Blir livet bedre når du passerer 50 år?

Dokumentar og samfunnBlir livet bedre når du passerer 50 år?

– Jeg vet ikke hva som er den ideelle alder i livet, men jeg er sikker på at det beste er å gjøre sin nåværende alder så ideell som mulig, sier Niels Christian Geelmuyden.

Estimert lesetid 2min
Vi vet mye om det som blir verre med alderen. Ikke fullt så ofte rettes søkelyset mot alt som blir bedre. I «50 fordeler med å passere 50» skriver Niels Chr. Geelmuyden med humor og varme om alt vi kan glede oss til etter fylte 50 år, basert på den forbløffende rikholdige forskningen som finnes på feltet. Foto: Unsplash

I 50 fordeler med å passere 50 viser Geelmuyden det faktisk er ganske mye som er ideelt med det å passere 50. Det finnes faktisk en lang rekke fordeler som er både morsomme, praktiske og ikke minst veldig oppløftende! Her er tre av dem:

1. Du blir mindre forkjølet

Personer i 50-årene rammes bare halvparten så ofte av forkjølelse som mennesker mellom 18 og 35. Det skyldes at de har utviklet antistoffer mot mange av de 200 forkjølelsesvirusene som er i omløp. Tegn kan tyde på at du også blir bedre beskyttet mot andre virus. Pandemiske epidemier medfører størst risiko for dødelig utgang blant personer mellom 20 og 40 år. Størst dødelighet under spanskesyken fant man blant 28-åringer. Eldre har et rikere utviklet immunforsvar.

2. Du blir mer fornøyd med utseendet

En spørreundersøkelse blant 80 000 amerikanere konkluderte i 2014 at ingen er like fornøyd med sitt utseende som personer over 65. Hele to tredjedeler svarte at de var ”fornøyd” eller ”veldig fornøyd”. Blant 18 år gamle kvinner er det avdekket at 8 av 10 er misfornøyd med det de ser i speilet.

3. Du behøver mindre søvn

I en studie ble det konstatert at personer mellom 60 og 72 behøver halvannen time mindre søvn enn personer mellom 18 og 32. Det betyr at unge mennesker sover bort nesten 23 døgn hvert år, sammenlignet med de eldre. Man blir simpelthen vesentlig mer våken etter fylte 50.

PS: Det er veldig praktisk at du trenger mindre søvn, for du får også et bedre seksualliv. Flere studier har vist at både kvinner og menn blir mer fornøyd med seksuallivet etter at de har passert 50 enn da de var i 30- og 40-årene.

Niels Christian Geelmuyden er er statsviter, journalist og forfatter. Han har mottatt flere ærespriser for sin skriving, blant annet Gullpennen, Fritt Ords Honnør og Vestfolds Litteraturpris. De siste årene har han vært en viktig premissleverandør i ernæringsdebatten gjennom sine kritiske bøker om produksjon av mat og drikke, blant annet bestselgerne Sannheten på bordet og Sannheten i glasset.