Brød, svette og tårer

Estimert lesetid 6min

De aller fleste av oss nyter daglige goder som vi ikke engang tenker over. Ikke før vi plutselig ikke kan nyte disse godene lenger.

Hvis du, som jeg, har fått beskjed om at du eller barnet ditt må begynne med glutenfri diett, så vet du hva jeg snakker om. Plutselig blir alt som tidligere var enkelt, veldig, veldig vanskelig. Brødskivene til matpakka blir et stort problem, de som var så enkle å ordne tidligere.

Alle har vi noe vi trenger eller ønsker oss. De som ikke har mat trenger og ønsker seg mat, de som har Lamborghini ønsker seg helikopter. Forskjellige problemstillinger selvfølgelig; basalbehov versus i-landsproblem. Når vi for helsens skyld må endre selve maten vi spiser, det daglige brødet, så havner vi nede på basalbehovene igjen.

De beste glutenfrie brødene.
Kristin Granli har gjenvunnet bakegleden og nå baker hun glutenfrie brød så lett som bare det, uten stress. Glutenfri bakst behøver ikke å være tørrere og ha mindre smak og næring enn vanlig bakst, mener Kristin, som har eksperimentert seg frem til velsmakende, saftige og næringsrike brød. Foto: Gry Traaen.



For hva i all verden skal jeg spise, hva skal jeg gi barnet mitt?
Dette barnet som skal i barnehagen eller på skolen i morgen, og som blir syk av alt i butikken? For min del ble det slik at jeg ble tvunget til å bake alt selv, for da vi la om til glutenfritt var det ingenting å få kjøpt som barnet mitt ikke reagerte på. Det er selvfølgelig mulig å reagere på andre ting i tillegg til gluten, og det er da det begynner å bli virkelig moro, ikke sant…

Så jeg har vært den mammaen.
Den mammaen som tilbragte alle kvelder på kjøkkenet, eller på internett, på jakt etter oppskrifter, ingredienser og veier til et godt brød som både kunne nære kroppen og smakssansen. Det var en humpete vei, for å si det sånn, og stakkars guttungen har spist mye rart til lunsj i barnehagen, de første årene. Klissete små brød bakt med kikertmel, og en kraftig lukt av erter…. En del tørre og smulete kreasjoner… Grå pappskiver av noen pannekaker til middag, før jeg fikk helt dreisen på hvilke meltyper som var lure eller (som her) mindre lure å ha i røra. Og jeg nevner ikke engang de to brettene med linfrøboller som gikk rett i søpla.

De beste glutenfrie brødene.
Kristin Granli har lagt bort de stivelsesrike ferdige melmiksene og bruker i stedet glutenfrie meltyper med mer smak og næring. Hun har samlet sine 50 beste oppskrifter i boka Ekte brød. Her får du alt fra hverdagsbrød, surdeigsbrød og knekkebrød til deilig loff, focaccia og baguetter. Les mer og kjøp boka på cappelendamm.no



Når en dør lukkes, må man lete etter et åpent vindu. Det vil ofte være et vindu i nærheten, men i starten er man bare frustrert fordi man ikke får bruke døra, og det kan være vanskelig å se at det er fullt mulig å bruke vinduet isteden. Rett nok krever vinduet litt mer arbeid og høyere kneløft, men man kan venne seg til det meste.

Historien min, og boka mi, handler om veien til gode brød. Det som startet med nød lærer naken, og eksperimentering fordi jeg måtte, har blitt til noe lett og naturlig, og en oppgave jeg gjør uten stress. Brød som du også kan få til, uten å måtte gå den lange veien med eksperimentering, sene kvelder og en del tårer.

Derfor handler boka Ekte brød – uten gluten og ferdige melmikser også om å forsone seg med at vinduet er veien fra nå av. Jeg har etter hvert lært meg å virkelig nyte utsikten ved vinduet, med en nybakt brødskive og en god kopp te.

Og sønnen min? Han ønsker seg ikke fancy matpakker med grillspyd og denslags; han blir gladest om han får en dobbel blings eller to, med skinke, salat og majones, for eksempel av dette brødet:

MATPAKKEBRØD
Barnevennlig grovbrød med mild smak, uten hele korn eller frø. Om brødet ikke er spist opp etter et par dager, skjærer du resten i skiver og fryser det ned. Tin de frosne brødskivene i brødristeren etter behov. Oppskriften kan dobles.

Ingredienser

De beste glutenfrie brødene.
Matpakkebrødet er et barnevennlig grovbrød med mild smak, uten hele korn eller frø. Foto: Gry Traaen.



TØRT
150 g el. 2,5 dl brunrismel
75 g el. 1,5 dl tapiokastivelse
110 g el. 2 dl hirseflak
60 g el. 1 dl hirsemel
1,5 ts salt
2 ts xanthan
1 ss psyllium
2 ss Fibrex, malt
2 ss solsikkefrø, malt
3 ss linfrø, malt
1 pose tørrgjær

VÅTT
4,5 dl vann
2 ss olivenolje (eller annen olje)
1 ss honning
1 egg
Margarin eller olje til å smøre formen

Slik gjør du

Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinbollen. Hell det våte oppi bollen og sett på maskinen. Kjør til deigen er tykk og seig. Smør en stor brødform, strø den eventuelt med brunrismel. Hell i deigen, sprut på litt vann og klapp den jevn med en slikkepott. Strø med frø om du vil. Sprut med mer vann, legg et rent, brettet kjøkkenhåndkle oppå. Heves med undervarme, i ca. 30 minutter. Mine brød hever oppå en varmeovn, men varmekabler går veldig fint. Sprut med vann et par ganger under hevingen, og når brødet settes inn i ovnen. Varm opp ovnen til 200 grader. La brødet steke i 50 minutter på midterste rille, ta det deretter ut av formen og la det steke videre i 15 minutter. Avkjøles på rist. Ikke skjær i brødet før det er helt avkjølt.

TIPS
Mal Fibrex og frø i en elektrisk kaffekvern, det er enklest. Frøene kan selvfølgelig brukes hele også, men malte frø gir en fin grovbrødtekstur til glutenfrie brød.



Les mer og kjøp boka på cappelendamm.no.