Lag din unike OL-genser fra denne strikkeboken

Dokumentar og samfunnUkategorisertLag din unike OL-genser fra denne strikkeboken

Lag dine helt egne OL gensere med denne strikkeboken som inneholder hele 40 forskjellige strikkeoppskrifter.

Estimert lesetid 3min


Norske OL-gensere 1956-2018 inneholder mange oppskrifter til voksne og barn:

• 17 offisielle norske OL-gensere i ulike varianter og fargekombinasjoner.
• 15 oppskrifter på luer, pannebånd og hals.
• 4 oppskrifter på votter og pulsvanter.
• 4 oppskrifter på sokker og strømper.

Du finner også tips til hvordan du kan lage personlige gensere og hvordan du kan gå frem for å strikke slik at plagget passer perfekt.


Visste du at forskning viser at strikking bidrar til å holde deg frisk i hodet? Når du strikker mønstre trener hjernen din og sjansen for at du blir «gammel og glemsk» reduseres med så mye som en tredjedel. Det sies at selveste Einstein strikket for å hvile hjernen sin, så vi kan trygt si at vi er i godt selskap.

Se oppskriften på genseren fra OL i Torino 2006 nederst i saken.

– Det er en fryd å få lov til å samle så mange fine strikkeoppskrifter mellom to permer. Her får du en kronologisk rekkefølge av samtlige norske OL-genserne gjennom historien. Det er gøy å legge merke til at enkelte mønsterborder går igjen i mange av oppskriftene og hvordan ulike kombinasjoner er med på å skape nye uttrykk, forteller en engasjert forfatter, Siri Sparboe.

Fredag 9. februar er det åpningsseremoni for vinterlekene i PyeongChang, og Siri Sparboe gjester God Morgen Norge-studioet sammen med Arne Scheie og Marianne Jemtegård.

strikke OL-genser
De fleste av oss har et forhold til de utøverne som er avbildet på originaloppskriftene som innleder hvert kapittel i boken. Magasinsiden er fra D2. Foto: Siri Sparboe

Enkel og elegant strikk


Vi kan garantere at du finner minst en genser du har et forhold til. I vår fikk også OL-genseren fra 1980 en ny renessanse etter at den dukket opp på TV-skjermen i programmet Skårungen.

– Oppskriften finner du på side 54 i boken min. Jeg tror flere vil falle for 1964 Innsbruck. Et mønster som er enklere å strikke enn man kanskje skulle tro, legger Sparboe til.

Farger og kofter til den erfarne


Hvis du elsker å strikke kofter, finner du forfatterens favoritt på side 40: OL-genseren til de XI olympiske vinterleker i Sapporo er en lekker, tofarget kofte. Mønsteret krever litt konsentrasjon i starten, men er enkelt og morsomt å strikke når du ser gangen i radene. Perfekt OL-kos!

– Mønstrene fra 90-tallet er mer krevende, med flere farger og lange rapporter. Perfekt for deg som liker utfordringer og ditto mestringsfølelse. Trives du med enkle oppskrifter, er det også flere mønstre å velge blant, og hvis du lurer, så er det nettopp 1956 Cortina som Tore Renberg har på seg på pressebildene som er «over alt» for tiden, sier OL-strikkeeksperten.

Under ser du oppskriften til en relativt «ukjent» OL-genser. Genseren tilhører OL i Torino i 2006. LYKKE TIL! 🙂

strikk OL-genser
strikk OL-genser


PS: Del gjerne dine strikkebilder med #norskeOLgensere på Instagram.