Barack Obamas presidentmemoarer lanseres i november

Dokumentar og samfunnBiografierBarack Obamas presidentmemoarer lanseres i november

ET LOVET LAND, første bind av Barack Obamas presidentmemoarer, vil bli utgitt på norsk 17. november 2020, av Cappelen Damm – omslaget er nå også avslørt. Det blir samtidig utgivelse på 25 språk over hele verden.

Estimert lesetid 5min
Omslaget til den norske utgaven av «Et lovet land» av Barack Obama

ET LOVET LAND vil bli utgitt på norsk som bok og e-bok av Cappelen Damm. Den engelske utgaven vil bli utgitt i USA og Canada som innbundet bok og e-bok av Crown, et imprint under Random House Publishing Group, en divisjon av Penguin Random House.

Utgivelsesdatoen for det andre, og siste, bindet av memoarene er ennå ikke bestemt, og vil bli kunngjort senere. Detaljer om president Obamas bokturné vil bli offentliggjort senere i høst.

ET LOVET LAND forteller Barack Obama med egne ord historien om sin utrolige reise, fra identitetssøkende ung mann til lederen for verdens mektigste land, og skildrer, spekket med personlige detaljer, både hva som formet ham som politiker, og de store øyeblikkene i den første perioden av hans historiske presidenttid – år fulle av turbulens og dramatiske endringer.

Obama leverer en gripende, dypt personlig beretning som viser oss historien mens den ble til. Han tar leseren med på en fengslende reise fra et sterkt lokalpolitisk engasjement via nøkkelseieren i primærvalget i Iowa, som viste verden grasrotaktivismens kraft, til den epokegjørende kvelden 4. november 2008, da han ble valgt til USAs 44. president og ble den første afrikansk-amerikaneren til å inneha landets høyeste embete.

Som ingen annen tidligere reflekterer han over rollen som USAs president og utforsker den enorme rekkevidden til presidentens makt, men også dens begrensninger, og gir enestående innblikk i både amerikansk partipolitikk og internasjonalt diplomati. Obama tar leseren med inn i det ovale kontor og situasjonsrommet i Det hvite hus, og til Moskva, Kairo, Beijing og enda lenger. Vi får dele hans tanker mens han setter sammen regjeringen, bekjemper en global finanskrise, gjennomskuer Vladimir Putin, overvinner tilsynelatende uoverstigelige hindringer for å få vedtatt loven om helsereform, krangler med generaler om strategien i Afghanistan, reformerer finansbransjen, takler den katastrofale «Deepwater Horizon»-utblåsningen og godkjenner operasjon Neptune Spear, som fører til Osama bin Ladens død.

ET LOVET LAND slipper leseren inn i Obamas innerste tanker – det er historien om én manns veddemål med historien, frivillighetskoordinatoren fra Chicago som får testet kraften i sine overbevisninger på den største scenen. Obama er åpen om avveiningene han som svart amerikaner må gjøre når han søker politisk makt, mellom forventningene fra en generasjon oppmuntret av et budskap om «håp og forandring», og de moralske utfordringene knyttet til beslutninger der mye står på spill. Han er ærlig om kreftene som motarbeidet ham hjemme og ute, oppriktig om hvordan livet i Det hvite hus påvirket hans kone og døtre, og er ikke redd for å vise tvil og skuffelse. Likevel mister han aldri troen på muligheten for framskritt innenfor det store, kontinuerlige eksperimentet som er Amerika.

President Obama sier: «Det er en helt egen følelse å bli ferdig med en bok, og denne er jeg stolt av. Jeg har brukt de siste årene på å reflektere over presidentgjerningen, og i ET LOVET LAND har jeg forsøkt å gi en ærlig skildring av presidentvalgkampen og min tid i Det hvite hus: hendelsene og menneskene som formet den, min versjon av hva jeg lyktes med, og hvilke feil jeg gjorde, og de politiske, økonomiske og kulturelle kreftene som teamet og jeg måtte konfrontere den gangen – og som vi som nasjon fremdeles strever med. I boken har jeg også prøvd å gi leserne et innblikk i hvordan Michelle og jeg personlig opplevde disse årene, fulle som de var av utrolige opp- og nedturer. Og til slutt, i en tid da USA går igjennom så enorme omveltninger, inneholder boken noen mer generelle tanker om hvordan vi kan bygge bro over splittelsene i landet vårt og få demokratiet til å arbeide for alle – og dette er en oppgave som ikke er avhengig av en enkelt president, men av alle oss engasjerte borgere. I tillegg til å være underholdende og informativ håper jeg mer enn noe annet at boken kan inspirere unge mennesker over hele landet – og verden – til å ta over stafettpinnen, la stemmen sin bli hørt og gjøre det de kan for å skape en bedre verden.»

Markus Dohle sier: «I ord og handling har president Obama gjort et uutslettelig inntrykk på verden og historiens gang og stått som et fyrtårn av håp og framskritt til inspirasjon for så mange. Han er dessuten en høyst begavet og dreven forfatter, og det er en stor ære for Penguin Random House å utgi ET LOVET LAND for lesere over hele kloden. Jeg vet de vil få en bok som gjør historien levende og minner oss på demokratiets kraft også en i en global krisetid.»

Oversatt til 24 språk

En engelskspråklig utgave av ET LOVET LAND vil bli utgitt i USA og Canada av Crown/Penguin Random House og i Storbritannia og Samveldet av nasjoner av Viking, et imprint under Penguin General Books ved Penguin Random House UK. Boken vil dessuten bli oversatt til 24 språk, blant andre: SPANSK Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, TYSK Penguin Verlag/Penguin Random House Verlagsgruppe, PORTUGISISK BRASIL Companhia das Letras, PORTUGISISK PORTUGAL Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, FRANSK Editions Fayard, ALBANSK Dudaj Publishing, ARABISK Hachette Antoine/Naufal, TRADISJONELL KINESISK Business Weekly Group, TSJEKKISK Argo, DANSK Lindhardt og Ringhof, NEDERLANDSK Hollands Diep, FINSK Otava Publishing Company, GRESK Athens Bookstore Publications, HEBRAISK Yedioth Books, UNGARSK HVG Publishing Co., ITALIENSK Garzanti, JAPANSK Shueisha, KOREANSK Woongjin Think Big Co., Ltd., LITAUISK Alma Littera, POLSK Agora Publishing House, RUMENSK Editura Litera, SVENSK Albert Bonniers Förlag og VIETNAMESISK First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.

Barack Obama var USAs 44. president, ble valgt i november 2008 og satt i to presidentperioder. Han har tidligere skrevet to New York Times-bestselgere, Å leve en drøm og Mot til å håpe, og ble i 2009 tildelt Nobels fredspris. Han bor i Washington, D.C. med sin kone Michelle. De har to døtre, Malia og Sasha.