«Ikke snu alle steiner» av Lars Saabye Christensen

DiktDikt om livet«Ikke snu alle steiner» av Lars Saabye Christensen

Ukas dikt er hentet fra Lars Saabye Christensens nye, komplette sangtekst-samling, «Blues for en av de dagene». Den har akkurat fått terningkast 6 i både Nettavisen og Bok365.

Estimert lesetid 2min
Foto av Lars Saabye Christensen på scenen
SAABYES SANGER: Lars Saabye Christensen på scenen i Oslo Konserthus i 2022. Nå er alle sangtekstene hans samlet mellom to permer i «Blues for en av de dagene». (Foto: Vidar Ruud)

Lars Saabye Christensen har i mange tiår vært en av Nordens ledende forfattere. Gjennombruddet kom med romanen Beatles i 1984, og i 2001 fikk han Nordisk råds litteraturpris for Halvbroren.

Saabye Christensen er utgitt i over 36 land og har mottatt en rekke priser, bl.a. Kritikerprisen, Brageprisen, Bokhandlerprisen, Amandaprisen og Rivertonprisen.

Alle sangtekstene samlet

Saabye Christensen har gjennom hele sitt forfatterskap vært en pioner når det gjelder å flette populærkulturen inn i høykulturen – og omvendt. Ingen steder kommer dette tydeligere til uttrykk enn i sangtekstene hans.

Nye Blues for en av de dagene er en komplett samling med alle hans sangtekster. Saabye Christensen har vært frontfigur i flere band, bl.a. Norsk Utflukt og Buicken og har skrevet en rekke sanger, ikke bare for disse, men også for Harr & Hartberg, Jonas Fjeld, Maj Britt Andersen og Anneli Drecker, for å nevne noen.

Terningkast 6

Nylig fikk Blues for en av de dagene terningkast 6 i både Nettavisen og Bok365. Anmelder Tor Hammerø i førstnevnte konkluderer med at «Lars Saabye Christensen er en gigant uansett uttrykksform», mens Anders Neraal i Bok365 bl.a. skriver: «Få om noen, kan med få ord skape melankolsk stemning og ettertenksomhet som Lars Saabye Christensen.».

Under er en av de mange sangene du finner i boka.

Ikke snu alle steiner

Du skal ikke snu alle steiner
Du skal la dem være i fred
Kanskje ligger det noe under
som du ikke har noe med

Du skal ikke snu alle steiner
Det er noe du ikke skal se

Du skal ikke snu alle steiner
Det er bedre å la dem bli
Du kan snu deg en annen vei
Og heller gå stille forbi

Du skal ikke snu alle steiner
Du vet ikke hva det vil si

Du skal ikke snu alle steiner
Særlig ikke når det regner

Du skal ikke snu alle steiner
De ligger fint som de gjør
De har ligget der så lenge at jorden
ligner et gammelt slør

Du skal ikke snu alle steiner
Du skal ikke åpne hver dør

For når du har snudd alle steiner
Da er det for sent å snu
Og under den siste steinen
ligger ingen andre enn du