– Det er viktig at muslimske jenter med hijab tar tilbake definisjonsmakten

Dokumentar og samfunnSamfunn og debatt– Det er viktig at muslimske jenter med hijab tar tilbake definisjonsmakten
Estimert lesetid 3min
meskini #minhistorieminmening
Spørsmålene Meskini stilte fikk mange hundre svar fra hennes 700.000 følgere verden rundt, svar som dekker hele spektereret av følelser og holdninger hodeplagget vekker. Kjøp boken på Cappelendamm.no.

Disse spørsmålene la Iman Meskini, også kjent som Sana i Skam, ut til sine 700.000 følgere på Instagram 16. november 2017. Nå har svarene hun fikk blitt til bok.

– Gjennom denne boken vil jeg vise at muslimske jenter er ulike individer som alle andre. De har helt ulike historier, helt ulike meninger og helt ulike forhold til hijaben. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvorfor noen velger å ta den på. Det andre som er viktig for meg med boken er alle de som ikke er muslimer, men som har valgt å skrive sin mening, og det er SÅ mye positivt, og det trenger vi, forteller Iman Meskini som nå er aktuell med boken #minhistorieminmening, 313 stemmer om hijab.

31. oktober kl. 18.00 i Cappelen Damms lokaler møter du journalist Marte Spurkland i samtale med Iman Meskini og Faten Mahdi Al-Hussaini (bl.a. kjent fra NRKs Faten tar valget og Faten tar praten), les mer om eventet her.

Spørsmålene Meskini stilte fikk mange hundre svar som dekker hele spekteret av følelser og holdninger hodeplagget vekker. Ideen om at dette kunne bli en bok, kom Meskini frem til en kveld i militæret.

– Jeg lå i senga en sen kveld i militæret og ble rørt av alt det positive de ulike menneskene på Instagram hadde å skrive om hijaben. Jeg kjente på at behovet for å lese om andre mennesker i samme situasjon og de positive meningene til så mange betydde mye for meg. Slik tenkte jeg at dette må flere lese, for det kan bety like mye for dem også.

Diskutere uten å bli angrepet

– Hvorfor tror du det var slik en overveldende respons på denne Instagram-posten?

– Jeg tror at posten fikk så mye respons fordi folk har savnet å kunne diskutere og mene noe om dette temaet uten at de skal bli angrepet tilbake, og uten at de skal behøve å sitte i en tung diskusjon eller debatt om temaet. Jeg tror også folk er veldig nysgjerrige og interessert i konseptet rundt hijab, og derfor prøver å forstå, forteller Meskini.

– Hvorfor er det viktig med en slik bok? Hva har disse stemmene å si i dagens samfunn?

– Disse stemmene har alt å si i dagens samfunn. Her kommer fortellinger, synspunkter og meninger direkte fra kildene. Det er viktig at nettopp muslimske jenter med hijab tar tilbake definisjonsmakten.

Hundrevis av meldinger

Meskini har jobbet på en noe utradisjonell måte med boken som via Instagramtråden gir et verdifullt innsyn i unge muslimers syn på seg selv og sin plass i det moderne samfunnet.

– Jeg har lest gjennom hundrevis av kommentarer og meldinger, for så å sende en personlig melding til alle som er med i boken og spørre om tillatelse til å ha dem med. I tillegg har jeg skrevet et forord som jeg har kalt for «min historie» og et etterord der jeg skriver om «min mening».

Se noen av kommentarene i boken i videoen under: