Nålefilting – En teknikk for små og store kunstnere

Hobby, mat og fritidHobbybøkerNålefilting – En teknikk for små og store kunstnere

Nålefilting er både populært og enkelt. Teknikken lar deg male med ull og filtenål i steden for maling og pensel, og resulatet kommer fort.

Estimert lesetid 3min
Nålefiltingsarbeid
Nålefilting er litt som å male – bare med ull! En morsom hobby som alle kan mestre, store som små.

Tenk deg at du skal male, men ikke med maling. Ull i alle mulige farger er en erstatning som funker kjempefint. Penselen byttes ut med filtenåler og papiret med tova underlag. Motivene er det du selv som bestemmer. Det er bare fantasien som setter grenser for nålefilting. Det spiller nemlig ingen rolle om du kan tegne eller ikke. For, med ulltråd kan du forme det du vil tegne, og bruke de hjelpemidlene du ønsker. Maler, knappenåler, kakeformer og forskjellige knep hjelper deg å oppnå det resultatet du ønsker. Hvis du bruker litt tid på å tenke deg hvordan resultatet skal bli, så er mye av jobben gjort.

Nålefilting sitteunderlag

Tid for håndarbeid

Det er så trivelig å se hvordan holdningen til hjemmelagde produkter har endret seg med årene. Da jeg vokste opp, var det stor stas med alt som kom fra butikken. Heldigvis har det snudd; nå blir man møtt med anerkjennelse og beundring, hvis man kan strikke sine egne sokker og votter. Og jammen er det velfortjent!

Ikke alle er like gode venner med tynne strikkepinner, mønster, hæler og tomler. Noen er som meg, utålmodig og utholdende på en gang. Jeg liker å holde på med noe, gjerne i bilen, foran TV-apparatet og ellers der dødtid kan fylles. Men, jeg vil gjerne se resultatet fort. Kort sagt, sitteunderlag som hekles, toves og dekoreres med ull (nålefilting), er for meg en hobby som er kommet for å bli.

Nålefilting sitteunderlag

Fra god til super på null tid

I denne teknikken, blir du raskt flinkere. Om det knekker ei nål eller to, så er det ikke så farlig. Det går over. Og om du blir misfornøyd med noe, er det bare å ta opp igjen. Når teknikken er ny, er det greit å starte med noe enkelt. Jeg startet med et smil og jeg har aldri sluttet med det heller. De enkle motivene er fengende i all sin enkelhet. De har gjerne bare en farge og få detaljer.

Hvis du vil gjøre det litt mer avansert kan du skrive bokstaver. Da kan du fortsatt ha bare en farge, men du får prøvd seg på flere former. Deretter er det bare å legge på flere elementer i kunstverket. Jo flere farger og detaljer, desto mer avansert blir det, men skyggelegging og fargespill setter seg raskt i fingrene.

En teknikk for store og små

Det å filte sitt eget sitteunderlag, er en oppgave man fint kan få til på skolen. Det er en givende aktivitet for venninnegjengen og det er en teknikk for den som vil gå enda lengre og for eksempel prøve seg på nålefilting av portretter av dyr og mennesker.