Hva brast så høyt, Solstad?

Hobby, mat og fritidHva brast så høyt, Solstad?
Estimert lesetid 2min

Hegemoniet i norgesmesterskapet i litteraturquiz. I går skjedde det altså. Knut Nærum, Marta Norheim, Tom Egil Hverven, Cathrine Sandnes og Dag Solstad ble slått med flere poeng av vårt oppkomlingslag.

Solstad og vinnerlaget
Dag Solstad tok nederlaget med fatning

Quizen på Lillehammer er prestisjefylt, og her er det ikke snakk om enkel underholdningsquiz, men hardcore litteraturspørsmål fra Bibelen og til årets jubileer. Solstad laget «160741» har vært de dominerende mestrene. Men i går var det vår tur. Vi hadde omtrent det samme laget i fjor da vi til manges overraskelse ble nummer to. Mia Bull-Gundersen er vel egentlig lagkaptein, men da hun måtte kaste inn håndkle i år, fikk vi inn en god reserve: Fredrik Wandrup. Og jeg må innrømme at Tom Stalsberg og jeg ofte måpte av beundring for kunnskapen til Nora Campbell, Espen Haavardsholm og Fredrik. Likevel var vi stolte over at det var et par spørsmål som bare vi visste svaret på. Dermed kunne Tom og jeg også sole oss i glansen og vite at vi hadde bidratt litt. Så nå spørs det om Solstad & Co kan reise seg igjen. Uansett hyllet vi Dag Solstad med navnet på laget vårt: «Det uoppløselige epileptiske element fra heltene i Telemark i perioden 1940 – 1945».

Vinnerlaget
«Det uoppløselige epileptiske element fra heltene i Telemark i perioden 1940 – 1945» Fra venstre: Meg, Nora Campbell, Tom Stalsberg, Espen Haavardsholm og Fredrik Wandrup

Selvsagt var det flere viktige arrangement i går. Liv Gulbrandsen fremførte for eksempel Fifty Shades-trilogien på 50 minutter, så vi alle hvinte av fryd, og festkvelden på Maihaugen var også uforglemmelig. Der ble Julian Barnes intervjuet av Linn Ullmann, Yayha Hassan deklamerte sine ekstremt sterke dikt og til slutt var det Kjell Askildsen. Mesteren er gammel, til høsten blir han 85, og likevel fikk Alf van der Hagen Askildsen til å fortelle noe om essensen av forfatterskapet. Et stort øyeblikk.

Om Solstad og Askildsen er mestere på hvert sitt vis, så er vi altså de nye norgesmestere i litteraturquiz, og det er deilig! Man kan vel se det på Tom Stalsberg:

Stalsberg
Om pokalen er liten, så er betydningen stor.