«Ildfluene» av Rolf Jacobsen

DiktDikt om kjærlighet«Ildfluene» av Rolf Jacobsen

Ukas dikt er hentet fra Rolf Jacobsens diktsamling Nattåpent, som for 34 år siden toppet Bokhandlerforeningens bestselgerliste. Siden har bare Trygve Skaug klart det samme.

Estimert lesetid 2min
Ildfluene» er et av de mest elskede diktene til Rolf Jacobsen, med en av de vakreste setningene i norsk poesi: «Den som har elsket lenge har ikke levd forgjeves.» (Foto: Bert Sz)

Trygve Skaugs Følg med nå er den første diktsamlingen som har ligget på toppen av Bokhandlerforeningens bestselgerliste siden Rolf Jacobsens Nattåpent fra 1985. Vi feirer topp-plasserinen til Skaug med å ha et av de fineste diktene fra Nattåpent som Ukas dikt.

En av 1900-tallets viktigste norske lyrikere

Rolf Jacobsen (1907 – 1994) var regnet som en av våre første modernister og en av 1900-tallets viktigste lyrikere. Han debuterte allerede i 1933 med Jord og Jern. Både den og samlingen som kom to år etter, Vrimmel, fikk stort gjennomslagskraft og mange lesere.

Jacobsen var nominert til Nordisk råds litteraturpris fire ganger i løpet av sin forfattergjerning. Sist for samlingen Nattåpent som kom 52 år etter debuten, og altså gikk helt til topps på bestselgerlisten. Jacobsens dikt brøt med det høytidelige tonefallet som hadde preget norsk lyrikk. Der kan vi se en sammenheng mellom Rolf Jacobsen og Trygve Skaug. Det viktige er et enkelt og oppriktig uttrykk som når ut og berører leserne.

Den som har elsket lenge har ikke levd forgjeves

Nattåpent er en samling med mange vakre og eksistensielle dikt. «Ildfluene» er et av de mest elskede, med en av de vakreste setningene i norsk poesi: «Den som har elsket lenge har ikke levd forgjeves.» Nå finner du «Ildfluene» i diktsamlingen 101 dikt om kjærleik.

ILDFLUENE

Det var den aftenen med ildfluene
da vi stod og ventet på bussen til Velletri
at vi så de to gamle som stod og kysset hverandre under platantreet.
Det var da
du sa, halvt ut i luften
halvt til meg:
Den som har elsket lenge
har ikke levd forgjeves.
Og det var da jeg fikk øye på de første
ildfluene i mørket, knitrende
med lysblink rundt hodet ditt.
Det var da.