Ukens oppskrift: Mormors makrellkaker

Hobby, mat og fritidKokebøkerUkens oppskrift: Mormors makrellkaker
Estimert lesetid 4min
Makrellkaker

Fisk er sunt og godt, og vi bør alle spise fisk oftere. I boka Fiskeretter av Margit Vea får du inspirasjon til å bruke fisk til alle måltider. Vea er faglærer i ernæring, helse og miljøfag, hun holder matkurs for barselgrupper, barnehager og lærere i mat og helse, samt kokkekurs for barn, ungdom og voksne. Les mer på nettsiden margitvea.noFiskeretter inneholder mer enn 50 enkle og deilige oppskrifter på fisk til alle måltider. Lag ulike småretter som smørbrød med egg og ansjos, salatkebab med reker, krabbepasta, havpizza, lakserull, sushi og fisketapas. Middagsoppskriftene inneholder blant annet fiskesupper, lakseburger, fiskegrateng, fiskekaker, fiskewrap og wok med fisk. Her er inspirasjon til å lage både stekt, kokt, bakt, grillet og tørket fisk. I tillegg er det mange oppskrifter på ulike tilbehør som stuinger, dipper, salater og marinader. Ukens oppskrift er mormors makrellkaker.

Makrellkakene inneholder rømme og er derfor milde og gode – kanskje det er derfor barna liker dem så godt? Dere kan også bruke sild i oppskriften. Makrell- og sildekaker har en rikere smak enn det fiskekaker vanligvis har, og det må derfor sterke saker til hvis dere ønsker å krydre dem. Dere kan teste hvordan fiskekakene smaker med hvitløk, kapers, urter (dill, persille, mynte) og chili. Fiskekakene smaker godt uten sterke smakstilsetninger også, eller dere kan dele farsen i to, og lage kakene i ulike smakskalibre.

Makrellkaker

Steketid: ca. 3 minutter på hver side

3 mellomstore makrellfileter (ca. 1/2 kg) eller tilsvarende mengde sildefilet 

1 ss potetmel eller ca. 1 dl brødrasp (ev. en tørr brødskalk) 

1/2 løk 

1/2 purre 

ev. smakstilsetning: 1 ss kapers, 2 hvitløkbåter, 2 ss hakket persille, 2 ts rosmarin, 1 ts chilipulver 

1–2 ss rømme eller kefir 

1 egg 

salt og pepper 

Slik gjør dere

Rens makrellfileten fri for bein. Om dere har en tørr brødskalk, kan dere først mose den i matprosessoren før dere har i fisken. Ha deretter i grovhakket løk og purre, smakstilsetninger, potetmel eller brødrasp, og mos det hele. Kapersen bør skylles i rent vann først. 

Visp egget med rømme, salt og pepper, og arbeid det godt inn i farsen. Ha i eventuelle andre smaker. 

Stek kakene i en stekepanne eller direkte på oljesmurt plate eller folie på grillen. Stek en prøvekake først, og juster mengden salt og eventuelt krydder. Kakene kan også forhåndsstekes i panne for så å varmes opp på grillen. Ferdigstekte kaker kan holdes varme i ovnen på 70 °C mens de siste kakene stekes ferdig. 

Makrellkakene smaker godt med potetsalat eller agurksalat. Revne gulrøtter og rødkålsalat er også spennende tilbehør. 

Les også: Mat, minner og mormor

Agurksalat

Vil dere ha den tradisjonelle, norske utgaven av agurksalat, utelater dere ingefær og korianderblader i denne oppskriften. 

Tid: 10 minutter

1 agurk 

1 ss eplesidereddik 

1 ss vann 

2 ss sukker 

1 ts finrevet fersk ingefær 

korianderblader 

Slik gjør dere:

Skjær agurken så tynt som mulig med en ostehøvel. Bland vann med eplesidereddik og smak til med sukker og salt. Hell blandingen over agurken. Ha i revet ingefær og friske korianderblader.

Potetsalat med urter

Bruk gjerne babypoteter med skall til denne salaten. Om det ikke er å oppdrive, kan dere dele hele poteter i to eller fire. 

Tid: ca. 30 minutter 

Koketid poteter: 20–30 minutter

kokte poteter til 4 personer 

1 bunt persille 

1 bunt basilikum 

ca. 2–3 fedd hvitløk 

1/2–1 dl god olivenolje 

salt 

nykvernet pepper 

1–2 dl finrevet parmesanost 

Slik gjør dere

Potetsalat med tomater, persille og basilikum

Vask og kok passe mengde poteter til de er møre. Hakk persille, basilikum og hvitløk og bland det sammen med olivenolje og salt. 

Ha potetene i urteblandingen straks de er kokt og kokevannet har fordampet av skallet. Bland alt godt og dryss over finrevet parmesanost og nykvernet pepper.

Velbekomme!