Ukas dikt er en hyllest til Jimmy Nicol – vikaren til Ringo Starr

DiktUkas dikt er en hyllest til Jimmy Nicol – vikaren til Ringo Starr
Estimert lesetid 3min

Lars Saabye Christensen utmerker seg på mange fronter i år. I august fikk han æres-Amanda for sine filmatiserte bøker, lørdag får han Bjørg Vik-prisen for sine noveller og den nye Byens spor. Maj har fått fantastiske kritikker og har lenge vært nummer en på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

«Spår en like stor suksess som Halvbroren»


Byens spor. Maj har foreløpig fått fire seksere og to femmere av anmelderne, og superlativene hagler: «Fabelaktig forfatter», «jeg spår en like stor suksess som Halvbroren», «litteraturens øverste klasse», «forfatteren på sitt beste».

En blues for Jimmy Nicol


Lars Saabye Christensen har i år også gitt ut en liten perle av en diktsamling som foreløpig ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Den heter En blues for Jimmy Nicol, og det er en diktsamling med en helt spesiell bakgrunnshistorie.

Vikar for Ringo i The Beatles


4. juni 1964 åpnet The Beatles sin europaturné i København. Hele kontinentet var i fyr og flamme. Men kvelden før måtte Beatles’ trommeslager Ringo Starr kaste inn håndkleet, for han hadde fått betente mandler og måtte opereres. I hui og hast ble trommeslager James George «Jimmy» Nicol fløyet inn for å gjøre sitt livs innhopp. Det ble et tretten dagers vikariat i tidenes største band, noe som umiddelbart gjorde ham berømt.

Jimmy Nicol – verdens mest berømte vikar? Foto: ©Johan Brun/Dagbladet/Norsk folkemuseum.

Johan Bruns bilder fra konserten i København


Dagbladets fotograf Johan Brun var på plass i salen ved turnéstarten i København. Han tok et knippe unike fotografier som et bevis på at alt er mulig: Til og med å spille trommer i The Beatles! Disse unike bildene fra Beatles’ første konsert med vikaren bak trommene har ligget som negativer i en skuff i 54 år. Nå har Norsk folkemuseum endelig gjort bildene tilgjengelige for offentligheten, og her er det mange blinkskudd.

Vakker, morsom og tankevekkende blues


For Lars Saabye Christensen ble det umulig å ikke gripe fatt i dette fantastiske matrialet. Resultatet er en vakker, morsom og tankevekkende Blues for Jimmy Nicol, vikaren som for en stakket stund var trommeslager i verdens mest kjente band.

 

Han begynner å ligne Ringo Starr
Han rister på hodet, sidelengs som en dukke
når de spiller Twist and Shout

Det som ligner er ikke ekte
Det som ligner er falskt
Jimmy Nicol er på høyden av sin karriere

Og har aldri vært lengre nede