«Hjelp, jeg visste ikke at VI skulle kjøpe gave til hverandre!»

Hobby, mat og fritid«Hjelp, jeg visste ikke at VI skulle kjøpe gave til hverandre!»

Her er bøkene du bør ha på lur som en symbolsk gave til en venn som har alt, eller i påvente av en uforvaren gjest.

Estimert lesetid 4min
Disse bøkene funker til alle, og er kjekke å ha i bakhånd i tilfelle det skulle dukke opp en uventet gavmild nabo eller grandtante.

Julaften, kl. 14:27. Den mye etterlengtede julefreden har akkurat begynt å senke seg, når ringeklokka plutselig skjærer i ørene. Grandtante Trine/din gamle venn Per fra gymnastiden/din forsmådde eks-kjæreste står på døren med roser i kinnene og et bredt glis.

«God jul!», sier Trine/Per/din forsmådde eks, og rekker deg en pent dandert pakke.

Du smiler skjevt og rødmer: Var det sånn at VI skulle gi hverandre gaver?

Men frykt ikke! Siden du nå leser dette, har du planen klar for å komme deg helskinnet ut av denne elendige situasjonen.

Her har vi funnet fire små gaver som funker for alle: Som en symbolsk gave til en venn som har alt, eller som en nødgave til å ha liggende i gangen i påvente av en uforvaren gjest.

Da kan du se grandtante Trine rett inn i øynene og si selvsikkert: «Jeg var faktisk akkurat på vei ned til deg, jeg».

Da kan julefreden senke seg på ordentlig.

Kalender 2020 av Iben Sandemose

En tradisjonsrik gave av en grunn! En ting alle har til felles er at vi går et nytt år i møte. Derfor er det ingen som blir direkte snurt av å få en kalender – selv i disse digitale dager er det både hendig og fint.

Og når det er Iben Sandemoses kloke, vakre og humoristiske kalender det er snakk om – ja, da må man bare være fornøyd. Dette er det 29. året Sandemose setter sitt preg på, og som vanlig er det en liten perle med noe å smile litt av hver dag.

Språkets løse fugler av Hans Andreas Tvedt

Jula er tid for familieselskaper. Er din familie noenlunde lik min, vil det på ett eller annet tidspunkt dukke opp en diskusjon om språk, begreper, ord og uttrykk. Hvis ikke, vil det definitivt gjøre det med denne boka i hus.

Du har for eksempel sikkert «skutt gullfuglen» før, men visste du at det i gamle dager var en papegøye man skjøt? Forfatter Hans Andreas Tvedt bygger videre på bloggen klisjeer.no, og tar deg gjennom historien til mange av det norske språkets faste uttrykk og utslitte fraser.
En interessant og morsom oppslagsbok for kverulanter og andre språkinteresserte.

Julequiz 2019 av Marit O. Bromark

En annen sikker vinner for julehyggen. Quiz er konkurranse og blodig alvor, men også sløv underholdning og en sikker samtalestarter om det skulle gå litt trått.

Her får du 1000 spørsmål, inkludert en egen del med juletema for ekstra julestemning.

Quizens grunnstoff er selvfølgelig fun-facts, så her har du en fun-fact om quiz:

Ordet «quiz» skal, ifølge en velkjent myte, ha oppstått som resultat av at iren Richard Daly inngikk et veddemål om at han kunne innføre et ord i det engelske språket innen 24 timer.

Han betalte dermed en haug gatebarn for å skrive nonsens-ordet «quiz» på vegger rundt omkring i Dublin. Ordet spredde seg raskt, og siden ingen visste hva det betydde, antok de at det var en form for test.

I den senere tid har det riktignok blitt sådd tvil om denne historiens sannhetsgehalt, men vi liker å tro på det likevel. Bare ikke skyld på oss om du får spørsmål om det på quizen.

Jule-sudoku av Hanne McBride

Med denne har du alltid noe å gjøre mens du venter: På ribba, pinnekjøttet, desserten, gavene, gjestene – eller at det hele skal være over.

Her får du 100 sudoku-brett med forskjellige vanskelighetsgrader, samt en innledning med metoder, tips og triks – fra selveste kvinnen som introduserte Sudoku i Norge. Klarer du alle brettene i løpet av ferien?