Ukas dikt: Våren er en gammel mann av Annabelle Despard

DiktDikt om livetUkas dikt: Våren er en gammel mann av Annabelle Despard

Ukas dikt er hentet fra Annabelle Despards diktsamling Våren er en gammel mann. På smertelig oppriktig og samtidig lekent vis setter hun ord på de tingene vi aldri sier høyt.

Estimert lesetid 2min

Annabelle Despards dikt kjennetegnes ved humor, vitalitet og nysgjerrighet. I Våren er en gammel mann er fortelleren en moden kvinne som åpner for sitt livs erfaringer, helt fra hun som morløs femåring jakter på varme fang. Med en herlig vilje til å si ting som man vanligvis ikke sier, til å være oppriktig og sann, forteller hun om et liv med sterk lidenskap, mye smerte, mange tap, men også stor kjærlighet.

Emil Otto Syvertsen ga den terningkast 6 i Fædrelandsvennen og skrev:

«Her er varme og humor, men smerten skjules ikke, hverken den som var i eget liv eller den man ser hos andre. Språket er fullt av blomster, vakre og rare. Her er så mange overraskelser, så mye vidd og så mange vridde måter å se ting på, så mye underlig og fint og morsomt og leit.»


Å ha sin mor i fem år
er ikke alle forunt
Tid til å samle
alt som var hennes
lagre hennes vesen
i kroppen, i fettlaget
i tennene
i et minne jeg ikke kan huske

Hos henne lærte jeg å stå
Hun hadde hånden klar
da jeg begynte å gå
Jeg lærte å snakke
lærte nesten å strikke

Det rakk vi ikke
Hun ble kjørt vekk
Jeg ble utvist
Dinglet
Plutselig ledig

Annabelle Despard

Anabelle Despard (f. 1943) er cand.philol. og debuterte som lyriker i 1995. Hun har utgitt sju diktsamlinger, og var tidligere ansatt som førsteamanuensis i britisk kulturkunnskap ved Universitetet i Agder. Hun har utdanning i engelsk, fransk og litteraturvitenskap. I tillegg til sine diktsamlinger har hun vært prosa- og lærebokforfatter.