Med denne trenger du ikke stresse til jul!

Familie, helse og livsstilFamilie, helse og livsstilMed denne trenger du ikke stresse til jul!

Julegaven til deg selv fra deg selv. Boken Listelykke jul hjelper deg med å finne roen i den masete, stressende førjulstiden.

Estimert lesetid 4min

Så enkelt, og så genialt kan det gjøres. Alle listene til jul har blitt samlet i en egen bok, Listelykke jul, laget av Reinton Rulnes. Og det beste er at man bare trenger å fylle alt inn en gang, så kan du bruke den igjen til neste år. Vi tok en liten prat med forfatteren, også for å få noen stalltips for å gjøre juleforberedelsene enklere.

Først, hva var det som inspirerte deg til å skrive Listelykke jul?

– Advent og julen er den tida på året der vi bruker flest lister, og den årstiden der vi er mest tradisjonalister og gjentar oss selv fordi vi liker det. Og hvert år brukte jeg tid på å skrive ned og forsøke å huske hva jeg gjorde i fjor, lete i gamle listebøker.

– Siden jeg bruker Listelykke notatbok sammen med familien så kunne jeg ikke ha gavelister i disse, det ville blitt en lite overraskende jul. I tillegg vil julelistene ta for mange sider i en listebok som skal vare hele året. Derfor laget jeg en egen julebok – som kan vare i tre år. Så slipper vi finne opp kruttet hvert år.

Du har jo tidligere utgikk boken Listelykke notatbok, – en bok som også handler om å rydde opp, og holde orden. Er du en veldig ryddig person selv?

– Jeg tror at alle som skriver ryddebøker har hatt et behov for å rydde opp selv på ett tidspunkt i livet – eller flere. Jeg kan rote masse og har behov for at det tar kort tid å rydde opp, derfor har jeg tatt mange grep for å eie mindre og ha en plass til alt.

Det er mange av oss som kunne trenge en hjelpende hånd … Har du tre gode råd for å få mer orden hjemme?


– Kvitt deg med masse! Du har mer enn du trenger. La alt ha sin egen plass og informer eller ta med hele familien inn i dine systemer og la dem bli med på å forme det. Da blir det lettere å få alle med på laget. Kartlegg sammen hva som skal gjøres når daglig, ukentlig, månedlig og sesong. Da blir alle mer obs på hva som skal til for å bo i et trivelig hjem, og dere kan enes om et toleransenivå for rot.

Kvitt deg med masse! Du har mer enn du trenger.

Og så nærmer jula seg, og stresset med å få alt ferdig i tide har blitt en selvsagt del av desember for mange av oss. Hvordan kan Listelykke jul hjelpe oss tenker du?


– Boken har lister og kalender fra november til 31.desember, og varer i tre år. Men denne på laget får du samlet alt fra julegavelister og ønskelister, adresser og handlelister, menyer og gode ideer, gode minner og lure tips, oppskrifter og huskelister. Neste år slipper du å finne opp kruttet på nytt. God planlegging sparer oss for tid, og den tiden kan du bruke på noe hyggelig! Alt som kan skrives ned avlaster hjernen vår, og det skaper mindre stress.

Har du også tre gode råd, eller fem for den sags skyld, til å komme i mål i tide til jul med både gaver, rengjøring og innkjøp?

– Bruk Listelykke Jul. Begynn i november. Finn ut hvor dere skal være når og hvilke datoer som er opptatt, hjemmedager, på besøk/ha gjester først. Planlegg menyer og innkjøp etter det. Sjekk skap og skuffer før du handler. Tenk gjerne julegaver hele året, men begynn i alle fall i november! Kos deg! Ta det litt piano med rengjøring og senk skuldrene, det blir jul selv om du har smuler i skuffen. Skriv ned alt du skal huske på og har lyst til å gjennomføre, og fordel det utover ukene før jul. Fordel ansvar og oppgaver.

Ta det litt piano med rengjøring og senk skuldrene, det blir jul selv om du har smuler i skuffen.

Hva synes du selv er mest utfordrende med jula?

– Å få kabalen til å gå opp med alle julebord og juleavslutninger, i tillegg til at man med økt antall kvelder ute av huset skal utføre alt vanlig husarbeid og hverdagsoppgaver i tillegg til juleforberedelser. Hehe! Det er derfor deilig å skrive alt ned og fordele så man ser at det faktisk er mulig å gjennomføre. Men det er godt det bare er en gang i året.

Hvordan feirer du selv i år?

– I år er det julaften med verdens fineste svigerfamilie her i Svelvik. Tradisjonen tro lave skuldre, pysj og julestrømpe til frokost hjemme, og grøt til lunsj akkompagnert av Disney og Askepott på TV, før høytid og ribbe hos svigermor og svigerfar. Jeg gleder meg som en unge!

Takk for gode tips, Gunn Beate Reinton Rulnes!

Bare hyggelig! 🙂