– Jeg har fått høre at jeg har «reddet» flere fra operasjonsbordet

Familie, helse og livsstilHelse– Jeg har fått høre at jeg har «reddet» flere fra operasjonsbordet

Kristin Gjelsvik har skrevet en viktig bok, i alle fall når det kommer til å skille seg ut i den verdenen hun selv er en del av: blogguniverset. 31-åringen fra Bergen har fått nok, skikkelig nok, av det enorme skjønnhets-tyranniet unge jenter utsettes for her hjemme.

Estimert lesetid 7min

Daglig mottar Kristin Gjelsvik meldinger fra jenter helt ned i syv-åtte-årsalderen som lurer på om de ser bra nok ut – til og med underlivet er med på denne lista. For hvem kan egentlig påberope seg retten til å definere hva som er pent og ikke? Bloggerne selv må uten tvil ta en del av skylda, mener 31-åringen.

– At bloggingen i Norge beveger seg i helt feil retning, er det absolutt ingen tvil om. Altfor mange bloggere streber etter flest mulig lesere og penger, og dette jaget etter antall klikk og størst oppmerksomhet har gjort at enkelte er villig til nesten å gjøre hva som helst for å klatre oppover på blogglisten, sier Kristin Gjelsvik, som nå blogger under kristingjelsvik.no.

Lite visste jeg i 2009 at man faktisk kunne bruke blogg til så mye mer – nemlig å spre viktige budskap!

Kristin Gjelsvik
KRISTIN OG MAMMA: «Takk for at du lærte meg de gode verdiene i livet», skriver Kristin om mammaen sin i boken. Foto: Privat

Fra moteblogger til samfunnsdebattant

Vi spoler nesten ti år tilbake i tid. Året var 2009 – og Kristin Gjelsvik startet å blogge. Det var da blogging for alvor begynte å bli «poppis» her til lands, som Gjelsvik beskriver det.

– Jeg jobbet i motebransjen da jeg startet blogg, og tenkte først og fremst at det ville være kult å ha en plattform til å vise frem nye produkter og bilder fra catwalken. Lite visste jeg i 2009 at man faktisk kunne bruke blogg til så mye mer – nemlig å spre viktige budskap!

Bloggingen ble fort mer enn en hobby, og med årene har Gjelsvik markert seg med en tydelig stemme og et stort samfunnsengasjement for å bekjempe kroppspress blant unge jenter. Det har det blitt mange lesere av.

Takker leserne for suksessen

– Det er som natt og dag hvordan jeg har utviklet meg som blogger. I starten var jeg så usikker på alt, og var veldig i tvil om hva jeg kunne publisere og ikke. Jeg trodde at blogging bare skulle handle om mote, og strebet virkelig etter å være like trendy og kule som de andre store utenlandske bloggerne, forteller 31-åringen.

Unge mennesker trenger å vite at du IKKE må legge deg under kniven for å bli akseptert.

I stedet for å publisere antrekk som var inspirert av motebildet, trendene og catwalken, begynte Gjelsvik å legge om stilen, bokstavelig talt, og vise antrekk hun faktisk følte seg komfortabel i på bloggen sin.

Kristin Gjelsvik
LESERNE BETYR ALT: – Leserne mine har delt masse med meg – og i mange tilfeller mange vonde følelser og tanker som er mye av bakgrunnen for denne boken, sier Kristin Gjelsvik.

– Dette med fashion var jo langt ifra meg, og jeg ble mer og mer vågal samtidig som jeg ble eldre og mer sikker. Jeg lærte meg å gi mer faen! Jeg så også at leserne mine satt pris på at jeg engasjerte meg i samfunnsdebatten. De likte at jeg ble mer personlig på bloggen, og mitt engasjement er nok mye av grunnen til at jeg er akkurat der jeg er i dag! mener Gjelsvik som nå også kan titulere seg som forfatter med boken #branok.

Livet handler om mer enn utseende

«Det blir bedre … Jeg lover!» er 31-åringens misjon med boken #branok. Både bloggleserne hennes og kjente personligheter bidrar med engasjerte tekster i boken. I takt med dette spinner bloggingen i Norge seg i feil retning. Så hvordan stoppe den negative utviklingen?

– Slik det er nå, er mange av Norges største stemmer med på å normalisere blant annet plastisk kirurgi. I tillegg får vi hver dag en påminnelse av både influencere og media om at vi ikke er gode nok som vi er – helt ekte og helt naturlig. Jeg er sikker på at jo mer vi snakker om det, desto bedre blir det – for unge mennesker trenger å vite at du IKKE må legge deg under kniven for å bli akseptert. Livet handler om så mye mer enn utseendet, og det MÅ de unge få høre! understreker Gjelsvik, og legger til:

– Jeg har også fått høre at jeg har «reddet» flere fra operasjonsbordet, og det er helt fantastisk!

Ikke redd for å kritisere


Du sitter jo i det samme «blogghuset» som nettopp dem du kritiserer, hvordan er egentlig forholdet til de andre bloggerne?

– Jeg har ikke noe særlig forhold til noen av de andre bloggerne, og trives i grunn godt med det. Vi møtes en gang i året på Vixen Blog Awards, og der er stemningen så overfladisk likevel, at det ikke betyr noe om de liker meg eller ikke, sier 31-åringen.

Selv har hun aldri i livet tenkt til å legge seg under kniven. Æres ord, ti kniver i hjertet! Det er helt uaktuelt å ødelegge egne, unike trekk for å «passe inn».

Se innslaget med Kristin Gjelsvik på God Mogen Norge her!

– Jeg har lært å elske meg selv akkurat som jeg er! Ikke har jeg lyst til å fikse på noe, ei heller tør jeg!

Hvis Kristin Gjelsvik kunne spådd bloggfremtiden, håper hun at den enten forbys eller går i denne retningen:

– Hvis bloggingen beveger seg i samme retning som nå, håper jeg at blogging har blitt forbudt ti år fra nå. Hvis den endres, håper jeg den byr på masse kule mennesker med integritet og selvinnsikt, som ønsker å spre inspirasjon og viktige budskap. Som får publikum til å åpne øyene sine og engasjere seg for noe annet enn det overfladiske!

Full støtte fra lege og forfatter


Lege Kari Løvendahl Mogstad møter daglig barn og unge som sliter under økende kroppspress, utseendefokus og perfeksjonsjag. Hun kjenner Kristin Gjelsvik som tøff og uredd, en som ikke er redd for å ta opp vanskelige temaer og tråkke bloggkolleger på tærne.

Kristin Gjelsvik
MÅ FØLGE MER MED: Om ikke vi voksne sier ifra og melder fra om vår bekymring, hvem skal da gjøre det? spør Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Kari-Anne Toth

– Det er veldig fint, og også modig, at Kristin Gjelsvik, som er blogger selv, skriver en slik bok! Hun kjenner miljøet godt, hun møter mange lesere av slike blogger gjennom sin egen virksomhet, og vet en del om de jentene som faktisk sitter og leser slike blogger, sier Løvendahl Mogstad, og fortsetter:

– Vi jobber sammen om felles ting, ikke minst det vanvittige kjøret som har blitt på idealet om å fikse kroppen på ulike måter, ved hjelp av kosmetiske inngrep. Vi syns begge at det er veldig viktig å faktisk ta bladet fra munnen og si fra om at vi ikke syns dette er greit! Hvilke idealer er det våre ungjenter skal vokse opp med? Om ikke vi voksne sier ifra og melder fra om vår bekymring, hvem skal da gjøre det? spør Løvendahl Mogstad som ga ut boken Kroppsklemma tidligere i år.

Kristin Gjelsvik har også med meldinger i boken sin hvor unge jenter skildrer hvordan mamma ikke lenger smiler som før. Foruten å være lege og forfatter, er også Løvendahl Mogstad fembarnsmor. Her er hennes oppfordring til foreldre til unge jenter i dag:

– Voksne og foreldre bør gå i oss selv og tenke over hvordan vi selv har det i forhold til disse tingene. Hva er det vi tillegger verdi? Hvordan snakker vi om kropp og utseende, både vår egen og andres, og i barns påhør? Vi må være enda mer bevisste på å snakke med dem om at livet består av så mye mer enn kropp, og ytre staffasje. Og vi som foreldre og voksne er nødt til å sette oss mer inn i deres liv på nett og sosiale medier, for å ha en sjanse til å henge med på livene deres!