Kim Jong-un drepte sin egen onkel og halvbror fordi han følte situasjonen krevde det

Dokumentar og samfunnHistorieKim Jong-un drepte sin egen onkel og halvbror fordi han følte situasjonen krevde det
Estimert lesetid 4min

– Kim Jong-un er en person vi hører om så å si daglig i media, men som vi egentlig har veldig liten sikker kunnskap om. I arbeidet med boken kom jeg frem til at drapene på det som er hans nærmeste familie er det som kanskje mer enn noe annet skiller ham fra andre, forfedrene inkludert. Dermed ble jakten på drapsmotiv også en søken etter å forstå Kim Jong-un, såvel som regimet han styrer, men som han til de grader er et produkt av selv, forteller Sæbu når hun skal beskrive sin nye utgivelse, Kim Jong-un – Et skyggeportrett av en diktator.

Mann drept for åpen scene


Den 13. februar 2017 blir en mann drept for åpen scene på flyplassen i Kuala Lumpur. Da den avdøde viser seg å være Kim Jong-nam, rettes alles mistanke mot mannens halvbror, Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

[insert-embed]

– Underveis i arbeidet med boken skjønte jeg raskt at det var mye som ikke forholdt seg slik jeg selv hadde trodd. Heller ikke når det kom til drapet og den antatte gjerningsmannen Kim Jong-un. Jeg har jobbet mye med Nord-Korea-stoff de siste årene og det slo meg at vi kanskje i for stor grad slår oss til ro med at det ikke er mer informasjon å hente. Da er det liksom ikke mer å få gjort og ingenting som kan utfordre hypotesen, sier Sæbø.

Intervjuet Nordkoreanske avhoppere


– Sannheten er at regimet i Nord-Korea er transparent til en viss grad. Man må bare lære seg deres måte å kommunisere på. Se nøyere på propagandabildene, studere talene som Kim Jong-un holder, granske utspillene de kommer med også videre. Over tid vil det da være et tydeligere bilde som trer frem, forteller Sæbø som har intervjuet en rekke nordkoreanske avhoppere fra ulike samfunnslag og med ulik bakgrunn i arbeidet med skyggeportrettet.

– Noen hadde jobbet i militæret, andre i overvåkningen, noen hadde jobbet som forskere, mens andre igjen var bare ungdommer da de flyktet. I tillegg til avhoppere har jeg også snakket med høytstående diplomater, forskere og eksperter, de fleste av dem med tilhold i Sør-Korea. Og på toppen av dette kommer det et vell av skriftlige kilder som jeg har benyttet.

– En kald og strategisk smart leder


Sæbø er mangeårig utenriksjournalist, reportasjeleder, utgavesjef og nyhetssjef i Dagbladet. Hun har tidligere rapportert for avisa fra Asia. I 2015 ga hun ut den kritikerroste boken Kims lek. Sæbø forteller at dersom man ser fem-seks år tilbake i tid så var det mange som trodde at Kim Jong-un ville vise seg som en mer liberal og reformvennlig leder.

Han var svært ung og uten erfaring da han kom til makten. Sånn sett kan man si at Kim Jong-un har vist seg som en kald og strategisk smart leder


– Man hadde en forestilling om at han var blitt påvirket av årene i Sveits. Kim Jong-un var nok også en som var lett å undervurdere. Han var svært ung og uten erfaring da han kom til makten. Sånn sett kan man si at Kim Jong-un har vist seg som en kald og strategisk smart leder. Nord-Korea er kommet overraskende langt i utviklingen av kjernefysiske stridshoder og langtrekkende missiler under ham. Jeg tror også de færreste hadde sett for seg at han ville være en som drepte sin egen onkel og halvbror fordi han følte situasjonen krevde det, forteller Sæbø.

– Har synet ditt på Kim Jong-un endret seg når du har gjort research til denne boken?

– Jeg vet ikke om jeg vil si at synet på ham har endret seg. Jeg vil heller si forsterket. Han fremstår – for alt det nordkoreanske regimet kan virke forskrudd – som ambisiøs, hardtarbeidende og nådeløs.

Sæbø forteller at det er vanskelig å ikke la seg fascinere av Kim-familien.

– Denne familien har regjert i 70 år og gjennom tre generasjoner. I tillegg er Nord-Korea selvsagt også uhyre interessant av sikkerhetspolitiske årsaker. Det er et land med kjernefysiske stridshoder og missiler som truer både nabolandene Sør-Korea og Japan, samt amerikanske mål, forteller forfatteren.