Fra «våre sår i hogstflaten» av Kristin Berget

DiktDikt om livetFra «våre sår i hogstflaten» av Kristin Berget

Ukas dikt er hentet fra prisbelønte Kristin Bergets nye diktsamling «våre sår i hogstflaten». I diktene undersøker hun hvordan vi mennesker lever med og mot naturen.

Estimert lesetid 1min
Kristin Berget undersøker i sine nye dikt hvordan vi mennesker lever med og mot naturen. (Foto: Unsplash)

Kristin Berget (f. 1975) er en av våre mest prisbelønte lyrikere. Hun debuterte i 2007 med diktsamlingen Loosing Louise, og har frem til nå utgitt fem diktsamlinger og en roman. Diktene er gjendiktet til dansk, svensk, polsk og serbisk.

Kristin Berget var over flere år redaktør for Cappelen Damms årlige debutantantologi Signaler, og har kuratert Harpefoss Poesifestival siden 2012. Hun har mottatt Tanums kvinnestipend og Stig Sæterbakkens minnepris.

Nå er Kristin Berget ute med sin sjette diktsamling våre sår i hogstflaten. Diktene i samlingen er en undersøkelse av hvordan mennesker lever med og mot naturen, samles til måltid, til bønn, rundt bålet, ved kisten, når livsvilkårene endres. Hva vi har, hva vi mister, hva som fins og hva som forsvinner – fra torsken i indre Oslofjord og den rødlistede dvergmarikåpen, til den høyt elskede.

Fra «våre sår i hogstflaten»

mens brøddeigene settes
mens ovnene fyres opp
mens snøfallene som krever arbeid

samt høstene og bladene
mens bønnene blandes i vanvare
og livene slik vi kjenner dem