Forstå USA: Syv bøker som gjør deg klokere på «tidenes viktigste valg»

BiografierSamfunn og debattForstå USA: Syv bøker som gjør deg klokere på «tidenes viktigste valg»

Bøkene som gjør deg til vinneren av valgvaken.

Estimert lesetid 6min
Det amerikanske flagget
Tidenes viktigste valg står foran oss, skal vi tro Hans Olav Lahulm. (Foto: Unsplash)

Tirsdag 3. november skjer det: Det amerikanske presidentvalgets grand finale. Hans Olav Lahlum er nok blant dem som har fulgt mest med på amerikansk politikk de siste årene, men selv ikke han nøler med å kalle dette «tidenes viktigste valg».

Det en gang så fagre og fremtidsrettede USA fremstår mer og mer som et salig kaos – med en koronakrise ute av kontroll, et demokrati under sterkt press og en polarisering som når stadig nye høyder. Vil valget snu trenden, eller vil problemene tvert i mot eskalere?

Her i Boktips-redaksjonen går vi til bøkene når verden fortoner seg forvirrende og uoversiktlig. Derfor har vi funnet frem de beste av de beste til å sette dagens situasjon i en større kontekst.

Dette er bøkene som gir deg bakgrunnsinformasjonen du trenger til å briljere med analysene dine på valgvaken nå på tirsdag – uansett om det blir blå eller rød seier.

Mer å si om Trump og Biden enn det som kommer frem i nyhetene

Trump, Biden og slaget om USA av Hans Olav Lahlum

Er Trump USAs svar på Carl I. Hagen? Og er Biden som Kjell Magne Bondevik?

Det er i alle fall én måte å forklare det for norske lesere, ifølge historiker Hans Olav Lahlum, som står for høstens definitive presidentbiografi.

I Trump, Biden og slaget om USA blir du bedre kjent med begge kandidatene, som til tross for sine overflatiske demografiske likheter – begge er gamle, hvite menn – har nokså forskjellige bakgrunner.

Vi blir tatt gjennom hendelsene som formet dem, blant annet de tragiske dødsfallene som har rammet Bidens nærmeste familie.

I en lett og ledig form viser Lahlum at det er mye mer interessant å si om kandidatene enn det man leser i nettavisene. Samtidig byr Trump, Biden og slaget om USA på en svært kvalifisert analyse av deres sjanser til å vinne høstens presidentvalg.

Forstå sirkuset «amerikansk valgkamp»

Amerikansk valgkamp av Hallvar Notaker

Amerikanske valgkamper er ikke som andre valgkamper. Her er det svimlende pengebeløp, svertekampanjer og et politisk valgsystem som de færreste fullt ut forstår.

I denne boka, som har kommet i oppdatert utgave foran 2020-valget, tar historiker Hallvard Notaker for seg det store politiske feltet av image, penger, organisasjon, mediestrategier, TV-reklamer, debatter, meningsmålinger og velgere – til sammen fenomenet «amerikansk valgkamp».

En skarp, underholdende og tilgjengelig introduksjon til mekanismene for moderne politikk.

En klassereise i det moderne USA

Hillbillyenes klagesang av J.D. Vance

«Dramatisk, rørende og reflektert», mente Dagbladets anmelder da Hillbillyens klagesang kom i 2016 – og trillet terningkast 6.

Forfatter J.D Vance skildrer her sin sin egen klassereise fra et fattig arbeiderklassemiljø i Middletown Ohio preget av nasjonalisme, alkoholisme og høy arbeidsledighet.

Men boka er også en treffende beskrivelse av diskrimineringen, samt de strukturelle og kulturelle barrierene som møter mange av dagens fattige.

Hillbillyens klagesang er en rapport fra USA, men også en generell refleksjon over det som venter ethvert samfunn, dersom vi ikke tar på alvor konsekvensene av økte forskjeller i befolkningen.

Den ultimate nerdeboka til valgvaken

Presidentene – Fra George Washington til Barack Obama av Hans Olav Lahlum

44 menn(esker) har gjennom historien innehatt det høyeste embedet i amerikansk politikk. I denne boka gjennomgår Hans Olav Lahlum alle til og med Barack Obama.

Forfatteren Hans Olav Lahlum tegner levende portretter av amerikas presidenter og diskuterer deres betydning – enten de heter Abraham Lincoln og er berømt for å ha opphevet slaveriet, Ronald Reagan og er kjent for å ha avsluttet den kalde krigen eller Bill Clinton og er beryktet for andre ting enn å ha skapt økonomisk velstand i USA.

Forfatteren skriver også om de ukjente presidentene, og viser deres ofte overraskende innflytelse på USAs og verdens utvikling.

Nordmannen som dro på Ku Klux Klan-møter

Alt du elsker, skal brenne av Vegard Tenold Aase

Da Donald Trump ble valgt i 2016, var det mange som lurte på hva i alle dager som hadde skjedd.

En som hadde sett det komme i større grad enn de fleste, var bergenseren Vegard Tenold Aase. De siste årene hadde han tilbragt sammen med noen av de mest høyreekstreme menneskene i USA.

Fra å se på dem som en gjeng ubetydelige raringer, skjønte han etterhvert at tankene deres fikk stadig mer grobunn.

Alt du elsker, skal brenne er en rystende skildring fra innsiden av nasjonalismens underskoger, der vi får bli med på hemmelige ritualer med Ku Klux Klan, på konferanser med menn i SS-uniformer og i gateslagsmål mellom nazister og anti-fascister. Blant annet.

Med sin unike kontakt med de høyreekstreme miljøene, gir Aase innsikt i det hatet som sakte men sikkert har blitt mer og mer mainstream det siste tiåret.

En ekspedisjon i John Steinbecks fotspor

USA – En reise 1960-2010 av Geert Mak

Geert Mak er kjent for mange for sine fantastiske bøker og TV-serier om Europas historie – aller sist denne høstens Store forventninger.

Men den nederlandske historikeren har også vært i USA. Geert Mak følger forfatteren John Steinbecks fotspor, som den 23. september 1960 la ut på en ekspedisjon som skulle ta for seg hele det amerikanske kontinentet.

Nøyaktig 50 år etter, gjør Mak det samme. Boka gir en fascinerende innsikt i hva slags endringer de amerikanske småbyene har gått gjennom i løpet av de siste femti årene, hvilke drømmer amerikanerne har båret på, og i hvilken grad de har blitt oppfylt.

Førstehåndsskildring fra førstedamen

Min historie av Michelle Obama

Boka til Michelle Obama ble den mestselgende boka i USA da den kom ut i 2018. I år er det laget en Netflix-dokumentar basert på boka.

Det er ikke så rart: Michelle Obama var ingen ubetydelig førstedame.

Obama bidro hun til å gjøre Det hvite hus mer åpent og inkluderende, samtidig som hun inntok rollen som en innflytelsesrik forkjemper for jenter og kvinner i USA og i verden for øvrig, hun bidro til at familier nå søker å leve sunnere og mer aktive liv, og stod ved sin ektemanns side da han ledet USA gjennom mange av landets mest opprivende stunder.

Boka gir både innsikt fra innsiden av Det hvite hus, og i en periode av USAs historie som nå virker fjernere og fjernere.

BONUS: 17. november kommer Barack Obamas memoarer

Et lovet land av Barack Obama

En liten bonus til slutt: Det er vel knapt noen memoarer det er knyttet større spenning til enn USAs 44. president, Barack Obama. Obama er ikke bare en høyst elsket og respektert president, men også en fremragende forfatter: Med sine tidligere bøker, har han vist at han har en penn de fleste politikere vil misunne.

Hva han vil si om de store avgjørelsene han tok i sin presidentperiode, og ikke minst hva han sier om sin etterkommer og dagens politiske situasjon, får hele verden vite samtidig, den 17. november.

Allerede nå kan du forhåndsbestille Barack Obamas Et lovet land her.