Jentene vil knuse hjertet ditt og overvelde hjernen

BarnebøkerUngdomsbøkerJentene vil knuse hjertet ditt og overvelde hjernen

Jentene av Emma Cline suste rett inn på bestselgerlistene i USA, England Nederland og Island og var den mest omtalte debutromanen på lenge. Forlagene sloss om den, kritikerne hyllet den og store, internasjonale stjerner som Lena Dunham, digget den. Nå skal endelig norske lesere få erfare hva all ståheien handlet om.

Estimert lesetid 3min
Jentene av Emma Cline

Jentene beskriver en ung og formbar jentes vei inn i motkulturen ved slutten av en æra. Med klinisk presisjon viser Cline hvor kraftløs man blir ved å søke sin egen lykke hos andre, hvor skremmende lett man kan forme et åpent og ufullstendig sinn, og hvor langt en kan gå for å finne en identitet.

Et ungt og formbart sinn

Jentene av Emma Cline
Les mer og kjøp «Jentene» på cappelendamm.no.

Det er sommeren 1969, og fjorten år gamle Evie kjeder seg og er deppa fordi foreldrene skal skilles. Hun henger rundt i de glohete gatene i den søvnige småbyen i Marine County mens solen steker og ingenting skjer. Hjemme er det fiendtlig taushet, ute finner hun ingen venner.

Synet av tre eldre jenter som bryter med alle konvensjoner om utseende og oppførsel, pirrer nysgjerrigheten og får henne til å lengte enda mer vekk fra sitt eget liv. Og da Suzanne, en av jentene, viser henne oppmerksomhet, blir Evie så fullstendig og naivt betatt at hun gjør hva som helst for sin nye venninne. Før hun vet ordet av det er hun en del av en kult styrt av en galning.  En kult som snart skal bli en av historiens mest beryktede.

Enorm suksess

Jentene fikk en overstrømmende mottagelse da den utkom på engelsk. Store navn som Jennifer Egan og Lena Dunham kunne ikke få rost den nok, og store aviser anmeldte den i rause ordelag. Her er et lite knippe av tilbakemeldingene:

«Clines roman er fantastisk og overgår alle forventninger» – The Times

«Debutromaner av dette kaliber er ytterst sjeldne.» – Washington Post

«Jentene er storslått, foruroligende og virkelig, virkelig god.» – Los Angeles Times

«Jentene er en genial og betagende roman – imponerende arbeid for en så ung forfatter.» – Richard Ford

«Emma Cline har et suverent blikk for jentesinnet, hun ser rett inn i deres innerste sjel …. denne boka vil knuse hjertet ditt og overvelde hjernen.» – Lena Dunham

Holder det hypen lover

Også her hjemme treffer Jentene sitt publikum: «Med et finstilt feministisk sikte skildrer Cline tenåringsjentas tilværelse som et venterom» skriver Anne Merethe K. Prinos i Aftenposten, og konkluderer med at Jentene definitivt «holder det hypen lover».

Aldri kjedelig

Morgenbladets anmelder er også imponert: «Det blir aldri kjedelig å lese Cline; hennes stødige beskrivelser lyses jevnlig opp av oppsiktsvekkende gode sammenligninger eller formuleringer (…) men det er ikke bare språket som bærer denne debuten. (…) Skildringene av den sårbare kjærlighetssyken, og hvordan omgivelsene former ens oppførsel, er den egentlige hovedsaken i Jentene.»

Ny litterær verdensstjerne

Emma Cline
Emma Cline (f. 1989) er en prisbelønnet skribent og forfatter.

Emma Cline (f. 1989) jobber  i The New Yorker, og ble tildelt Plimpton Prize for Fiction from The Paris Review i 2014. The Paris Review har utgitt både essays og noveller av forfatteren.

Jentene er Clines debut, og er solgt til 35 land. Da boken kom ut i USA og England ble den umiddelbart en formidabel suksess, og har deretter fortsatt å debutere på bestelgerlister over hele Europa.

Les også:
Intervju med Emma Cline om Jentene
En bok som berører
En nydelig bok om fedre og sønner, autisme og Minecraft
Vinterens beste pocketbøker