Møtet med =Oslo-selgeren Nils gjorde sterkt inntrykk på Kongen. Husker du denne talen?

Dokumentar og samfunnHistorieMøtet med =Oslo-selgeren Nils gjorde sterkt inntrykk på Kongen. Husker du denne talen?

Møtet med =Oslo-selgeren Nils Christer Modin skulle gjøre sterkt inntrykk på Kong Harald. Så sterkt at Nils blir nevnt i nyttårstalen 2010.

Estimert lesetid 5min
Foto av Kong Harald
I «Kongens taler 1991-2020» har Bjørn Magnus Berge samlet de viktigste talene til Kong Harald V. Her er Kongen avbildet i forbindelse med nyttårstalen 2019. (Foto: Terje Bendiksby / NTB)

Teksten er et utdrag fra Bjørn Magnus Berges bok «Kongens taler 1991-2020». Boka tar for seg de viktigste talene til H.M.Kong Harald fra starten i 1991 og fram til 2020. Gjennom engasjerende innledninger gir forfatteren en analyse av hver enkelt tale, hvor både retoriske grep, men også viktige historiske og politiske hendelser for vårt kongehus, land og folk omtales.

«Etter hvert som jeg blir eldre, har jeg blitt mindre engstelig for reaksjonene på mine valg og handlinger,» erkjenner kong Harald i nyttårstalen, 31. desember 2010, før han raskt legger til: «Vi må kunne se oss i speilet om morgenen og si at vi prøver å være det beste av oss selv.»

Det handler om å tørre å ta utfordringer og å stå for det vi tror på. Bare slik kan vi vokse som mennesker og bli større, mener kongen.

«Den brede deltakelsen i frivillig aktivitet er noe av det fineste med det norske samfunnet,» hevder kongen. Dette fordi ildsjelene fyller en uerstattelig plass i lokalmiljøet – en plass som er avhengig av bankende hjerter.

Kong Harald er denne nyttårskvelden særlig opptatt av enkeltmenneskers verdighet.

«En selger av gatemagasinet =Oslo fortalte meg hvordan det hadde styrket hans verdighet å selge blader i stedet for å tigge. Å kunne si ”vær så god” – ikke bare ”takk” med bøyd nakke,» forteller kongen.

Boka Kongens taler – 1991-2020 er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format. Se også forløperen Kongens taler 1933-1990.

Et viktig vendepunkt

Det er det gripende møtet med Nils Christer Modin, rusmisbruker og selger av gatemagasinet =Oslo, kongen har i tankene. Kong Harald sier nemlig ja til å la seg intervjue i forbindelse med julenummeret av magasinet (=Oslo Julebok 2010).

Det blir en samtale og et møte som skal bli et viktig vendepunkt i livet til Modin, men som også skal bety mye for kongen og svært mange andre.

Oppveksten til Oslo-mannen blir preget av alkohol og krangler hjemme, og lille Christer blir urolig, diagnosene han får mange og sprikende, og til slutt havner han som 12-åring på en barnevernsinstitusjon. «Det var der jeg begynte å ruse meg,» forteller han. «Det gjorde alle vennene mine der. Det var egentlig ikke noe valg.»

Ny giv og sterkere selvfølelse

På mange måter har jobben som selger av gatemagasinet =Oslo gitt ham en ny giv og en sterkere selvfølelse. Det å kunne ha en jobb og få betalt, gjør at han kan møte mennesker med et hevet hode.

«I stedet for å tigge på gata, så selger vi et produkt,» forklarer Christer. «Vi kjøper magasinet for tjuefem og selger det for femti, enkelt og greit. Det har gjort utrolig mye bra for meg, i hvert fall. Jeg slipper å være kriminell,» konstaterer han.

«Litt av en utsikt»

Christers livshistorie gjør uten tvil et sterkt inntrykk på kongen. Et uforglemmelig fotografi, tatt av Dimitri Koutsomytis, viser de to ved et slottsvindu ut mot Karl Johans gate. Det er en velkjent gate for de begge. Kongen vet det meste om det øvre delen, og Christer vet alt om den nederste.

«Litt av en utsikt,» sier kongen. «Du bor her også, gjør du ikke,» spør Christer. «Ikke så verst reisevei,» legger han til. «Det er en grei vei til jobben, ja,» sier kongen med et smil. «Det er litt annerledes for meg, for mitt kontor er jo hele byen,» svarer Christer.

(Foto: Åsmund Holien Mo)

Kunne ikke juge for kongen

«Men det var da jeg møtte kongen det virkelig begynte å snu seg,» forteller Christer, før han utdyper: «Jeg sa til kongen at jeg ville begynne et nytt og bedre liv. Og jeg kunne jo ikke juge for kongen,» erklærer han.

I årene etter møtet med kongen og helt fram til sin død i oktober 2018, skal Christer gjøre sitt eget liv til en viktig fortelling. En fortelling om å sørge for at ingen av dagens barn og ungdom skulle få et liv som hans.

«Vi må redde ungdom som styrer i den retningen, så får alt annet komme i annen rekke,» pleide han å si.

Kongen: – Det var spesielt

I tillegg blir intervjuet med kongen to år senere en viktig del av stykket =Oslo på Det norske teateret. I Petter Nyqvists sterke og øyeåpnende «Uteligger-prosjekt» blir han senere som aspirerende barista en stjerne, og det er ham som er vertskap for Per Sandberg i realityserien «Prøv mitt liv».

«Er det et av dine sterkeste besøk her på Slottet?» skal kongen bli spurt i et intervju med A-magasinet, 5. mai 2017. «Det var spesielt, det var det,» svarer kong Harald.

«Og så var det spesielt med de barna som kom hit og hadde dårlige erfaringer hjemmefra,» legger han raskt til. Sistnevnte som kongen refererer til er det viktige besøket på Slottet av Marthe fra Langesund og en gruppe barn som vokser opp med familievold, som er omtalt tidligere i boken under nyttårstalen i 2002.

Boka Kongens taler – 1991-2020 er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format. Se også forløperen Kongens taler 1933-1990.