En bok som gir pusteproblemer

BarnebøkerUngdomsbøkerEn bok som gir pusteproblemer

En bok som gir pusteproblemer, skriver Paul Odland i sin engasjerte anmeldelse av Lena Lindahls ungdomsbok, «Jenta i veggen». Etter få uker på markedet er boken en salgssuksess.

Estimert lesetid 3min

Avisen Dagens anmelder Paul Odland skriver videre:

Stor takk til forfatter og forlag, og alle medvirkende personer og instanser for at denne familiehistorien nå er blitt kjent!

Boksuksess med dramatisk innhold


Historien om den unge, jødiske Betzy Rosenberg som overlevde krigen skjult i en hytte utenfor Trondheim, har truffet et stort publikum. Ungdomsdokumentaren Jenta i veggen, ble lansert 9. april på Holocaust-senteret i Oslo, med påfølgende arrangementer på Litteraturhuset i Trondheim og på Falstadsentret utenfor Levanger. Publikumsinteressen har vært stor og boksalget betydelig disse første ukene; til bokhandel, bokklubb og bibliotekene. Boken ligger nå på Norlis topp ti, og 2. opplag er på vei fra trykkeriet. Det betyr et totalopplag så langt på 6 000 bøker! Uvanlig for en ungdomsbok, og sier noe om innholdets appellerende innhold.

Ungdomsdokumentaren Jenta i veggen har så langt blitt en suksesshistorie. Interessen fra mediene, bransjen og publikum har vært stor. Etter en knapp måned på markedet er nytt opplag på vei fra trykkeriet: Totalt 6000 bøker!

Bred medieomtale


VG viet hele tre sider til bok og forfatter i forbindelse med lanseringen, og NRK-P2s Nyhetsmorgen og i P1s Norgesglasset sendte et lengre intervju med forfatter Lena Lindahl. Det har også vært et stort intervju i avisen Dagen og omtale i flere mindre aviser og publikasjoner. Seriøse bloggere har vist interesse og det kommer intervjuer og artikler i bransjepublikasjonene Bok&Samfunn/BOK365 og i magasinene Familien og Allers.

Strålende anmeldelser


Her er noen smakebiter fra anmelderkorpsets dom:

Uhyggelig lesning


«Imponerende om «den norske Anne Frank» (…) Jenta i veggen er uhyggelig lesning.»
Anne Cathrine Straume, nrk.no

A book written for the youth


» It`s these kind of stories from the war that interest me. Stories about humanity and love (…) there should be more history books out there that are written for young people (…)“The girl in the wall” is a book written for the youth – you learn about history, but it`s more “dramatised”.
Naming My Voice; Ung anonym, muslimsk blogger

Presis innføring i holocaust


«Presis innføring i holocaust (…) Med «Jenta i veggen» har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom. Boka er som skapt for norske klasserom (…) Heretter vil en ungdomsbok inngå som referanseverk på lik linje med andre historiske kilder om andre verdenskrig.»
Guri Fjeldberg, Barnebokkritikk

Boka er et vern mot hat, diskriminering og fordommer


«Boka er et vern mot hat, diskriminering og fordommer (…) Lena Lindahl (…) forklarer de store linjene, foranledningene, dehumaniseringen som nazistene sto for, spillet. Dette er en bok alle tenåringer bør lese når de går på ungdomsskolen. Vern og holdningsberedskap mot strømninger vi ser i dagens samfunn, er et av de viktigste vernene vi skal sette opp, bygge på og forsterke.»
Bjørn Harry Schønhaug, Hvite busser/Facebook

Gripende beretning


«Gripende beretning (…) Lindahl grundig og god (…) innsikt i Hitlers maktovertagelse, Krystallnatten, krigsutbrudd, de norske nazistene, konsentrasjonsleirene, Tysklands fall.»
Cathrine Krøger, Dagbladet

Invitasjon fra Bjørnsonfestivalen!


Det er uansett en ære å bli invitert til Bjørnsonfestivalen i Molde, som årvisst kan skilte med besøk av internasjonale litterære celebriteter. At en barne- og ungdomsbokforfatter inviteres er uvanlig. Gleden var derfor stor hos forfatter Lena Lindahl og i forlaget da invitasjonen nylig kom med ønske om deltagelse under årets festival på bakgrunn av Jenta i veggen.