Julegave-guiden 2019: Julegavetips til den historieinteresserte

Dokumentar og samfunnHistorieJulegave-guiden 2019: Julegavetips til den historieinteresserte

Usikker på hva du skal gi i julegave i år? Det finnes en bok for alle! Vi har samlet 2019s beste julegavetips til den som er litt ekstra interessert i historie.

Estimert lesetid 5min
Kollasje for julegavetips til historieinteresserte

Julegaver kan være vanskelig. De fleste har vel en venn eller familiemedlem som er sykt opptatt av noe en selv ikke har snøring på. Som for eksempel romersk historie. Faren for å kjøpe noe mottakeren allerede har, eller som bommer totalt, er stor.

Men frykt ikke! Om du har en hobbyhistoriker du skal kjøpe gave til, har vi funnet noen bombesikre gavebøker. Dette er nye, kritikerroste og usedvanlig spennende bøker enhver historienerd vil sette pris på. Kanskje også du blir bitt av basillen?

Passer ikke disse bøkene helt? Sjekk ut vår ultimate julegave-guide, med bøker for krim-elskeren, friluftsmennesket, eller den litteraturinteresserte (blant annet!)

SPQR av Mary Beard

Akademiker-legende Mary Beard har skrevet en mastodont om Det gamle romas historie. Oxford-professoren er en av de ledende ekspertene på området, og dette er hennes magnum opus.

Men selv om boka kanskje er for de spesielt interesserte, trenger man ikke å ha doktorgrad: Beard skriver engasjerende og inkluderende, også for den historieinteresserte mannen i gata. Prosjektet hennes går ut på å trekke linjer mellom datidens Roma og nåtiden: Hvilke ting har vi tatt med oss videre og hvilke ting har vi latt ligge igjen i fortiden?

Boka begeistret kritikere i inn og utland. Da The Guardian leste den engelske utgaven, manglet det ikke på lovord: «Like vitenskapelig som det er lettlest», skrev anmelderen og mente Beard aldri er mindre enn «en enormt engasjerende reiseguide gjennom de mest kjente delene av Romas historie».

Her hjemme trillet Dagbladet 6-eren, og mente at «Mary Beards bok om Roma er et verk vi ikke kommer utenom». Det gjør du i alle fall ikke når du er på julegaveshopping.

Reiulf Steen av Hans Olav Lahlum

6, 6, 6, 5, 5, 5. Det er terningkastene som har blitt kastet etter Hans Olav Lahlum for hans etterlengtede Reiulf Steen-biografi.

Aftenpostens Harald Stanghelle kaller biografien «en brutal bok om et brutalt liv i en brutal tid», og skriver at det er et biografisk storverk Lahlum har signert.

Reiulf Steen er den eneste Arbeiderparti-formannen som aldri ble statsminister. Likefullt var han en mektig og omstridt politiker i sin tid, og den nye boken har skapt diskusjoner på flere områder: Hadde Steen et intimt forhold til Gro Harlem Brundtland? Og hva ville Steen, som var kritisk til valget av Jonas Gahr Støre, sagt om Arbeiderpartiets utvikling?

Steen mistet både broren og faren sin i tidlig alder, og slet gjennom livet både med alkohol og med det som senere ble diagnostisert som bipolar lidelse.

Dette er den ultimate boka for den som er interessert i politikk og norsk etterkrigshistorie. Og det er bare å glede seg til Lahlum følger opp med ny bok om selveste Einar Gerhardsen.

Afrika av Tore Linné Eriksen

Er det mulig å skrive Afrikas historie? Tore Linné Eriksen har gjort et grundig forsøk.

Ikke i noen annen verdensdel har mennesker levd like lenge, og vi kan alle følge våre gener tilbake til dette kontinentet. I Afrika tar forfatteren oss med på en lang og spennende reise helt fram til dagens Afrika, som rommer 1,3 milliarder mennesker fordelt på 55 stater. Boka formidler oppdatert kunnskap og nye perspektiver med stor fortellerglede, og løfter fram forholdet mellom mennesker og natur på dette mangslungne kontinentet.

Alle deler av Afrika får rikelig plass, samtidig som forbindelsene til andre deler av verden er en av historiens hovedlinjer. Gjennom kart, bilder og personportretter rykker afrikanerne oss nærmere, og viser at vi både har en felles fortid og en felles framtid.

Haakon & Maud VIII: Kongen

I år ble det endelige punktumet satt for det største biografiverket i norsk litteraturhistorie. Siden Kongstanken kom i 2002 har Tor Bomann-Larsen dykket dypt ned i Slottets arkiver for å grave frem historien om det moderne Norges første konge.

Det siste og åttende bindet tar for seg tar tiden fra annen verdenskrigs slutt til kongens død i 1957. Bindet inneholder også et tilbakeblikk på den største kongsgjerning i nyere norsk historie – et liv og et verk som formet vårt blikk på det moderne monarki.

Historiens skrift Av Simon Sebag Montefiore

Snik-kikk inn i innboksen til fortiden i denne samlingen av verdenshistoriens beste brev.

Historiker Simon Sebag Montefiore har samlet over hundre brev, skrevet av historiske personer midt i historiske begivenheter, fra antikkens tid til det 21. århundre.

Noen er edelmodige og inspirerende, noen er avskyelige og skakende. Noen er utsøkte stykker litteratur, andre brutale, grove og bent frem skandaløse. Mange er erotiske, andre hjerteskjærende. 

Avsenderne spenner fra Elisabeth I, Ramses den store og Leonard Cohen, til Emmeline Pankhurst, Mandela, Stalin, Michelangelo, Suleiman den store, og ukjente mennesker i ekstraordinære omstendigheter – fra kjærlighetsbrev til frigjøringsrop, fra krigserklæringer til refleksjoner over døden.

Med relativt korte lesestykker og Montefiores lettbeinte forklarende tekster, er dette er den perfekte doboka for den historisk interesserte.