«Viljen» av Åse-Marie Nesse

Dikt«Viljen» av Åse-Marie Nesse

Ukas dikt er inspirert av Kongens gripende nyttårstale. «Viljen» er skrevet av Åse-Marie Nesse og handler om motstandsdyktighet og håp.

Estimert lesetid 2min
Kvinne med en knyttneve i været
«Det går ein stor vilje gjennom verden / Den tvingar Negevs ørken til å bløme» (Foto: Miguel Bruna, Unsplash)

Kong Harald og hans taleskrivere er blitt bedre og bedre. Kongen er ikke minst flink til å bruke kulturelle referanser og sitater på en måte som mange politikere og andre kan lære av. Du kan lese om flere av de mest berømte av talene hans i en av årets store julegavesuksesser Kongen av Per Egil Hegge.

«Ein stor vilje gjennom verden»Kong Harald begynte sin nyttårstale slik: «’Det går ein stor vilje gjennom verden’ skriver Åse-Marie Nesse i et av sine dikt. Denne viljen får alt levende til å strekke seg mot lyset. Den gjør at vi helst vil hjelpe når vi ser at noen trenger det. Den gjør at de aller fleste av oss står opp til en ny dag uansett hva som vil møte oss.

Vi lever i en tid da den gode viljen ikke alltid er det mest synlige. Vi får inntrykk av at verden er preget av konflikt, uro og motsetninger. Historiene om menneskers onde handlinger og lidelsene det påfører andre, er mange. Det kan være lettere å kjenne kulden og frykten enn varmen og styrken.

Men nettopp derfor trenger vi å minne oss selv og hverandre på den gode kraften som tross alt går gjennom verden, som bor i hvert eneste menneske.»

Åse-Marie Nesse

Åse-Marie Nesse (1934–2001) var forfatter, oversetter og førsteamanuensis i tysk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hun nådde ut til et stort publikum med sine dikt og vant en rekke priser for egne dikt og gjendiktninger, bl.a. vant hun Ønskediktprisen.

«Viljen»


«Viljen» er hentet fra samlingen Men du syng, Irina som ble utgitt i 1986.

Viljen

Det går ein stor vilje gjennom verden
Den tvingar Negevs ørken til å bløme
Den får korn til å gro i Katmandu
Den vatnar fire tulipanar i Narvik
Den syg honning av Winnipegs prærie
Den fargar bjørkeskogen grøn i Sibir
Den finn røde skattar i Sierra Nevada
Den tiner Vatnajøkull millimetervis
Den lokkar fram vindruer i lavastein
Den let tørstande palmar bere frukt
Den sår solsikkefrø mellom tistlar
Den spinn silke av bølgeblekkdraumar
Den set ut garn på tusen famnars djup
Den er rødstrupens song blant kanonar
Den held mennesket oppreist i motvind.