Fra «Vannet bestemmer» av Annabelle Despard

DiktDikt om livetFra «Vannet bestemmer» av Annabelle Despard

Ukas dikt er skrevet av Annabelle Despard. Hennes nye diktsamling «Vannet bestemmer» har helt fortjent fått terningkast 6 i Fædrelandsvennen.

Estimert lesetid 2min
«Av alle kvinnens åpninger / som menn vil trenge inn i / er øret det mest tilgjengelige». Annabelle Despard sjonglerer det latterlige og det vidunderlige med bragd i sin nye, roste diktsamling. (Foto: Unsplash)

Anabelle Despard (f. 1943) er cand.philol. og debuterte som lyriker i 1995. Hun har utgitt sju diktsamlinger, og var tidligere ansatt som førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap ved Universitetet i Agder. I 2016 omtalte Jan Erik Vold hennes forfatterskap i Morgenbladet: «Annabelle Despards forfatterskap er et av de friskeste som har dukket opp i norsk poesi de siste tyve årene.»

Det vidunderlige og det latterlige

Vannet bestemmer er Annabelle Despards sjuende diktsamling. Hun søker å belyse vår plass i naturen og universet. Despard skriver om det hun kjenner og har sett, det vidunderlige og det latterlige, fra Det gamle Testamentet til vaskemidler. Det er dikt å lære av og smile av, bilder som setter vår dyrebare tilværelse i perspektiv.

Kjøp Vannet bestemmer som e-bok her

Bli klok med Despard

Som vanlig har kritikerne heldigvis sett storheten i Despards poesi. Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen ga Vannet bestemmer terningkast 6 og skrev: «Dikteren Annabelle Despard viser seg i bøkene som en klok, eldre kvinne med ungpikens glimt både i øyet og i språket. Slikt blir det stor litteratur av… Gå til Annabelle Despards bøker og bli klok.»

Fra «Vannet bestemmer»

Av alle kvinnens åpninger
som menn vil trenge inn i
er øret det mest tilgjengelige

Det er utrolig hva som går inn
fortellinger om barndom ungdom
kvinner og far
anvisninger og kartbeskrivelser
forgassere forsterkere
eneste mulige ølmerke bilmerke
innspilling og årgang
referat fra en film han nesten husker
gråt skryt og frykt

Kvinnen ynker seg
tenker på noe annet