Survival guide for småbarnsforeldre

Foreldre og barnUkategorisertSurvival guide for småbarnsforeldre

«Harvest Hakkespettbok» guider småbarnsforeldre til en bedre og mer effektivt hverdag. Les utdrag fra boka her.

Estimert lesetid 4min
Far og sønn går sammen ned en landeveil med tursekk på ryggen
Å være småbarnsforeldre er ikke for pyser. «Det hender man står på do med fjernkontroll og kaviar i hånda og lurer på hva som skjer, men det går over,» skriver forfatterne bak Harves Hakkespettbok. (Foto: Harvest Publishing AS)

Mange avskriver oss småbarnsforeldre. De tror vi som har 3–4–5 småbarn, ikke har noe å melde, så oppslukt som vi er av vårt. Det er feil. Vi opplever ekstreme situasjoner daglig og evner derfor å sette livet i perspektiv. Få, om noen, kan leve så effektivt som oss. Få, om noen, befinner seg så ofte ved yttergrensene av hva et menneske kan tåle av psykisk press og kroppslig ubehag. Dere som verken er eller vil være i vår situasjon, lytt nøye nå. Lev bedre, mer effektivt, uten å kaste bort penger på coacher, mentorer eller guruer: 

1. Bær alltid med deg noe

Når du beveger deg fra ett sted til et annet, bær noe! Gå aldri tomhendt til do, eller til kjøleskapet eller fra sengen. Tar du med noe, slipper du den store oppryddingen. Det hender man står på do med fjernkontroll og kaviar i hånda og lurer på hva som skjer, men det går over. Tiden du sparer, kan brukes til å kjøpe aksjer som gjør dere steinrike – eller til å bli sammen med Tone Damli Aaberge eller hva sånne som dere bruker tiden på.

2. Sov

Snik alltid til deg søvn. På fly, tog, ferge, husk pute, og sov. Stillekontor på jobben, legg deg der, med foten mot døra. Slik henter du krefter til å gjøre noe voldsomt, som å klatre opp Mount Everest, dra på nachspiel, jobbe trippelvakt som hjertekirurg eller lese ferdig slektsboka til Dag Solstad.

3. Velg en konflikt

Vi har ikke tid til både Syria, Irak, Ukraina, Sahel-beltet, Israel, Gaza. Velg én konflikt, følg den, studer den, skjønn den, det gir mer enn å vite noe Trivial Pursuit-aktig om alle. 

4. Avslutt vennskap nå

Folk uten barn prioriterer for dårlig. Folk med ett barn prioriterer sykt dårlig, men de er jo helt ute (nekter å tro at jeg var en av dem). Foreldre med flere småbarn har ikke tid til mange venner og bekjente. Det er smertefullt, men blir litt som å rydde i skapet og sortere til Fretex. Gjør det allerede nå. Vips har du tid til romanen din, spanskkurset, 2000-meter-toppene eller barnehjemmet du ville åpne i Mombasa.

5. Prioriter kvalitet

Si til kulturvennen din: Jeg rekker kun å lese én bok, hvilken? Kun én film, hvilken? Kun én storby, hvilken? Folk elsker å hjelpe de uvitende. Bruk kun tid på kvalitet. Vi som baler med småbarn fra morgen til kveld, især i ferier og helger, lurer: Hva gjorde vi i fritiden før vi fikk barn? Sannheten: Vi aner ikke. Vi hadde nok tid til å bygge demokrati i Midtøsten, men brukte opp sjansen på «Outback Jack» på TV3. 

6. Ta farvel med sosiale medier

Single og barnløse, folk med ett og to barn, slett kontoene på Facebook og Instagram. Legger vi med tre–fem småunger ut noe, blir det idiotiske bilder av «Verdens skjønneste Stine fyller fem!!!» eller liksomfestlige sitater fra ungene. Poenget: Unngår man Facebook, ser man ikke alle de morsomme livene og alle de smarte folka der ute. Man unngår prestasjonsangst og lykkepiller. 

7. Avslutt samtaler

En småbarnsforelder kan når som helst avslutte en samtale eller avlyse noe: «Å nei, ungen ramla ned trappa!» kan vi rope. «Her spyr alle, men jeg tar gjerne en øl hvis du vil?» Det er kynisk, men sparer deg for dødprat og mobilkreft. Bare husk å skylde på noe annet enn småbarnsliv. 

8. Forvent mindre av livet

Senk standarden nå. Forventer du mindre, får du større overraskelser, mer lykke. Jeg vet om fire-barnsforeldre som blir ekstatiske om de får bæsje i fred, som kjenner lykke over en dusj på over to minutter. Slik snakker guruer! Med ti minutter i en avis føler de seg opplyst som en nobelprisvinner. Så rikt livet er! kan de blussende utbryte.

9. Løp oftere

Løp på vei til jobb, fra jobb, sykle til butikken, styrt opp trapper, løft vekter i lunsjen. Man får aldri tid til trening ellers. Lærer du dette nå, unngår du over-vekt og diabetes 2. 

10. Bry deg mindre

Er det dødelig? Hvis ungen går ti meter fra kanten på Prekestolen, er det ikke dødelig. Ta først renna-fart om de nærmer seg stupet. Dette kan alle lære av. Dør du av dårlig søvn, litt møkk, litt stress eller av ikke å ha laget fin nok mat til selskapet? Nei. Spør alltid: Kan jeg dø av det?