ungene bade i badeanlegget «Lille Syden» eller dra på utflukt fra campingen med familien i båt eller kajakk.

Trenger ikke dra til Hellas for å øyhoppe

Du kan også ta ferje fra Sandnessjøen til Dønna og sykle videre ut til Herøy. Øyhopping på Helgeland med sykkel har blitt veldig populært de siste årene. Så hvorfor ikke parkere bilen og ta en avstikker her ute? Sykler kan dere leie i Sandnessjøen.

Og vil du benytte anledningen til å ta en topptur er du på riktig sted! Mange topper som De syv søstre i Sandnessjøen er i ferd med å bli klassikere! De sprekeste går alle syv topper på en dag. For oss andre holder det kanskje i massevis å gå en eller to!

En av øyene man kan øyhoppe til fra Sandnessjøen er Lovund. (Foto: Orsolya Haarberg/NTB)

En av Norges største isbreer

På veien nordover kjører dere forbi Svartisen. Dette er Norges tredje største isbre, og bare fra veien er det en stor opplevelse å kjøre forbi. Har dere litt tid, kan dere ta båten over til Svartisen. Den går fra Holandsvika – like ved hovedveien, ca 1000 meter sør for turistinformasjonen.

Omgivelsene rundt Svartisen er som tatt fra en annen verden. Dette bildet er tatt fra kafeen Brestua hvor isen nesten strekker seg helt ned til vannet. (Foto: Svartisen.no)

Når du har kommet frem til Bodø, kan du ta ferja over til Mosknes i Lofoten. Faktisk er det satt opp mange avganger over Vestfjorden i sommer, så her er det flere muligheter hvis du ikke kommer med en ferje, eller hvis dere ikke rekker den planlagte.

Så: Lofoten!

Det er flere måter å ta seg over til Lofoten på. Man kan ta ferja fra Bodø til Moskenes som tar fire timer og krysser hele Vestfjorden. Eller så kan man kjøre helt opp til Bogenes og ta ferge over til Løddingen. Og har man ikke noe i mot en ekstra bit i bil, kan man kjøre hele veien over til Lofoten uten ferje via Narvik.

Er det din tur til å kjøre Lofoten på langs i sommer? Her fra Reine i Lofoten. (Foto: NTB)

Kabelvåg: Lofotens første reisedestinasjon

Det er ikke uten grunn at Kabelvåg har den største trekirka nord for Trondheim. Det var her Lofotfisket oppstod for 1000 år siden. Og de karakteristiske vågene rundt Kabelvåg var dit fiskerne fra hele den nordlige delen av Norge kom. Selv om Kabelvåg i dag er et lite sentrum, kunne det være over 1000 deltagere på en gudstjeneste da det var som travlest i Kabelvåg.

Allerede i 1762 åpnet Lofotens første gjestegiveri i Kabelvåg. Og markedet i Kabelvåg var videns kjent, her kunne du se teatergrupper og musikanter, akrobater og handelsmenn fra Europa i et salig sammensurium. Ta deg en tur til Lofotmuseet som ligger like bortenfor sentrum – faktisk på grunnen av det som en gang var Norges viktigste by, Vågar. Etterpå går dere på Prestengbrygga i Kabelvåg og får dere nystekte vafler og en god kaffekopp.

Fra en gudstjeneste i Kabelvåg 1906. For å få plass til alle som kom på Lofotfiske endte altså kirka i «lille» Kabelvåg opp som en av landets største. (Foto: Johan Lind/ ©Lofotmuseet)

Surfing på Unstad

Noen av de første surferne i Norge var antageligvis Lofotværingene Thor Franzen og Hans Egil Krane. De hadde vært på sjøen, og båten deres la i land i Sidney. De to Nordleningene var på Bondi Beach – og så noe helt nytt – Surfing! Med hjemmelagde brett og ullundertøy på kroppen surfet guttene bølgene på Unstad på 60-tallet.

Men det var først på 90-tallet at Unstad ble gjenoppdaget som et surfeparadis. Høres det fristende ut? Nå tilbyr Unstad Artic Surf flere kurs, om du vil teste det ut for en dag – eller gjøre et opphold ut av det.

Toppturer i Lofoten

Det finnes utallige muligheter for morsomme aktiviteter når man er i Lofoten, dette er et område som er rigget for turisme. Enten dere vil være med ut i båt, gå på kunstgallerier, besøke akvarium eller dra på ridetur. Og for de som er glade i å gå på fjellet i Lofoten er det utallige turmuligheter. Utsikten fra toppturene er spektakulære, her gjelder det i grunnen å finne et fjell som passer til ditt nivå og ta hensyn til vær og vind. Hos Lofoten info finner du oversikt over ulike aktiviteter og ruter

Og selvsagt må dere stoppe innom nydelige Henningsvær og Reine, kjøre til det ytterste stedet Å, og nyte utsikten av høyreiste fjell og dype hav.