Oppskrift på perfekt pinnekjøtt

Hobby, mat og fritidKokebøkerOppskrift på perfekt pinnekjøtt
Estimert lesetid 2min

Pinnekjøtt er en av de rikeste og mest særegne vestnorske mattradisjonene, et perfekt eksempel på hvordan mat oppstår som en kombinasjon av naturgitte forhold og menneskelig oppfinnsomhet: Naturen på Vestlandet er mer egnet for sauehold enn for kyr og gris. At pinnekjøttet smaker godt, var i grunnen bare en bonus.

Det er vanlig å beregne rundt 300 gram pinnekjøtt per person, noen så mye som 500 gram. Juster mengden etter hvor mye tilbehør og eventuelt annen mat du vil servere. Jeg har litt eplesider-eddik, noen laurbærblader og einebær i vannet når kjøttet damper. Det gir litt friskhet og smak, men ikke så mye at det tar over.

Til 6 personer trenger du:

pinnekjøtt
Kjøp Julematcappelendamm.no
  • 2 kg pinnekjøtt
  • 1/2 dl eplesidereddik
  • 3 laurbærblader
  • 3-5 einerbær, knust med flatsiden av en kniv

Slik gjør du:

  1. Legg kjøttet i bløt i en stor gryte med rikelige mengder vann i litt over et døgn før du skal servere.
  2. Smak på vannet om morgenen. Er det veldig salt, bytt ut vannet.
  3. Hell ut vannet og ta ut kjøttet. Legg bjørkepinner uten bark på kryss og tvers i bunnen av gryta, så det bygger 5 til 7 centimeter.
  4. Fyll opp vann så det så vidt dekker pinnene. Ha i eddik, laurbærblader og einebær. Legg kjøttet oppå og sett på lokk.
  5. Kok opp og la småkoke i 3 timer. Pass på at gryta ikke koker tørr underveis. Forvarm ovnen til 200 grader. Bak pinnekjøttet i ovnen i 15 minutter, så det får en fin stekeflate.

Tips!

Får du dårlig tid, går det an å få et bra resultat ved å skylle pinnekjøttet i rennende kaldt vann i 20 minutter, og deretter koke det i rikelig med vann i 2-3 timer. Bytt vann et par ganger underveis. Dette fungerer på kjøtt som fortsatt har litt fuktighet, det vil si at det fortsatt gir etter når man klemmer på det. Er kjøttet årsgammelt og steinhardt, fungerer det dessverre ikke å kutte ned tida slik.