Fra «Opprykk» av Trygve Skaug

DiktDikt om kjærlighetFra «Opprykk» av Trygve Skaug

Trygve Skaug er en våre mest populære artister og poeter. Ukas dikt er fra den nye diktsamlingen «Opprykk» som kommer om noen uker, og som nå kan forhåndsbestilles i signert utgave.

Estimert lesetid 2min
Portrettfoto av musiker og forfatter Trygve Skaug
I sin nyeste diktsamling «Opprykk» treffer Trygve Skaug som alltid både hardt, mykt og bredt. (Foto: Øyvind Ganesh)

Trygve Skaug er Norges klart mest populære poet for tiden, og samtidig er han en av våre mest folkekjære artister. På lørdag er «Hver gang vi møtes»-episoden viet Trygve Skaugs sanger.

Skaug er en mester i det å uttrykke noe allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene på en enkel og uhøytidelig måte, både i sine aller korteste dikt og i sine sanger.

Første poet på listetoppen siden 1985

Trygve Skaug er rett og slett blitt et litterært fenomen, noe hans over 150 000 følgere på Instagram daglig har glede av. I 2020 ga han ut to diktsamlinger, Ikke slipp og Hjemmekamp, og de havnet på hhv. første- og andreplass på bestselgerlisten for lyrikk. Skaug selger nå bøker som få andre her i landet, og viser at poesi virkelig er en sjanger for vår tid.

Da Trygve Skaug i 2019 ga ut sin første diktsamling på Cappelen Damm, Følg med nå, føyk den rett til topps på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for all skjønnlitteratur. Det skjer ikke hver uke at en diktsamling topper den listen, rettere sagt var det da 34 år siden sist. Forrige gang var i 1985, da Rolf Jacobsen toppet den samme listen med diktsamlingen Nattåpent. 1985 var for øvrig det året Trygve Skaug ble født.

Ny diktsamling i mars

Om noen få uker kommer Trygve Skaugs nye diktsamling ut. Opprykk inneholder mange nye dikt som aldri har vært utgitt i bokform før, i tillegg til et utvalg av de beste diktene fra de tidligere samlingene 50 kubikks hjerte og Den siste. Som alltid formidler Trygve Skaug sine lune og kloke dikt om kjærlighet, trøst og lengsel på en måte som treffer hardt, mykt og bredt.

Forhåndsbestill signert utgave av Opprykk her

Fra «Opprykk»

Jeg er som en åpen bok for deg
og du er verdens vakreste dyslektiker
det kribler i hvert komma
når du fomler deg frem
mellom linjene