Barnas Beste: H.C. Andersen og Asbjørnsen og Moes eventyr

BarnebøkerBarnas Beste: H.C. Andersen og Asbjørnsen og Moes eventyr

Barnas Beste er en gavebokserie som inneholder velkjente skatter fra barnelitteraturen. Du finner blant annet de klassiske eventyrene fra H.C. Andersen og Asbjørnsen og Moe.

Estimert lesetid 4min

Sentrale utgivelser i serien er to samlinger med klassiske og velkjente eventyr. Den ene fra den store eventyrforfatteren H.C. Andersen, den andre fra eventyrsamlerne Peter Christian Asbjørnsen og Jørgen Moe. Her er klassiske leseopplevelser i form av eventyr, fortellinger, sanger og romaner. Bøkene egner seg spesielt som høytlesning for de yngste barna, men gjerne for hele familien. Alle bøkene er perfekte gaver til store merkedager som fødsel, dåp, navnfest og bursdager og  har nye illustrasjoner av Asbjørn Tønnesen.

Asbjørn Tønnesen
Asbjørn Tønnesen (f. 1966) er en erfaren bokillustratør. Han har jobbet for en rekke forlag, både med bokcover, illustrerte undervisningsboker, barnebøker og tegneserier.

Samlingen med H.C. Andersens eventyr

I denne samlingen, H.C. Andersen – Eventyr, finner vi i alt 11 av den danske dikterens klassiske fortellinger. Alle eventyrene er oversatt av Odd Bang-Hansen og Hans Braavig, og nyillustrert av Asbjørn Tønnesen. Disse eventyrene er med i samlingen:

Keiserens nye klær – Prinsessen på erten – Den stygge andungen – Den lille havfrue – Piken med svovelstikkene – Tommelise – Den standhaftige tinnsoldat – Nattergalen – Fyrtøyet – Svinedrengen

Piken med svovelstikkene av H.C. Andersen

Siden det nærmer seg jul og nyttår er det fristende å gjengi en smakebit av det tristeste av alle eventyr fra den nye samlingen, Piken med svovelstikkene:

«Der gikk den lille piken på nakne, små føtter som var røde og blå av kulde. I et gammelt forkle bar hun på en mengde fyrstikker, og en bunt holdt hun i hånden.

Ingen hadde kjøpt noen av henne denne dagen, og ingen hadde gitt henne
en eneste skilling. Sulten og forfrossen gikk hun omkring i gatene, den vesle
stakkaren. Snøfnuggene falt i det lange, lyse håret hennes som krøllet seg så pent i nakken, men den slags tenkte hun ikke på. I alle vinduene var det lys, og det duftet så deilig av gåsestek, for det var jo nyttårskvelden. Det var det hun tenkte på…»

Asbjørnsen og Moe
Peter Christian Asbjørnsen og Jørgen Moe begynte sine betydelige innsamlinger og nedtegnelser av norske folkeeventyr på 1830-tallet. Etter at de første samlingene ble utgitt, har de norske folkeeventyrene kommet i stadig nye utgaver og opplag gjennom mer enn 150 år.

Samlingen med Asbjørnsen og Moes eventyr

Barnas Beste: Asbjørnsen og Moe – Eventyr er også en innholdsrik gavebok med hele 15 av Asbjørnsen og Moes mest kjente og kjære eventyr. Eventyrene representerer en viktig del av vår kulturelle arv, som også nye generasjoner bør få del i. Også denne boken er rikt illustrert med helt nye illustrasjoner av Asbjørn Tønnesen. Følgende eventyr er med i samlingen:

Hvorfor bjørnen er stubbrumpet – Bukkene Bruse – Pannekaka – Askeladden som kappåt med trollet – Smørbukk – Østenfor sol og vestenfor måne – Per, Pål og Espen Askeladd – Skrinet med det rare i – Reveenka – God dag. mann! – Økseskaft – Gudbrand i Lia – Prinsessen som ingen kunne målbinde – Askeladden og de gode hjelperne – Mannen som skulle stelle hjemme – Den sjuende fra i huset

Barnas Beste-serien

Så langt foreligger følgende titler i serien Barnas Beste:

Barnas Beste: H.C. Andersen – Eventyr
Barnas Beste: Asbjørnsen og Moe – Eventyr
Jujja Wieslander: Barnas Beste: Mamma Mø
Gudny Ingebjørg Hagen: Barnas beste: Sangbok


Og snart kommer Astrid Lindgren og Illon Wiklands Barnas Beste: Favorittfortellinger, som det også er gode grunner for å glede seg til.